Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Bakan Ağbal'dan KDV açıklaması

Maliye Bakanı Naci Ağbal, KDV düzenlemesine ilişkin iş dünyasından ve ilgili çevrelerden raporların gelmeye devam ettiğini belirtti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-07-20 15:02:22

Bakan Ağbal'dan KDV açıklaması

Naci Ağbal, birkaç ay içerisinde raporları toparladıktan sonra bütün bu çalışmaların bulgularını masaya koyacaklarını ve KDV reformunu nasıl yapacaklarını hep birlikte kararlaştıracaklarını açıkladı.

Ağbal açıklamasında şu noktalara değindi:

"Bütün sivil toplum örgütlerinden yavaş yavaş görüşler gelmeye başladı. İnşallah birkaç ay içerisinde bunları toparladıktan sonra bütün bu çalışmaların bulgularını masaya koyacağız. Reel sektörün devletten 140 milyar lirayı aşan KDV alacağı var. Ne zaman başınız sıkışsa, bir yanlışı görünce beni arayın. Methetmek için değil şikayet etmek için arayın. 'Sayın bakanım şurada şu işler yanlış gidiyor.' deyin"

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) "Genişletişmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında" konuşan Ağbal, KDV Reformu kapsamında TİM'in görüşlerini birinci ağızdan dinleyeceklerini kaydederek, onların ortaya koyacağı görüşler çerçevesinde KDV Reformunu şekillendireceklerini ifade etti.

Türkiye'nin Katma Değer Vergisi ile 1985 yılında tanıştığını anımsatan Ağbal, 32 yıllık uygulaması olan bu kanunun Türk vergi sistemi açısından doğru bir tercih olduğunu aktardı. Ağbal, KDV'nin ekonomiye yaptığı katkıdan ve kamu maliyesine önemli bir gelir kaynağı olmasından bahsederek, ancak ihracatçıların, ticaret ve sanayi odalarının KDV Kanunundan şikayetçi olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin dört bir tarafında mevcut sistemle ilgili şikayet olduğunu dile getiren Ağbal, bürokrasi için karmaşık bir sistem olduğunu, KDV'nin aslında tüketimi vergilendirmesi gerektiğini, mavcut kanunun tüketimi değil üretimi, yatırımı, işletmeleri ve ihracatı vergilendiren bir vergiye dönüştüğünü anlattı. Ağbal, "Ciddi anlamda işletmelerimizin mevcut sitem dolayısıyla birikmiş alacakları var. Biz size borçluyuz yani bu çalışmalar sırasında onu da gördük. Reel sektörün devletten 140 milyar lirayı aşan bir KDV alacağı var." diye konuştu.

Sistemin zamanla karmaşık hale geldiğini, farklı oranların uygulanmaya başlandığını, bunun kayıtdışılığa neden olduğunu, rekabetin bozulduğunu anlatan Ağbal, KDV sisteminden memnun olan kimseyi görmediğini vurguladı.

"SİSTEM CİDDİ ENGEL OLUŞTURUYOR"

Ağbal, bu sistemden herkes gibi kendilerinin de şikayetçi olduğunu kaydederek, az sayıda firmadan toplanan firmadan KDV topladıklarını, milyonun üzerinde işletmenin hemen hemen hiç KDV ödemediğini bildirdi.

Bakan Ağbal, "Sistem, bu haliyle sürdürülebilir değil. Yatırımın, üretimin, istihdamın ve ihracatın önünde ciddi bir engel oluşturuyor bu haliyle. Mevcut KDV sistemi yerli üretimin aleyhine çalışyor. İthalat yapmak daha cazip. bütün bunları gördüğümüz noktada, '32 yıllık kanunun artık reforma tabi tutulma zamanı gelmiş' dedik" ifadelerini kullandı.

Bu kapsamda bütün STK'lara ve ilgililere KDV sisteminin değiştirilmesi konusunun çok önemli olduğu ve onlarla istişare yaparak bunu değiştirmeleri konusunda çağrıda bulunduklarını anımsatan Ağbal, STK'ların, ihracatçıların ve birçok ilgili kuruluşun kendilerine pozitif dönüş yaptığını aktardı.

Ağbal, bu toplantıda ortaya çıkan raporu her zaman değerlendireceklerini vurguladı. KDV reformuna ilişkin görüşlerin gelmeye devam ettiğini belirterek, "Bütün sivil toplum örgütlerinden de yavaş yavaş görüşler gelmeye başladı. İnşallah birkaç ay içerisinde bunları toparladıktan sonra bütün bu çalışmaların bulgularını masaya koyacağız ve yine sizlerle birlikte KDV reformunu yapacaksak nasıl yapacağımızı birlikte kararlaştıracağız." dedi.

Ağbal, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve ihracatçılara bu konuda verdikleri destek nedeniyle teşekkür etti.

 

Haber Ara