Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilimi çözmek üzere NATO'dan teknik görüşme teklifi geldiğini aktardı.
Türkiye ve Yunanistan'ın esasen iki NATO ülkesi olarak dost olması gerektiğini ancak Yunanistan'ın Türkiye'ye yaklaşımının bu yönde olmadığını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye ve Yunanistan iki NATO üyesi ülke. Yani müttefik esasen sözde. NATO'nun da böyle bir girişimde bulunması gayet doğal." dedi.
TÜRKİYE'DEN GÖRÜŞMEYE OLUMLU YANIT
Görüşmeye karşı olumlu yaklaşıldığını ifade eden Çavuşoğlu, "Brüksel'de NATO Genel Sekreteri bir girişimde bulundu. Bazı tekliflerde bulundu. Bir çatışmanın yaşanmaması için teknik düzeyde Yunanistan ve Türkiye'nin içinde olduğu görüşmelerin başlaması konusunda görüşümüzü sordu. 'Biz her zaman görüşmeden yanayız' dedik." açıklamalarında bulundu.
NATO Genel Sekreteri'nin Yunanistan'a görüşünü sorduğu ve Yunanistan'ın olumlu yanıtının ardından NATO'nun açıklama yaptığını belirten Çavuşoğlu, Yunanistan'ın yine iki yüzlü bir politika izleyerek NATO'yu yalanladığını aktardı.
Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan'ın NATO'yu yalanlaması ile ilgili şu ifadeleri kullandı:
"NATO Genel Sekreteri Yunanistan'a görüşünü sordu. Yunanistan 'olur' dedi. Olur dedikten sonra NATO açıklama yaptı.
Fakat biz şaşırmadık. Maalesef Yunanistan NATO Genel Sekreterini yalanladı. NATO Genel Sekreteri yalan söylemedi. Yalan söyleyen Yunanistan'ın kendisi.
"YUNANİSTAN ESASEN HAKSIZ OLDUĞUNU BİLİYOR"
Yunanistan diplomasiden yana olmağını, AB'nin desteğiyle de, bu desteğin koşulsuz olduğunu düşünüyorduk, o biraz değişti son zamanlarda.
NATO'yu yalanlaması gerçekten ibretliktir. Önce olur verdi sonra bu olur'u vermediğini söyledi.
Yunanistan da esasen haksız olduğunu biliyor ve duymaya da başladı."
Bakan Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'de gerçekleştirilen faaliyetlerde, çevredeki tüm ülkelerle işbirliği yapılabileceğinin söylenmiş olmasına rağmen bir iş birliği sağlanmaya yanaşılmadığı için faaliyetlerin başlatıldığını da aktardı.
"YUNANİSTAN'I KIŞKIRTAN FRANSA"
Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan'ı en çok kışkırtan ülkenin de Fransa olduğunun altını çizerek, "Yunanistan'ı en çok kışkırtan kim? Fransa. Fransa'nın da başka derdi var. Yoksa Doğu Akdeniz'de ne ilgisi var. Batı Akdeniz olsa anlardık. Fransa önce Suriye'nin kuzey doğusunda Barış Planı Harekatı'nda bir terör devleti kurma planı suya düşünce çok sinirlendi.
"TERÖRLE MÜCADELE EDERKEN, FRANSA'DAN MI İZİN ALACAĞIM"
Ve neden bizden izin almadınız gibi küstahça edalara büründü. Yani yanı başımda terörle mücadele ederken Fransa'dan izin mi görüş mü almam gerekiyor? Daha sonra Libya'da darbeci Hafter'i destekleyerek çok büyük hata yaptı. Trablus'u çok kısa sürede ele geçireceklerine inanıyordu. Çıkarları olabilir, anlıyoruz fakat sahada işler öyle olmadı.
"MACRON REZİL OLDU"
Denge değişti, Hafter yenildi ve Macron histerik bir hâle büründü. Onunla beraber ne yapacağını şaşırdı. Sonrasında Doğu Akdeniz'de bizim gemilerimizin kendi gemilerini taciz ettiğini söyledi. Bunu belgeleyemedi, rezil oldu." dedi.