Soylu, Bakanlık Anadolu Restoran'da düzenlenen "Uyuşturucuyla Mücadele Aplikasyonu" (UYUMA) Projesi'nin Tanıtım Toplantısı'na katıldı.
Uyuşturucunun, güvenlik noktasındaki en önemli mücadele alanlarından biri olduğunu belirten Soylu, uyuşturucunun hem gençleri zehirlediğini hem de terör örgütlerini beslediğini söyledi.
Dünyanın herhangi bir yerinde bir terör örgütü bomba patlatıyorsa, o bombayı yaptıkları kimyasalın parasının büyük oranıyla uyuşturucudan geldiğine dikkati çeken Soylu, "PKK silah alıyorsa, bizim evlatlarımızı şehit ediyorsa, o silahın parası uyuşturucu ticaretinden geliyor." ifadesini kullandı.
"Uyuşturucu meselesinde, lütfen kimse kendini bu işin dışında ve uzağında görmesin." diyen Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Buradaki belki de en zayıf noktamız 'benim çocuğum yapmaz' yaklaşımıdır. Elbetteki çocuklarımız durup dururken uyuşturucu kullanmaz ama güvenlik birimleri olarak bizim karşılaştığımız olaylar, yapılan araştırmalar bize gösteriyor ki bu işin ticaretini yapanlar sürekli uzmanlaşıyor. Her gün yeni teknikler, yeni kandırma ve aldatma yöntemleri ortaya koyuyorlar. Dolayısıyla bu mücadeleyi sadece yakınları uyuşturucu illetine bulaşmış vatandaşlarımız ve emniyet birimleriyle değil, 81 milyonun tamamıyla, tüm milletimizle bu mücadeleyi birlikte vermek zorundayız.
Gözümüzü, kulağımızı dört açmalıyız. Okul önlerinde gezen tiplere, çocuklarımızın arkadaşlarına, çocuklarımızın davranışlarındaki değişikliğe, harçlıklarını nasıl harcadıklarına, sokakta mahallede varsa metruk binalara girip çıkanlara, duyduklarımıza, ezcümle etrafımızda ve çocuklarımızın etrafında olan bitene hep birlikte dikkat etmek durumundayız. Film izlerken gösterdiğimiz dikkati, kimse kusura bakmasın ama mahallemizi izlerken daha fazla göstermek zorundayız."
Süleyman Soylu, özellikle uyuşturucu şüphesi uyandıran bir şey görüldüğünde veya duyulduğunda hiç zaman geçirmeden bunu güvenlik birimlerine bildirmek durumunda olunduğunu aktardı.
Birçok uyuşturucu operasyonları yaptıklarına dikkati çeken Soylu, okulların açıldığını, bir taraftan trafikle mücadele ettiklerini, bir taraftan da okulların güvenliğiyle mücadele ettiklerini anlattı.
24 saat alarm halinde olduklarını bildiren Soylu, "Evlatlarınızı okula gönderdiğinizde devletimizin bütün güvenlik birimlerinin alarm halinde olduğunu, eve dönene kadar çocuklarımızın 'Güvenli okul,
güvenli gelecek' kapsamında eğitimlerini idame ettirme konusunda sorumluluğunu biliyor, buna göre hareket ettiğimizi de bir kere daha ifade etmek istiyorum." diye konuştu.
- "15 bin 262 uyuşturucudan tutuklama gerçekleştirdik"
Uyuşturucunun dört bir koldan abluka altına alınması gerektiğini vurgulayan Süleyman Soylu, "2018 yılbaşından 25 Eylül'e kadar 15 bin 262 uyuşturucudan tutuklama gerçekleştirdik. Bunun 13 bin 229'si sokak satıcısıdır. Böyle bir rakam yok. Bu konuda bugünden sonra çok daha kararlılıkla sokaklarda çocuklarımızın, gençlerimizin, insanlarımızın güvenli bir halde olabilmesini temin eden adımlarımız devam edecektir." dedi.
Soylu, bugün tanıtımını yapmakta oldukları "UYUMA" mobil uygulamasının amacının uyuşturucuyla mücadelenin ihbar ayağını kolaylaştırmak ve yaygınlaştırmak olduğuna işaret etti.
"UYUMA" projesinin isminin "Uyuşturucuyla Mücadele Aplikasyonu" olduğunu ifade eden Soylu, projenin geçen temmuz ayında Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı tarafından talep edildiğini bildirdi.
İçişleri Bakanlığı Strateji Başkanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı "100 günlük eylem planında da yer alan projenin, Emniyet Genel Müdürlüğü Bilgi Teknolojileri Daire Başkanlığı tarafından hazırlandığını belirten Soylu, projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Sistemin işleyişiyle ilgili bilgi veren İçişleri Bakanı Soylu, şöyle devam etti:
"Uygulamayı telefonlarına indiren vatandaşlarımız, önce sisteme kaydoluyor. Uyuşturucuyla satışı ve kullanımıyla ilgili herhangi bir olay gözlendiğinde, vatandaşlarımız bu uygulamayla bildirimlerini kısa sürede yapıyorlar. Haber merkezimize sadece bildirim yapan vatandaşımızın telefon numarası düşüyor. Bu sayede konum belirleniyor ve bulundukları yere en yakın polis ekibi, olaya hızlıca müdahale ediyor. Bu uygulamanın en önemli özelliği bildirim yapan vatandaşlarımızın kimlik bilgilerinin kesinlikle gizli kalmasıdır.
Bu konu, ihbar ve şikayetler noktasında vatandaşımızın en çok çekindiği konuydu. Bir uyuşturucu alış verişine şahit olan vatandaşlarımız, haklı olarak, başlarının derde girebileceği endişesiyle ihbarda bulunmaktan çekiniyorlardı. Bundan çekinmeyen de var, esasen çekinmemek de lazım. Biz tedbir olarak bunu ortaya koyduk. Bu uygulamayla kimlik bilgileri tamamen gizli kalıyor ve soruşturmanın hiçbir aşamasında üçüncü kişiler tarafından kesinlikle bilinmiyor. Uygulamanın avantajlı yanı, bildirim yapabilmenin kolay olması ve tabi ki ekiplerimizin hızlı müdahalesinin sağlanabilmesidir. Herhangi bir yere gitmenize gerek yok, telefonla bir yerleri aramanıza, beklemenize gerek yok."
- "KADES uygulamasında 16 bin 261 aktif kullanıcımız var"
Bir süre önce aynı mantıkla çalışan ve şiddet gören kadınları korumaya yönelik hazırladıkları "KADES" uygulamasını hizmete aldıklarını hatırlatan Soylu, "KADES uygulamasında şu anda 16 bin 261 aktif kullanıcımız bulunmaktadır. Önümüzdeki günlerde kamu spotlarıyla daha yaygınlaştıracağız ve artıracağız. Bu uygulamayı deniyoruz, test ediyoruz. Bu uygulamanın sonuçlarıyla ilgili de birtakım bildirimler alıyoruz. Bu uygulama sayesinde kısa süre olmasına rağmen 117 olaya müdahale edilmiştir. Uygulama gayet iyi çalışmaktadır." bilgisini verdi.
Hafta sonu TEKNOFEST'e gittiklerini belirten Soylu, orada Türkiye'nin kapasitesinin ne kadar geliştiğini, hem teknik hem de beşeri kapasitesinin nelere müsait hale geldiğini hep birlikte gördüklerini ve bundan gurur duyduklarını söyledi.
- "Uygulamayı kullanarak ülkenin güvenliğine katkı sağlayabiliriz"
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bakanlık bünyesindeki Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün kullandığı dijital alt yapıların birbirini görebilmesini ve ihtiyaç halinde veri paylaşabilmesini mümkün kıldıklarını ifade etti.
Soylu, en çok hoşuna giden noktalardan birisinin İçişleri Bakanlığının dijital alt yapısını, teknolojik üstünlüğünü en üst seviyeye getirmek konusunda attığı adımlar olduğunu dile getirdi.
Türkiye'deki birden fazla acil çağrı numarasını tek bir çatı altında toplayan "Yeni Nesil 112" projesinin, kamu düzenini bozucu mahiyetteki toplumsal olayları tek merkezden izleyip, hızlı bilgi akışını sağlamaya imkan veren "GAMER"in, yeni nesil araçların kaza yapması durumunda çağrı merkezine otomatik olarak uyarı, yer ve konum bilgisi atan "e-Call"un, belediyelerdeki iş ve işlemleri elektronik ortamda ve tek çatı altında yapmaya imkan sağlayan "Bulut Belediye"nin, Bakanlığın bünyesindeki ürettikleri son dönem yazılımlardan bazıları olduğunu vurgulayan Süleyman Soylu, şunları kaydetti:
"Hepimiz dağlarda terörist kovalayamayabiliriz ama her vatandaşımız 'UYUMA' uygulamasını kullanarak ve uyuşturucu meselesinde gözünü dört açarak, bu ülkenin güvenliğine katkı sağlayabilir. Topyekun büyük bir mücadelenin içindeyiz. Bu itibarla, gerçekten hep birlikte 'UYUMA'yalım diyoruz ve her vatandaşımızın bu projeye desteklerini bekliyoruz."