Dolar

34,2672

Euro

37,4146

Altın

2.922,06

Bist

8.728,76

Bakan Tekin'den 'Amerikan müfredatı Fulbright' açıklaması

27 Aralık 1949 tarihinde, yani Milli Şef İsmet İnönü’nün cumhurbaşkanlığı döneminde ABD ile imzalanan ikili anlaşma gereği, sekiz kişiden oluşan bir eğitim komisyonu kuruldu. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 'Fulbright Eğitim Komisyonu' olarak bilinen komisyon ile ilgili bir soruya cevap verdi.

2 Saat Önce Güncellendi

2024-10-14 14:09:21

Bakan Tekin'den 'Amerikan müfredatı Fulbright' açıklaması

Fulbright Komisyonu, söz konusu anlaşma gereği 4'ü ABD'li, diğer 4'ü Türk olmak üzere 8 kişiden oluşuyordu.

1_826

Komisyonun görevi ise, Türkiye'de eğitim çağına gelmiş çocukların ilk, orta ve lisede okuyacağı derslerin müfredatını ve programlarını belirlemekti.

2_963

BAKAN TEKİN'DEN FULBRİGHT AÇIKLAMASI

Milli Gazete yazarı Adnan Öksüz, katıldığı programda Bakan Tekin'e "Fulbright anlaşması" ile ilgili soruya aldığı cevabı köşesinde paylaştı:

3_574

"Önceki gün, Avrasya Bir Vakfı ile Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin (ASAM) düzenlediği ‘Cumartesi Konferansları' programına davetliydim.

Konuk; Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin idi.

Konu: Milli Eğitim Bakanlığı'nın Stratejik Vizyonu ve Türk Milli Eğitim Sisteminin Geleceği'.

Bakan beyin daha kısa bir süre önce bazı yabancı okullar hakkında yaptığı haklı çıkışı burada uzun uzun kaleme almıştım.

Ama herkesin merak ettiği bir soru vardı; Fulbrihgt Anlaşması…

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, bu konuda ilk kez konuştu ve şunları dile getirdi;

* “Evet, anılan yıllarda böyle bir anlaşma yapılmış, Amerika Birleşik Devletleri ile…”

* “Bizim bakanlığımızdan da bazı arkadaşlarımız bu komisyonda görev almışlar!”

* “2013 öncesini bilmem; ancak ben Milli Eğitim Bakanlığı müsteşarı olarak görev aldıktan sonra ve Haziran 2023'te Milli Eğitim bakanı olarak görevlendirildiğim tarihten bugüne kadar Fulbrihgt Komisyonu ile hiçbir çalışmamız olmadı!”

* “Bakanlığımızın yeni müfredat programı çalışmalarının hiçbir aşamasında Fulbrihgt Komisyonu'ndan hiçbir üye dahil olmamıştır ve bu komisyonun hiçbir katkısı söz konusu değildir!”

* “Bakanlığımızın yeni müfredat programı çalışmalarının hiçbir aşamasına Fulbrihgt Komisyonu'ndan bir talebimiz de olmadı, bu komisyondan görüş de istemedik!”

* “Fulbrihgt Komisyonu, mevcut haliyle ABD ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bir bursiyer programı. Her yıl belli sayıda bursiyer programı uygulanmaktadır.”

LAĞVEDİLDİ Mİ?

Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, müsteşarlığı ve bakanlığı dönemimde Fulbrihgt Komisyonu ile hiçbir çalışmaları olmadığını açıkladı, deklare etti, bu programda.

Fakat şu soru, salondaki birçoklarının zihinlerinde hâlâ duruyordu: “1949 tarihinde ABD ile imzalanan ikili anlaşma çerçevesinde oluşturulan Fulbrihgt Komisyonu tamamen lağvedildi mi, lağvedilmedi mi?”

Haber Ara