Gazeteci Yazar Alper Tan Moderatörlügünde gerçekleşen toplantıda, TİKA BADA Başkanı Dr.Mahmut Çevik; Diş politikada Kamu Diplomasisi konusunu işlerken Avrupa Birliğinin Batı Balkanlara Yönelik Bakış Açısını Türk Siyasi Temelleri üzerinde değerlendirdi ve Balkanlardaki TİKA Projelerinin Balkan Kamu Diplomasisine katkılarını anlattı.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Erhan Tabakoglu, Trakya Üniversitesinin Balkanlara yönelik uyguladığı eğitim ve kültür programlarının sunumunu gerçekleştirirken, Tuğgeneral Kürşat Atilgan ise Balkanlarda Güvenlik konusunu işledi.
SDE Başkan Yardımcısı Sinan Tavukçu; Balkanların Stratejik Özelliğinden bahsederken, Dışişleri Bakanlığı Balkanlar Genel Müdürü Büyükelçi Sadik Babur Hizlan, Türk Dışpolitikasi ölçeğinde değerlendirmelerde bulundu.
Başta Savunma Sanayi Eski Müsteşarı Vahit Erdem, TIKA Eski Başkanı Büyükelçi Umut Arik, Türk ve Yabancı Büyükelçiler, Misyon Şefleri, Üniversitelerin Uluslararası İlişkiler, Siyasal ve Sosyal Bilimler Bölüm öğrencileri, Rumeli'ye Hizmet Eden Sivil Toplum Kuruluşları Yöneticileri , Kamu Kurum Temsilcileri ile yazılı ve görsel medya temsilcilerinin katıldığı toplantıda katılımcılar dolu dolu Balkanları Farklı Perspektiflerden dinlediler.
TIKA BADA Başkanı Dr.Mahmut Çevik'in, Türkiye'nin Güvenliğinin kendisini Türk ve Müslüman hisseden soydaş ve akraba topluluklarının yaşadığı yerlerden başladığını o nedenle milli bünyeden feyz almayan kamu diplomasisinin başarılı olamayacağını bugün var olan kamu diplomasimiz için yürüttükleri proje ve programların bölgede yoğun ve başarılı uygulanmasının Milli Bünyeden ve Türk Tarihinden feyz almaşından ve Türk Devletinin güçlü olmasından kaynaklandığını ve güçlü Türkiye'nin bölge barışının olmazsa olmazı olduğunu ifade etmesi katılımcılardan yoğun ilgi gördü.
SDE Başkanı Prof.Dr.Muhammed Savaş Kafkasyalının Başkanlığa gelmesinden sonra Aktif Türk Diş Politikasına ve Türkiye'nin Gönül Coğrafyasına kayıtsız kalmayan Stratejik Düşünce Derneği ; TİKA'nın , 2018 yılında önemli diplomasi hamlesi olan ve
16 Balkan ve Doğu Avrupa ülkesinden 500 bilim adamı, akademisyen, din adamı, siyasetçi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve yabancı basın mensuplarının bir araya getirilmesi kapsamındaki 2.ci Balkan Buluşmasını TİKA ile birlikte gerçekleştirmişti.
TIKA ve SDE organizasyonunda gerçekleştirdikleri çalıştalar ile Türkiye'nin Balkan stratejisindeki Yol Haritasını ortaya koymuştu.
TİKA ile müşterek gerçekleştirdiği diplomasi hamlesi ile bu buluşmaya sadece Balkanlar ve Doğu Avrupa ülkeleri değil ; Litvanya, Slovenya, Romanya, Hırvatistan, Macaristan, Bulgaristan ve Yunanistan gibi ülkelerden de gelen temsilcileri aynı masa etrafında buluşturmuştu.