'Başkanlık Türk geleneğine aykırı'
Bayer, Başkanlık Sisteminin Türk geleneğine aykırı olduğunu söyledi.

Oluşturma Tarihi: 2017-01-11 15:38:19

Güncelleme Tarihi: 2017-01-11 15:38:19

TIMETURK|HABER MERKEZİ
MERVE KURBAN ARSLAN 

Hürriyet Yazarı Yalçın Bayer, köşesinde Başkanlık sistemine dair eleştirilerde bulundu.

Başbakanlık makamının gereksiz olmadığını belirten Bayer, "Fatih Sultan Mehmet bile sadrazamlık makamını lağvetmedi." dedi.

Bayer, Başkanlık Sisteminin Türk geleneğine de aykırı olduğunu ifade etti.

Bayer'in yazısından ilgili kısım şöyle;

"TÜRK GELENEĞİNE AYKIRI"

"Yeni Anayasa değişikliği teklifi ile Başbakanlık makamının kaldırılması Türk devlet geleneğine aykırı bir uygulamadır.

Osmanlı devletinin daha başlangıcından itibaren adı ister ‘başvezir' ister ‘sadrazam' isterse de ‘başvekil' olsun mutlaka padişah, sultan ya da reisicumhurun yanında hükümet siyasetini yürütecek bir makam bulunmuştur.

"FATİH SULTAN MEHMET BİLE KALDIRMADI"

İstanbul'u fethederek emperyal sisteme geçen mutlak padişah Fatih Sultan Mehmet bile sadrazamlık makamını lağvetmemiş, tersine divan-ı hümayuna başkanlık etmeyi bırakarak ‘kafes sistemine' geçmiş, hükümet işlerini sadrazamın başında olduğu heyete bırakmıştır.

Daha sonraki dönemlerde de saray ile hükümet ayrımı devam etmiş, sadrazamın konağının ve devamlı ofislerinin olduğu ‘Babıâli' asıl güç merkezi olmuştur.

Türk tarihinde hiçbir hükümdar bütün gücü kendi sarayında toplamayı ve başveziri kaldırmayı denememiştir. Son dönemlerde ‘Yıldız Sarayı', Babıâli'ye rakip olarak öne çıktıysa bile hükümetin yerini alamamıştır.

"BAŞBAKANLIK MAKAMI GEREKSİZ DEĞİLDİR"

Milli mücadele döneminde bile ‘heyeti vekile' bakanlar kurulu olarak görev yapmış, meclis hükümeti sisteminin gereği olarak ‘başvekil' görev yapmıştır.

Özetleyelim, padişahlar tepede bütün sistemi temsil ederken, sadrazama mühür ile birlikte yürütme yetkisi de vermiştir. Yani başbakanlık her zaman vardır ve bu makamı gereksiz görmek doğru değildir."