Dolar

34,0701

Euro

37,9020

Altın

2.815,98

Bist

9.758,14

Başsavcılıktan Ayşenur Ezgi Eygi soruşturması

Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerleri tarafından katledilmesiyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma kararı aldı.

5 Gün Önce Güncellendi

2024-09-12 13:12:35

Başsavcılıktan Ayşenur Ezgi Eygi soruşturması

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "(Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerlerince öldürülmesi) Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız, iç hukuktan kaynaklanan yetkimizi kullanarak soruşturma başlattı." dedi.

İsrail askerlerinin aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'yi öldürmesi

İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'da barışçıl gösteri sırasında katılımcıların üzerine ateş açtı.

Filistinlilere destek amacıyla gösteriye katılan ve ABD vatandaşlığı da bulunan Eygi, başından vurularak ağır yaralandı.

Filistinlilere ait hastaneye kaldırılan Eygi, ameliyat masasında şehit oldu.

Eygi, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı barışçıl ve sivil yöntemlerle Filistinlilere destek veren Uluslararası Dayanışma Hareketi gönüllüsü insan hakları aktivistiydi.

2003'te İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülen ABD vatandaşı Rachel Corrie de aynı harekete mensuptu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eygi'nin öldürülmesini lanetleyerek İsrail'in işlediği insanlığa karşı suçların hesabını hukuk önünde vermesi için her platformda çaba göstermeye devam edeceklerini belirtmişti.

Dışişleri'nden açıklama

Dışişleri Bakanlığı, işgal altındaki Batı Şeria'da İsrail askerlerince öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin naaşının yarın Türkiye'ye varmasının öngörüldüğünü bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, işgal altındaki Batı Şeria'daki barışçıl gösteri sırasında İsrail askerleri tarafından kasıtlı biçimde hedef alınarak öldürülen Türk vatandaşı Eygi'nin naaşının Türkiye'ye nakledilmesiyle ilgili işlemlerin bugün Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Başkonsolosluğu tarafından tamamlandığı belirtildi.

"Merhumenin naaşının yarın ülkemize varması öngörülmektedir." bilgisinin paylaşıldığı açıklamada, hayatını kaybeden Eygi'ye Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilendi.

Açıklamada, "Soykırımcı Netanyahu hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti bir kez daha lanetliyoruz. Bu suçun cezasız kalmaması için her türlü çabayı göstereceğiz." ifadesi kullanıldı.
Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği, Eygi'nin naaşının Tel Aviv-Bakü-İstanbul güzergahında nakledilmesi için işlemleri tamamladı.

Ben Gurion Havalimanı'ndan bu gece 23.45'te Bakü'ye gidecek olan naaşın yarın 08.35 THY uçağıyla İstanbul'a getirilmesi öngörülüyor.

AA

Haber Ara