'BM araştırıyor: Irak bölünürse...'
BM yetkililerinin 'uluslararası toplumun Irak’ın bölünmesini nasıl idare edeceğine' dair bir çalışma yürüttüğü iddia edidi.

Oluşturma Tarihi: 2016-04-30 20:13:27

Güncelleme Tarihi: 2016-04-30 20:13:27

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Irak'a düzenlediği ziyarette ABD Büyükelçiliğini ziyaret etti. Biden, buradaki askerlere ve diplomatlara yaptığı konuşmada Irak'ın birliği konusunda tartışma yaratacak açıklamalar yaptı.

BİDEN'DAN "IRAK" AÇIKLAMASI

İşte o ifadeler:

“Bugün barışı sağlamaya çalıştığımız tüm yerleri düşünün. Sizi gönderdiğimiz tüm yerleri. Bunlar tarihte suni sınırlar çizdiğimiz, birbirinden tamamen ayrı etnik, dini, kültürel gruplardan suni devletler yarattığımız, ‘Bunu alın. Birlikte yaşayın” dediğimiz yerler."

NEW YORK TİMES'IN GÜNDEM OLUŞTURAN HABERİ

Biden'ın gezisi çerçevesinde New York Times gazetesi, “Irak, kargaşaya saplanmışken bazıları ülkenin bölünmesi çağrısı yapıyor” başlıklı bir haber yayınladı.

Gazete bu haberde Biden'ın 2006'da Irak'ın Kürtler, Şiiler ve Sünniler arasında ayrılmasını savunduğunu hatırlattı. Biden, savunduğu bu öneriyi yine New York Tiems'ta yazdığı bir makalesinde yazmıştı. Gazete yayınladığı haberde bunları da yazdı ve Biden'ın başkan yardımcılığı görevi boyunca ABD'nin Irak'ın bütünlüğünden yana olan resmi politikasını izlediğini de belirtti. Fakat önceki gün ABD elçiliğindeki konuşmasının ise eski önerisini akıllara getirdiğini yazdı.

BM İDDİASI

Gazete, Bağdat'taki BM görevlilerinin de ‘uluslararası toplumun Irak'ın bölünmesini nasıl idare edeceğini sessizce çalışmaya başladığını' iddia etti.

"IRAK BÖLÜNÜRSE BU, SURİYE'YE DE SIÇRAR"

Biden'ın açıklamalarını ve New York Times'ın iddiasını derleyen Hürriyet de haberinde Türkiye'nin eski Bağdat Büyükelçisi Ünal Çeviköz'ün Irak'ın bölünmesi ihtimali ile ilgili düşüncelerine yer verdi.

Çeviköz'ün ifadeleri şu şekilde:

"Türkiye açısından son derece tedirgin edici gelişmelere yol açacağını belirterek “Kim böyle bir mühendislik yapıyorsa bu Türkiye açısından çok tehlikelidir. Irak'ta bir Sünni devleti kurulursa bunun Suriye'yle örtüşen kısımları olur, Suriye'nin sınırlarını da etkiler ayrıca Irak içinde Sünni ve Şii devleti gibi bir ayrım olursa o zaman kuzeydeki Kürt yönetiminin bağımsızlığını tutmak çok zor olur. Irak'ın parçalanması Suriye'nin parçalanmasına da gidişi başlatır.”

"ANKARA'NIN BÖYLE BİR GÜNDEMİ YOK"

Haberde ismi verilmeyen Türk yetkililerin de “Ankara'nın gündeminde Irak'ın bölünmesi gibi bir gündem ve seçenek yok” dediği belirtildi.