UNDP, 6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin birinci yıl dönümünde depremden etkilenen bölgelere yapacağı destek faaliyetlerine ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Açıklamaya göre, depremden etkilenen bölgelerin sosyo-ekonomik toparlanmasına yönelik destek sağlamak amacıyla başlatılan girişimler arasında Kahramanmaraş'ta bir kadın iş geliştirme merkezi kurulması, Malatya'da engellilere yönelik protez ve diğer yardımcı cihazlar için bir bölge merkezi oluşturulması, Adıyaman ve Hatay'da yaşlılara ve engellilere yönelik iki "erişilebilir toplum merkezi"nin açılması yer alıyor.
UNDP'nin bu yeni girişimleri, hassas gruplara yönelik bakım hizmetlerinin yeniden sağlanması, geçim kaynaklarının ve ticari faaliyetlerin canlandırılması, atıkların ve deprem enkazının belediyeler tarafından daha iyi yönetilmesi, tehlike altındaki kültürel mirasın korunması ve restore edilmesini amaçlayan 50 milyon dolarlık programın bir parçası olarak faaliyete geçiriliyor.
UNDP'nin sosyo-ekonomik toparlanma çalışmalarından biri de İsveç tarafından finanse edilen ve depremlerden en çok etkilenen 11 ilde 4 bin 616 küçük işletmeye yönelik 10 milyon dolarlık "deprem sonrası toparlanma hibeleri" programı. Bu program kapsamında başvuruların ardından birkaç hafta içinde nakit olarak dağıtılan hibe programı, toplam 23 bin 648 başvuru aldı. Binlerce vasıflı işçinin bölge dışına gitme isteğiyle ortaya çıkan iş gücü açığını gidermek amacıyla UNDP, bugüne kadar 1200'den fazla depremzedeye mesleki eğitim verdi. Bu kapsamda, yüksek talep gören sektörlerde 40'tan fazla kısa süreli kurs düzenlendi ve kursları tamamlayan 225'i kadın olmak üzere 319 kişi istihdam edildi.
UNDP, Malatya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Kilis'te toplam 7 ortak kullanım alanını yeniledi ve gerekli teçhizatla donattı. Bu alanlar, şirketlere üretim yapabilecekleri bir yer sağlamanın yanı sıra çocuk bakımı ve işletmecilik hizmetleri de sunuyor.
UNDP, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası ile birlikte bir kadın iş geliştirme merkezi kurmayı planlıyor. Bu merkezde kadınlara eğitim, koçluk, mentörlük ve destek hizmetleri sağlanacak; aynı zamanda kadın liderliğindeki işletmeler için ortak bir çalışma alanı oluşturularak kadınların finansal güvenliklerini artırmalarına ve deprem sonrası toparlanma çabalarına daha fazla katkıda bulunmalarına destek olunacak.
UNDP, yaşlılar, engelliler ve diğer hassas gruplara yönelik bakım hizmeti ihtiyacını karşılamak üzere İngiltere tarafından sağlanan fonla Adıyaman, Hatay ve Kahramanmaraş'ta "erişilebilir toplum merkezleri" inşa etmek ve gerekli teçhizatla donatmak üzere belediyelerle ortaklık kurdu. Ayrıca, bakım hizmetlerinin mobil olarak sunulabileceği özelleştirilmiş otobüsler de temin edildi.
UNDP, Güney Kore'nin finansmanıyla Malatya'da ortopedik cihaz ve protez üretimi için bir merkez kurma ve tekerlekli sandalye gibi yardımcı cihazların onarımı için mevcut bölge merkezini genişletme çalışmalarına başladı. Ayrıca, Hırvatistan'dan alınan fonla Hatay'da kapsayıcı eğitim için bir model okul oluşturma hedefiyle bir ilkokulu yeniden inşa etme ve Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya'da başka okulları yenileme planları bulunmaktadır.
UNDP'nin bu faaliyetleri, depremin etkilediği bölgelerde toplumsal ve ekonomik iyileşmeye katkıda bulunmayı amaçlayan kapsamlı 50 milyon dolarlık programın bir parçasıdır.