Nesko Maden A.Ş.'ye ait Yeraltı Maden ocağında yaşanan gelişmelerle ilgili yerel ve ulusal basında gerçeği yansıtmayan birçok haberin gündeme getirildiğinin hatırlatıldığı açıklamada, “İşletmemizin patlayıcı kullanım izin belgesi 25.11.2019 tarihinde iptal edilmiş, neticesinde ise ocak üretim faaliyetlerine uzun bir süre ara vermek zorunda kalmıştır. Yetişmiş nitelikli personelimizi kaybetmemek ve çalışma barışının bozulmaması adına tüm çalışanlarımız 25.11.2019 tarihinden itibaren ücretli idari izne gönderilip ücret tahakkukları gerçekleştirilmiştir. Çalışılmayan yaklaşık üç aylık dönemde personel örgütlendirilerek DİSK' e bağlı DEVMADEN SEN' sendikasına üye olmuş ve sendikalaşma sürecine başlamışlardır. Söz konusu sendika ile sorun yaşanmaması adına da personelin çalışmadıkları dönemler dahil olmak üzere tüm ücret alacakları ödenmiş, bugün itibarıyle mevcut personelin Ocak-2020 maaşları da hesaplarına yatırılarak işçilere karşı herhangi bir ücret-maaş borcumuz bulunmamaktadır” denildi.
“Bu süreçte gerek ülke barajını gerekse işletme çoğunluğunu elde edemeyen ve yetki belgesini alamayan DEV-MADEN SEN sendikasının yönlendirmesiyle işçilerin talepleri artarda gelmeye başlamış, çalışmadığı için zaten ekonomik olarak zor durumda olan işletmemiz söz konusu talepleri karşılayamaz hale gelmiştir” ifadesinin kullanıldığı açıklamada, talepleri karşılanamayan yaklaşık 40 işçinin yine söz konusu sendikanın yönlendirmesiyle talepleri yerine getirilinceye kadar yeraltına inme ve oradan çıkmama kararı aldıkları belirtildi.
Basında yansıtıldığı gibi yeraltında olan personelin “iletişiminin kesildiği, yemek verilmediği, ücretlerinin ödenmediği” gibi haberlerin gerçeği yansıtmadığı söylenirken, durumla ilgili kamuoyunda şirket aleyhinde olumsuz algı oluşturulmaya çalışıldığı savunuldu.
Şirket tarafından yapılan açıklamada, “Eylem başladığı günden itibaren Çanakkale Valimiz Sn. Orhan TAVLI, Yenice Kaymakamımız Sn. Ahmet BAŞER, İl Alay Komutanımız, İl Emniyet Müdürümüz, İlçe Jandarma Komutanımız, siyasi parti temsilcileri ve çözüme katkı sağlayacak tüm tarafların ocaktaki işçilerle iletişim kurması sağlanmış ve uzlaşı için çaba gösterilmiştir. Ancak şuana kadar herhangi bir çözüme ulaşılamamıştır” bilgilerine de yer verildi.
Nesko tarafından yapılan açıklamanın devamında şunlar söylendi:
"26.02.2020 Çarşamba günü saat 15:00'dan bugüne kadar yerin yaklaşık 140 metre altında olan işçilerimiz, gerek iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin alınamaması gerekse ilgili denetimlerin yapılamaması nedeniyle tehlikeli bir hal almaya başladığını ve bundan da şirketimizin sorumlu tutulamayacağını kamuoyuna bildiririz.
Bizler bu süreçte işçimiz ile görüşüp çalışmaya devam etmek istemekteyiz. Şayet çalışan personelin çıkışını istemesi durumunda ise tüm yasal haklarını taksitler halinde ödeyeceğimizi de bilmelerini isteriz.
Burada yapılmak istenen yeterli çoğunluğu sağlayamayan DEV-MADEN SEN sendikası ile çeşitli örgütlerin bizler üzerinden ülke gündemine gelmek, hükümetimizi yıpratmaya çalışmalarından ibarettir.
Bu nedenle, bu süreçte işletmeyi zarara uğratan tüm şahıs ve kuruluşlara tazminat davası açacağımızı hakkımızı hukuk önünde arayacağımızı, bu süreçteki zararımızı talep edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz."