TİMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Sudanlı mevkidaşı İbrahim Ghandour ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Irak ile ilgili açıklamaları sırasında Şii milis gücü Haşdi Şabi'nin Telafer'e yönelmesi ile ilgili konuştu.
Çavuşoğlu şunları söyledi:
“Bazı ülkelerin de grupların da tahrikiyle, desteğiyle intikam içinde olan Haşdi Şabi'nin bir taraftan Musul'a girmek istediğini, bir taraftan diğer bölgelerde Sünnilerin ağırlıkla yaşadığı bölgelere saldırmak istediğini görüyoruz. DEAŞ ile mücadele edilmeli ama DEAŞ sonrasını iyi planlayarak, yerel güçlerle bu mücadele yapılmalı. Musul ve Telafer'deki etnik ve mezhep dengeleri çok iyi dikkate alınmalı. Eğer buradaki gelişmeler bizim güvenliğimizi tehdit edecek bir duruma gelirse, biz koalisyonun içindeki katkımızın yanında kendi güvenliğimizi sağlamak için her türlü tedbirimizi alırız. Bu bizim uluslararası hukuktan kaynaklanan hakkımızdır.
Diğer taraftan Telafer ve diğer bölgelerde saldırı olursa, yine burada bize yönelik bir tehdit oluşursa burada da tedbir alırız. Ayrıca buradaki Türkmen kardeşlerimizin hak ve hukukunu da koruma konusunda kararlılığımız da var Allah'a şükür muktediriz de. Oradaki kardeşlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Onlara yönelik saldırılar olursa elbette biz de buna duyarsız kalmayız."
HAŞDİ ŞABİ "TELAFER"İ İŞARET ETMİŞTİ
19 Ekim'de Şii milis gücü Haşdi Şâbi'nin (Halk Toplulukları), internet sitesinde yapılan yazılı açıklamada milis gücün, Musul'un 55 kilometre batısındaki Telafer'e doğru ilerleyen Irak ordusuna destek verebileceği açıklanmıştı.
Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Haşdi Şâbi, güvenlik güçlerini Batı cephesinde iki hattan destekleyecek. İlki Telafer olacak, ikinci ise Musul'un merkezine giden güçleri…”
TELAFER
Telafer'de savaştan önce 150 bin ile 200 bin arasında kişi yaşıyordu. Telafer'in 2014'te IŞİD kontrolüne geçmesinin ardından, Şiiler büyük çoğunluğu Sünni ve Şii Türkmenlerden oluşan kasabadan kaçmak zorunda kalmıştı.
HAŞDİ ŞABİ ve IRAK'TAKİ SORUN
Haşdi Şabi Türkiye ile Irak arasındaki önemli gerilimlerden biri. Ankara bu gücün operasyonda yer almasını istemiyor. Türk askerinin Başika'dan çıkmamasının en önemli sebeplerinden biri de bölgede demografik dğeişimin aleyhine geliştiği Türkmenler ve Iraklı Sünniler.
İran etkisi altındaki Şii Irak yönetimi ise Haşdi Şabi'nin operasyonda olmasını istiyor. Türkiye'nin endişesi Musul Operasyonu sonrası IŞİD şehirden çıkarılırsa, operasyonda yer alan güçlerin kalıcı olması. Türkiye Şii milis gücünün kalıcı olacağını iddia ediyor. PYD ve Irak yönetimi ise Türkiye'nin oeprasyon sonrası Musul'da kalıcı olacğaını iddia ediyor.