“Bayraklı belediyesi 80 yapının çürük raporunu iletmiş”
Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da, "Bayraklı'da yapılan testlerde, yıkılan 3 tane apartmanın çürük raporunu (Karagül Sitesi, Rıza Bey Apt., Doğanlar Apt.) ilgililere iletti. Burdan soruyoruz; düzenlenen ve ilgili kurumlara iletilen bu raporlarla ilgili ne yapıldı?" diyen CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun yaptığı açıklamada, İzmir'de depremden en çok etkilenen Bayraklı ilçesinde 80 tane yapının yıllar öncesinde riskli olarak tespit edildiğini ifade ederek, yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Olağanüstü bir dönem yaşıyoruz. Herkes üstüne düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyor. İzmir Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimiz, vatandaşlarımızın her türlü ihtiyacını karşılama noktasında katkı vermişlerdir. Bugüne kadar İzmir dışında 123 araç ve 964 personelle belediyelerimiz katkı sunmaktadır. Günlük ihtiyaçlar için, hijyen ve sterilizasyon malzemeleri konusunda da katkı sunmaktadır. Belediyelerimiz İzmir'imizin neye ihtiyacı varsa, her türlü katkıyı vermeye hazırlar. Şu ana kadar 150 bin su, bin çadır, 30 bin battaniye, 200 binin üzerinde maske sağlandı. Barınma sorunu olan hemşerilerimize barınmaları için alanlar oluşturuluyor. Bu yarayı hep beraber saracağız.
2010 yılında Bayraklı Belediyesi deprem etüt merkezi kurmuş. Bu merkez Bayraklı'da 80 adet binayı riskli olarak tespit etmiş. Yıkılmış olan Karagül Sitesi, Doğanlar Apartmanı ve Rızabey Apartmanı ile ilgili de raporlarını tutmuş ve ilgililere bu binaların çürük raporlarını iletmiş. Bu raporlar gerekli yerlere iletildiği halde ne yapılmış, hangi önlemler alınmış? Bunu sormak istiyoruz.”
“Fay yasasının arkasındayız”
Basın toplantısında konuşan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise, TBMM'de bekletilen fay yasanını tekrar gündeme getirilmesi halinde destek vermeye hazır olduklarını vurguladı. CHP'li Özel yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Kriz yönetimine ilişkin fotoğraflar vermenin dışında, yarın ne yaptığınız önemli oluyor. Bakanlar Kurulu'na girdiğinizde ne yapıyorsunuz, kötü yapı stokunun incelenmesi ve iyileştirilmesiyle ilgili ne yapıyorsunuz? Sivil toplumu dinliyor musunuz? TMMOB, yıllardır fay yasası gerektiği konusunda uyarıyor. Jeoloji mühendisi milletvekilimiz Müzeyyen Şevkin, TMMOB'un bu konudaki talebini kanun teklifi olarak hazırladı, 3 grup başkanvekilimizin de imzasıyla bu teklif 17 Temmuz günü Meclis Başkanlığı'na teslim edildi. O günden beri bu teklif görüşülmeyi bekliyor.
Tüm siyasi partilere çağrımızdır. Fay yasasının arkasındayız. TMMOB'u, üniversiteleri, sivil toplumu dinleyin, siz getirin, oy verelim. Ama yeter ki 2021 yılının herhangi bir kara gününde yine çıkıp da ‘unutursak yüreğimiz kurusun' demeyelim, bu sefer ders alalım.”