CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, TBMM Genel Kurulunun 22 Ocak günkü birleşiminde, AK Parti'li 5 milletvekilinin hem elektronik sistem ile hem de pusula gönderdiğini ve mükerrer oy kullandığını belirterek, bu milletvekilleri hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi.
Gök, parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, TBMM Genel Kurulunun 22 Ocak Pazar günkü 65. birleşiminde AK Parti'nin Grup önerisinin oylamasından önce yoklama talebinde bulunduklarını anımsattı.
Yoklamada toplantı yeter sayısının bulunamadığını savunan Gök, buna karşın TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı'nın, Meclisin tatil kararını oylamaya sunarak, Meclisin kapatıldığını belirtti.
Gök, TBMM Başkanlık Divanı'nın CHP'li katip üyesi Emre Köprülü'nün, sonuç ilan edilmeden önce elektronik sistem ile oy pusulaların karşılaştırılması önerisini, Bahçekapılı'nın dikkate almayarak, sonucu alelacele açıklandığını öne sürdü.
Sisteme giren 157 milletvekili dışında, AK Parti'li 9 milletvekilinin yazılı pusula göndererek, yoklamaya katıldığını ifade eden Gök, pusula gönderen 9 milletvekilinden 5'inin aynı zamanda mükerrer şekilde, elektronik sistemle de oy kullandığının anlaşıldığını savundu.
Gök, toplantı yeter sayısı olan 184 milletvekili yerine, 181 milletvekiline ulaşıldığı için ikinci yoklama yapılması gerekirken, tatil kararı alındığını ileri sürdü.
Bunun üzerine TBMM Başkanlık Divanı'nın toplanmasını istediklerini anımsatan Levent Gök, dünkü divan toplantısında, AK Parti'li üyelerin tespitinin de 5 milletvekilinin mükerrer oy kullandığı yönünde olduğunu kaydetti.
Tatil kararının yok hükmünde olduğu ve Meclisin tekrar toplantıya çağrılması taleplerinin, Başkanlık Divanı'nın AK Parti'li üyelerinin oylarıyla reddedildiğini anlatan Gök, sözlerine şöyle devam etti:
"TBMM gibi herkesin gözünün, kulağının üzerinde olduğu bir kurumda mükerrer oy kullanılmasını meşrulaştıran anlayışı AKP'li üyeler, çoğunluk oylarıya topluma ve Meclise kabul ettirme anlayışındalar. Başkanlık Divanı'nın aldığı karar da sakattır. Meclisin toplantıya çağrılması gerekirken bundan kaçınarak, CHP'nin talebini reddeden anlayış, gazi Meclisin tüm itibarını yerle bir etti. Normal seçimlerde, genel, yerel seçimlerde herhangi bir yurttaşın mükerrer oy kullanması 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasını gerektirir. Böyle tablo içinde, mükerrer oy kullanarak, sonucu etkileyen milletvekillerinin durumu vehamet arz ediyor. Gazi Meclisin, böylesine itibarını zedeleyen, yerle bir eden anlayışa AKP'li milletvekilleri ne yazık ki sıklıkla başvuruyor. Yok saymak, görmezden gelmek kimsenin haddi değildir. İktidar partisinin bu tutumunu halkımıza şikayet ediyoruz. Referandumda veya seçimlerde, Mecliste bunu yapan milletvekilleri bulunduğu dikkate alınarak, sandıklarda neler yapabileceğini kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz."