AA'nın haberine göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan başkanlığında sürdürülen çalışmalar kapsamında, akademisyenler, hukukçular ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla 12 Kasım'da düzenlenen "Anayasa Çalıştayı" rapor haline getirildi.
Sona yaklaşan çalışmalarda CHP'nin "nasıl bir anayasa istediği" kesinlik kazandı. CHP tarafından hazırlanan taslakta, Anayasa'nın ilk 4 maddesi korundu, kurucu değerlere bağlı kalındı ve özgürlükler temel alındı.
Devletin değil bireyin ve insan onurunu öne çıkarıldığı, hak ve özgürlüklerin korunduğu, sivil toplumu güçlendiren maddelerin bulunduğu ifade edilen taslakta, "güçlü sosyal devlet" vurgusu yapıldığı öğrenildi.
Güçlü parlamenter sisteme dayandığı bildiren taslakta, güçlü bir Meclis için etkin yasama ve denetleme mekanizmalarının, barajsız seçimin, bazı komisyonlarda eşit temsilin olması gerektiğine yer verildi.
Taslakta, cumhurbaşkanı devletin ve milletin birliğini temsil eden "denge unsuru" olarak tanımlanırken, yetkilerinin "sembolik" olması öngörüldü. Güçlerin paylaşıldığı bir sisteme yer verilen taslakta, etkin ve güçlü yasama, denetlenebilir yürütme vurgusunun olduğu ifade edildi.
Taslakta, güçlerin birbirini denetlemesi, yargının yasama ve yürütmeden bağımsız olması, TRT, RTÜK, üniversiteler, Sermaye Piyasası Kurulu, Merkez Bankası gibi özerk kuruluşlara siyasal müdahalenin engellenmesi, güç yoğunlaşmasının önlenmesi için çok yönlü ve etkin denge-denetim mekanizmaları gibi düzenlemelerin olduğu öğrenildi.