Cihat Gökdemir: Mısır, Türkiye kamuoyunun gündemine tekrar girmeli
'Mısır kamuoyu gündemine tekrar girmeli' diyen Avukat Cihat Gökdemir 'Türkiye'nin göstermiş olduğu ilgi etkili olmadığı düşünülse de Mısır üzerinde çok etkili oluyordu' diye konuştu.

Oluşturma Tarihi: 2017-09-24 14:15:10

Güncelleme Tarihi: 2017-09-24 14:15:10

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Müslüman Kardeşler Teşkilatı Rehberlik Konseyi Eski Başkanı Muhammed Mehdi Akif'in (89) cezaevinde vefat etmesi dikkatlerin Mısır zindanlarına çevrilmesine sebep oldu. Avukat Cihat Gökdemir, Sisi rejimi hapishanelerindeki işkence ve 'ihmal' ölümlerine karşı TIMETURK'ün başlattığı kampanyaya destek verdi.

İşte Gökdemir'in açıklamaları:

"MISIR, TEKRAR TÜRKİYE KAMUOYUNUN GÜNDEMİNE GİRMELİ"

Bu olağandışı durum olağan hale getirilmek isteniyor. Batının müdahalesinin olduğu çok bariz. Mısır sıradan bir İslam ülkesi değil. Türkiye'den sonra İslam ve özellikle Arap dünyası üzerinde entelektüel anlamda en etkili ülkelerden biri. Bunu kesmeye, etkisini azaltmaya çalışıyorlar. Çünkü Mısır'da ilmi bir durum da var... Özellikle Muhammed Mehdi Akif'in ilerlemiş yaşı ve hastalığına rağmen hiçbir şekilde hapishaneden çıkmasına müsaade edilmedi. Onun gibi onlarca, yüzlerce isim var hapishanelerde. Fakat bunlarla ilgili ne Mısır kamuoyuna ne dünya kamuoyuna yansıyan bir bilgi yok. sisi darbeci rejimi bu tür bilgileri sansürleyerek yurtdışına çıkmasını engelliyor. İnsalar haberdar olamıyor. Son olayda da Muhammed Mehdi Akif'in durumuna ilişkin de net bir bilgi alınamıyordu. Dünya kamuoyu, insan hakları örgütleri, İslam İşbiliği Teşkilatı maalesef yetersiz kalıyor. İşkenceler, tecavüzler gündeme gelmiyor. Türkiye kamuoyu bir dönem Mısır'a çok ilgi gösterdi. Fakat malesef son zamanlarda o ilgisini kaybetti. Türkiye'nin göstermiş olduğu ilgi etkili olmadığı düşünülse de Mısır üzerinde çok etkili oluyordu. Fakat şu anda ne siyaseten ne de kamuoyu baskısı anlamında bir baskı yok.

Mısır'daki cezaevi sorunlarına, işkencelere, kötü muamelelere dikkat çekilmesi gerekiyor. Öyle yerler var ki! Cezaevinin içindeki yaşam tarzı zaten işkenceye dönüşmüş durumda. Küçücük odalarda, daracık yerlerde üst üste onlarca kişi üst üste yatar vaziyette yaşamaya çalışıyorlar. İşkence olmasa bile, ki olduğunu hepimiz biliyoruz. Sadece cezaevindeki yaşantı bile 'işkence' denebilecek bri yaşam tarzı.

Bu tür kötü muamelelere ilişkin insanların anında haberdar olması mümkün olmuyor. Bu kapsamda başlatılan kampanyalar kamuoyu duyarlılığını artırmak üzere yapılan kampanyalar ve etkili de oluyor. TIMETURK'un başlatmış olduğu kampanya, kamuoyu baskısının oluşturulabilmesi için çok önemli çünkü onun gibi Mısır cezaevlerinde işkence gören, kötü muamele gören, hasta olan, doktor talebinin dahi karşılanmadığı insanlar var.