'Çıplak arama' davasında 2 polise hapis cezası
Gezi Parkı olayları sırasında gözaltına alınan Mimar Mücella Yapıcı ile kızı Cansu Yapıcı’nın çıplak aramaya maruz bırakıldığı gerekçesiyle açılan ve 3 polisin yargılandığı davada, 2 kadın polise 5 ay hapis cezası verildi. 1 polis ise beraat etti.

Oluşturma Tarihi: 2024-10-17 15:11:02

Güncelleme Tarihi: 2024-10-17 15:13:07

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Mücella Yapıcı ve Cansu Yapıcı'nın avukatı Gülyeter Aktepe ve sanık polislerin avukatları hazır bulundu. Başka suçtan tutuklu olan sanık polislerden Levent Mustafaoğlu, duruşmaya bulunduğu Bolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan SEGBİS ile bağlandı.

Mücella Yapıcı'nın avukatı Gülyeter Aktepe, “Bu hak ihlallerinin tamamına değil, sadece bir kısmına yönelik bir iddianame düzenlendi. Üstelik bu iddianame 7 yıl sonra düzenlendi. Müvekkillerin gözaltında maruz kaldıkları hak ihlalleri ciddi bir şekilde ortaya konmuştur. İlk olarak, müvekkillerin gözaltına alınma nedenleri narkotik suçlarıyla ilgili değilken, hukuka aykırı şekilde çıplak arama işlemi yapılmıştır. Bu işlem, nezarethaneye alındıktan 2 saat sonra, sadece kadınlara uygulanmış ve bu durum, erkeklerin neden böyle bir muameleye tabi tutulmadığı sorusunu gündeme getirmiştir. Bu arama, hiçbir şüphe yokken, narkotik arama adı altında yapılmıştır. Müvekkillerimin böyle bir şüphe yokken narkotik adı altında aranmasının sebebi nedir? Madem ki böyle bir şüphe var, bu arama neden erkeklere değil de sadece gözaltındaki kadınlara uygulanmıştır? Şikayetimizde ısrarlıyız" dedi.

'RENCİDE EDİCİ EYLEM DEĞİLDİR'

Sanık avukatı, “Bu eylemler sadece Gezi Parkı eylemi değil, eylemler devleti yok saymaya yönelik, ülkede savaş çıkartmaya yönelik eylemlerdir. Gezi Parkı eylemlerinde terör örgütü sloganlarının atıldığını görüyoruz. Ayrıca, çıplak aranma olarak değerlendirilen eylem, onu kırıcı, rencide edici bir eylem değildir." diyerek müvekkilinin beraatını istedi.

1 SANIK BERAAT ETTİ

Üç polisin yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme aramayı yapan iki kadın polisi "görevi kötüye kullanma" suçundan 5'er ay hapis cezasına çarptırdı, sanık Levent Mustafaoğlu ise beraat etti.

DHA