'Dağılma sürecinin esas göstergesi Ukrayna kriziydi'
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararına ilişkin, 'Bu dağılma sürecinin esas göstergesi Ukrayna kriziydi.' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2016-06-24 16:16:11

Güncelleme Tarihi: 2016-06-24 16:16:11

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Dolmabahçe'deki Başbakanlık Ofisi'nde DEİK üyelerini kabul ettiği görüşme öncesinde İngiltere'deki Avrupa Birliği (AB) oylamasını değerlendirdi.

AB'nin birlik aşamasına gelene kadar son derece başarılı olduğunun altını çizenKurtulmuş, 1665'ten itibaren Avrupa Birliği'nin devam eden bir fikir olduğunu söyledi.

Kurtulmuş, İngiltere'deki referandumun politik farklılıkları ortaya çıkardığını dile getirerek, "Avrupa Birliği Gümrük Birliği'ni çok başarılı bir şekilde aştı. Ondan sonra Avrupa adalet mekanizmasını kurmada başarılı bir şekilde o süreci aştı. Avrupa Parlamentosu'nun kuruluşu başarılı bir şekilde aşıldı. Bir para politikasının izlenmesi de başarılı bir şekilde oluştu. Bendeniz, akademik hayattayken de söylerdim. AB'nin önündeki en temel mesele Avrupa ordusunu kurabilmektir. Bunların hepsi bir devlet fonksiyonudur. Parlamentosu, adalet divanı, para birimi, para politikaları... Bütün bunların hepsi bir devletin fonksiyonları. Ama bir devleti kamil hale getirecek olan şey ise devletin ortak bir savunma mekanizmasıdır. Yani bir ordunun kurulmasıdır. AGİT üzerinden bir şeyler yapılmaya çalışıldı ama Avrupa'nın başarısız kaldığı nokta burası. Hatta bendeniz 20 yıl önce de söylerdim. 'Eğer Avrupa ortak bir ordu kuramazsa dağılma sürecine girer."

"UKRAYNA KRİZİ DAĞILMANIN GÖSTERGESİYDİ''

İngiltere'deki oylamanın bu dağılma sürecinin açık göstergelerinden biri olduğuna vurgu yapan Kurtulmuş, "Bu dağılma sürecinin esas göstergesi Ukrayna kriziydi. Avrupa Ukrayna krizinde hiçbir şey yapamadı. Seyretti. Rusya'nın oradaki stratejik o Doğu Avrupa'daki geleneksel sınırlarına genişlemesine mani olacak bir adım geliştiremedi. Onun sonucu olarak Avrupa Birliği bundan sonra kendi iç çelişkilerini tartışacaktır. Benim üzüldüğüm Avrupalı politikacılar bunlar üzerine konuşup Avrupa'nın geleceğini nasıl tahkim edecekleri politikaları geliştireceklerine, İslamofobianın arkasına sığınarak, bir Türkiye ve Erdoğan düşmanlığı haline dönüştürerek onun arkasından bir siyaset geliştirmeye başladılar." ifadelerini kullandı.

"GELİŞMELERİ TAKİP EDİYORUZ''

Kurtulmuş, referandumun Avrupa ve dünya siyaseti açısından yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu aktararak, şöyle devam etti:

"Türkiye olarak bütün bunları çok iyi görüyor ve takip ediyoruz. Hepsini çok iyi biliyoruz. Nasıl gelişeceğini de tahmin ediyoruz. Ama hep beraber de bunlara hazırlıklı olmamız lazım. Türkiye olarak bizim bunları sadece tespit etmemiz değil aynı zamanda da küresel rekabet ortamına çok güçlü aktörler olarak girebilecek hazırlıkları yapmalıyız."