Dolar

34,1100

Euro

38,1055

Altın

2.860,22

Bist

9.966,27

Darbeciler 15 Temmuz'da ABD Genelkurmay Başkanı'nı mı aradı?

Odatv'den Şivan Okçuoğlu'nun çevirdiği bir değerlendirmede, 15 Temmuz darbesini gerçekleştiren cuntacıların ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford'ı aradığı öne sürüldü.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-07-31 15:35:16

Darbeciler 15 Temmuz'da ABD Genelkurmay Başkanı'nı mı aradı?

15 Temmuz Darbe Girişiminde bulunan FETÖ üyeleri Akar'ın hattından ABD Genelkurmayı Dunford'u aradığı iddia ediliyor.

15 Temmuz FETÖ darbe girişimi yankıları küresel ölçekte sürüyor. ABD ile ilişkilendirilen darbe girişimi nedeni ile ABD genelkurmay başkanı Türkiye'ye gelirken çok konuşulacak bir iddia ortaya atıldı.

Buzzfeed yazarı Ali Watkins'in kaleme aldığı yazıda 15 Temmuz Darbe Girişimi sırasında darbe yanlıları ABD Genelkurmay başkanı Dunford'a ulaşmaya çalıştı. Watkins yazısından konuyu detaylı bir şekilde ele aldı.

“ABD Genelkurmay Başkanı General Joseph Dunford, Cuma gecesi ofisinden neredeyse 7000 mil uzaktan gelen gizemli bir telefon çağrısı almıştı. Arayan numara, Türk ordusunun başındaki isim, IŞİD'e karşı verilen savaşta en kritik müttefik, Türk meslektaşı General Hulusi Akar'a aitti. Fakat Dunford'un ofis görevlileri çağrıya yanıt verdiklerinde, ahizenin karşısındaki sesin Akar'a ait olmadığı anlaşıldı – ses Akar'ı rehin alanlardan birine aitti, Türkiye sokaklarını kana bulayan darbe girişimi başlayalı bir saat olmuştu. Türk ordusunun en tepedeki ismi ve Cumhurbaşkanı'nın sırdaşını rehin alanlar, Dunford'un desteğini istiyorlardı. General ABD güçlerini ziyaret için Afganistan'a yapılan düzenli bir seyahat sebebiyle uykusuz kalmıştı. Daha önce alakasız başka bir konu nedeniyle uyandırıldığından, ekibi kendisini tekrar uyandırmak istemedi. Darbecilere Dunford'un müsait olmadığını söyleyerek telefonu kapattılar.” diyerek görüşme talebinin reddedildiğini belirten Watkins'in iddialarının Dunford ile Akar arasındaki görüşmede gündeme gelip gelmeyeceği merak ediliyor.

Yazıda ABD genelkurmayının darbe girişimine karşı yaşadığı belirsiz durum şu sözlerle ifade ediliyor: Dunford'un ekibi Cuma gecesi darbecilerden telefon aldıklarında, bir savunma yetkilisinin söylediğine göre o an itibariyle kiminle görüşmeleri gerektiği hakkında bir fikirleri yokmuş.

ABD genelkurmayının İncirlik'te yaşanan enerji kesintisi ile büyük bir endişeye düştüğü, operasyonların aksaması ile ilgili endişelerinin dışarıya yansıdığı yazıda anlatıldı. İncirlik üssünün normale dönmesinin Pentagon'da büyük rahatlama yaşandığı vurgulandı.

Genelkurmay başkanı Hulusi Akar ile Dunford görüşmesinde Gülen'in iadesinin gündeme alınması beklenirken Centcom komutanı Votel'ın yanlış anlaşıldım, dediği sözleri ve İncirlik konusunun da konuşulması bekleniyor.

Haber Ara