Davalarda 'arabulucu' dönemi
'2012 yılından beri 14.139 adet uyuşmazlıkta taraflar mahkemeye gidip dava açmak yerine arabulucuya gitti ve bunlardan 13.093 adedi tarafların karşılıklı anlaşmasıyla çözüme bağlandı.'Prof. Dr. Erol Ulusoy - milliyet

Oluşturma Tarihi: 2017-06-24 15:09:50

Güncelleme Tarihi: 2017-06-24 15:09:50

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Prof. Dr. Erol Ulusoy, Milliyet'teki köşesinde 'arabuluculuğu' yazdı. Ulusoy'un verdiği rakamlara göre 'arabuluculuk' uygulaması davalarda 'mihenk taşı' olmuş bile... Bu uygulamanın sosyolojik açıdan da önemli bir yansıması olduğunu söyleyen Ulusoy, " Mahkemelerin verdiği her iki karardan birinin Yargıtay tarafından bozulduğu göz önüne alındığında, sonucun mali, sosyolojik ve uzlaşma kültürünün gelişmesi, adalet sisteminin stres atması bakımından çok olumlu etkileri olduğu ortada" diyor.

İşte Ulusoy'un yazısının ilgili bölümü:

EN ÇOK ve EN AZ ARABULUCULUĞA BAŞVURAN İLLER

En çok arabulucuya başvurulan iller 5.757 başvuruyla İstanbul ve 2.513 başvuruyla İzmir, en azı ise birer başvuruyla Aksaray, Burdur, Çorum, Diyarbakır, Düzce, Giresun ve Ordu'dur. Bu arada, İzmir'in nüfusunun Ankara'nınkinin nerdeyse yarısı kadar olduğunu belirtelim.

HİÇ BAŞVURULMAYAN İLLER

Arabulucuya hiç başvurulmadığı, sadece dava açmanın tercih edildiği iller arasında ise, Çankırı, Edirne, Rize, Yozgat, Sivas ve memleketim olan Kırıkkale de bulunmakta.

TOPLAM PARASAL DEĞER

Bu güne kadarki arabuluculuk uygulamalarının toplam parasal değeri, 773.019.925,18 TL'dir. Mahkemeler bu değerde uyuşmazlıkların yıllarca sürecek davalarıyla meşgul olmamışlar.

EN ÇOK HANGİ KONUDA BAŞVURU YAPILMIŞ?

En çok işçi ve işveren aralarındaki uyuşmazlığın çözümü için arabulucuya başvurulmuş. Bu sebeple iş mahkemelerinde dava açmadan önce arabulucuya başvurmayı zorunlu hale getirecek yasa değişikliğinin yakında TBMM'de kabul edilmesi bekleniyor.

NASIL UYGULANIYOR?

Taraflar serbestçe tasarruf edebilecekleri özel hukuk uyuşmazlıklarının çözümü için anlaşmak üzere arabulucuya başvurabilirler. Maddi-manevi tazminat talepleri, kira uyuşmazlıkları, nafaka, miras, ticari ortaklık, aile hukuku, komşuluk hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar, çözümü için en çok arabulucuya başvurulan uyuşmazlıklar. Aile içi şiddet iddiasını içeren uyuşmazlıkların çözümü için arabulucuya başvurmak mümkün değil, savcılığa, mahkemeye gidilmesi gerekir. Arabulucuya her zaman başvurulabilir. Dava devam ederken bile, taraflar mahkemeye arabulucuya başvurduklarını bildirebilirler.

ARABULUCU DEVREYE GİRDİKTEN SONRA CAYMAK MÜMKÜN MÜ?

Taraflar her zaman arabulucu çözümünden vaz geçip davaya devam da edebilirler. Arabulucuya bir kere başvurduktan sonra devam etme mecburiyeti yoktur.

"ARABULUCUNUN VERECEĞİ KARAR BİR MAHKEME KARARI HÜKMÜNDEDİR"

Arabulucuya başvuran tarafların anlaştıkları çözüm, mahkemece icra edilebilir şerhi verildikten sonra, tıpkı bir mahkeme kararı, mahkeme ilamı gibidir. Uyulmazsa icraya konulabilir, zorla yerine getirtilebilir.