Depremde TCG İskenderun gemisinde görev alan doktor konuştu
Kahramanmaraş merkezli depremlerde 327 yaralı nakledilen TCG İskenderun gemisinde görev alan Doç. Dr. Mehmet Ergin, gemideki çalışmalara ilişkin detayları paylaştı

Oluşturma Tarihi: 2023-02-21 21:50:24

Güncelleme Tarihi: 2023-02-21 21:50:24

Tarayıcınız video oynatma özelliğini desteklemiyor.

Gemide gönüllü olarak hekimlik yapan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Ergin, hastalara seyir sırasında müdahale ettiklerini söyledi.

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kargo gemisi TCG İskenderun, bölgede görev aldı.

Yaralıların bir kısmı TCG İskenderun gemisi ile İskenderun Limanı'ndan Mersin'e nakledildi. Sahra hastanesine dönüştürülen gemi ile 3 seferde 327 hasta, Mersin'deki hastanelere götürüldü. 'ÖNCE HASTANEDE SONRA GEMİDE ÇALIŞTIM'

Gemide gönüllü hekimlik yapan Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği öğretim üyesi Doç. Dr. Mehmet Ergin, depremde yaralanan hastaların nakli sırasında yaşadıklarını DHA'ya anlattı. Doç. Dr. Ergin, depremin ardından gönüllü olarak bölgeye gitmek üzere yola çıktığını, önce İskenderun Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde görev aldığını söyledi. Depremin ikinci günü tedavi süreci devam eden hastaların büyük bir çoğunluğunu TCG İskenderun gemisine naklettiklerini anlatan Doç. Dr. Ergin, "Yine sabaha karşı gemide sağlık personeli ihtiyacı olduğu bilgisi geldi. Bunun üzerine biz de ekip olarak, acil servise yeni gelen ekibe görevi devredip, TCG İskenderun gemisine geçtik" dedi.

'ACİL SERVİSTEKİ TRİAJI UYGULADIK'

Doç. Dr. Ergin, TCG İskenderun'un normalde kargo gemisi olduğuna dikkat çekerek, "Hem gemi komutanının hem de idarenin ve askerlerin çabası ile bir sahra hastanesi oluşturulduğunu gördük. Yerlere matlar serilmiş, matların üzerine temiz çarşaflar, yastıklar ve Mersin İl Sağlık Müdürlüğü'nden gelen tıbbi malzemeler yerleştirilmişti. İlk gün yaklaşık 100 kadar hasta zaten gemiye kabul edilmişti ve tedavileri başlamıştı. Takiben de salı sabahından perşembe akşamına kadar 3 sefer yapıldı. Bu 3 seferde toplam 327 hasta nakledildi. Hastalarımızı gemiye kabul ederken yine acil serviste uyguladığımız triajı uyguladık. Kırmızı kodlu hastaları gemi limana yanaştığında öncelikle ambulanslara teslim edebilmek için burun bölgesine yakın konuşlandırdık. Çocuk hastalar için ayrı bir zon, daha az acil hastalar için ayrı bir zon şeklinde, kırmızı, sarı ve çocuk şeklinde alanlar oluşturduk" ifadelerini kullandı.

'BASİT MÜDAHALALERİ GERÇEKLEŞTİRDİK'

Doç. Dr. Ergin, gemiye kabul edilen hastalara ilk müdahaleyi yaptıklarını anlatarak, "Bu süre zarfında kabul ettiğimiz hastaların damar yolunun açılması, hidrasyonunun başlanması, atellerinin uygulanması gibi basit müdahaleleri bu gemide yolculuk esnasında gerçekleştirdik. Burada bir nokta da ağrı kesici tedavisi. Çünkü birçok hastanın çok ciddi ağrısı vardı. Ağrılarını azaltmaya gayret ettik. Bizim de daha önce tecrübemizin olmamasına rağmen bu 3 seferde 327 hasta taşındı. Bu şekilde ambulansların o bölgede tekrar göreve dönmesi olanaklı hale geldi. Çok sayıda hastanın İskenderun'dan Mersin'e nakli mümkün olmuş oldu" diye konuştu.

TCG İskenderun gemisinin seferleri sırasında sadece tıbbi müdahale değil, tıbbi ve insani yardımların da bölgeye ulaştırılmasında büyük rol oynadığını söyleyen Doç. Dr. Ergin, "Birinci seferimizi tamamladık, dördüncü sefere kadar biz hastaları tahliye ederken bir yandan da gemiye insani ve tıbbi yardım malzemeleri yüklendi. Bu açıdan İskenderun-Mersin arasında hasta tahliyesi yapılırken, Mersin'den İskenderun'a da tıbbi yardım ve insani yardım malzemeleri taşındı" dedi. 'KAYIPLARI OLAN HASTALARI DİNLEDİK'

Bölgede çalışan sağlık personelini psikolojik olarak ayakta tutabilmek için beraberinde çalışan hekimlerden gemide oldukları süre zarfında sosyal medyaya girmemelerini rica ettiğini söyleyen Doç. Dr. Ergin, "Ekip içerisinde herhalde en tecrübeli hekimlerden biri bendim. Beraberimde bulunduğumuz hekim arkadaşlarımdan rica ettiğim şey, özellikle kazazedelerin hikayelerinin çok üzerine düşmemeleriydi. Çünkü herkesin acı kaybı var. Dolayısıyla da hikayeleri tabii ki duymamanız mümkün değil; ama bu süre içerisinde hem İskenderun acil servisinde hem de gemi ile İskenderun'dan Mersin'e sevk ettiğimiz hastalar içerisinde kayıpları olan hastaları dinledik. Bu sürede hastalara maksimum fayda sağlayabilmek için açıkçası bu hikayeleri biraz daha arkada bırakmak lazım. Cuma günü bölgeye Bayraktar ve Sancaktar gemileri ulaşmıştı. İskenderun'da artık biz görevimizi tamamlamıştık, sonra Ankara'ya döndük" ifadelerini kullandı.