Dokunulmazlık görüşmeleri 2. turunda ilk madde kabul edildi
İkinci turda ilk maddenin oylaması tamamlandı.

Oluşturma Tarihi: 2016-05-20 12:20:49

Güncelleme Tarihi: 2016-05-20 12:20:49

İkinci tur 1. maddenin oylaması saat 11.20 sularında başladı.

REFERANDUMSUZ KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulu'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinin 2. turunda, 1. madde 373 oyla kabul edildi.

İSMAİL KAHRAMAN YÖNETİYOR

Görüşmeleri Meclis Başkanı Kahraman yönetiyor. Bu, AK Parti lehine bir oy daha demek. Zira geçen günkü oturumu AK Partili Başkanvekili Ahmet Aydın yönettiği için Kahraman da, Aydın da oy kullanamamıştı. Aydın bugün oy kullanabilecek.

NELER YAŞANDI?

Anayasa değişikliği teklifinin ilk maddesi için oylamaya geçildi. Bu oylamanın ardından ikinci madde için oylama yapılacak. Daha önce referandum aralığında çıkan 2 madde bu oylamaların ardından nihai sonuca ulaşacak. Salı günü yapılan oylama halk referandumunu işaret etmişti.

KAHRAMAN VEKİLLERİ UYARDI

Meclis Başkanı İsmail Kahraman, oylama sırasında sık sık "Kabine girmeden oy kullanmayınız" diyerek milletvekillerini uyardı.

HDP'DEN 5 VEKİL YOK

Bugünkü oturuma HDP'den Faysal Sarıyıldız ve Tuba Hezer dahil 5 vekil katılmıyor.

DEĞİŞİK ÖNERİLERİYLE DEVAM EDİLECEK

Oturum, yapılan yoklamanın ardından verilen değişiklik önergelerinin görüşülmesiyle devam edecek.

SALI GÜNÜ NELER OLMUŞTU?

Salı günü gerçekleşen TBMM Genel Kurulu'nda dokunulmazlık maddelerinin görüşülmesini öngören oylamada evet oyu 348'de kaldı. Evet oyları teklifin birinci maddesinde ise 350'de, ikinci maddesinde ise 357'de kaldı. CHP milletvekillerinin büyük oranda hayır oyu kullanarak yön verdiği bu oylama sonuçlarının tekrarlanması durumunda söz konusu teklifler ancak referandum ile değiştirilebilecek. 330'un altında bir sonuç teklifi düşürürken, 367'nin üstünde bir sonuç ise referanduma gerek kalmadan teklifi yasalaştıracak.

Dokunulmazlık maddelerinin görüşülüp görüşülmeyeceğinin belirleneceği ilk oylamada 348 evet oyuna karşı 155 hayır oyu verilmişti. Gizli oylamada 25 boş oy ve 8 çekimser oy verildi. Bu sonuç, dokunulmazlık tekliflerinin görüşülmesini sağlarken asıl oylama sonucunda teklifin referanduma götürülebileceğini gösterdi. Oylama sonucunda evet ve hayır oylarından çok verilen 25 boş oy ve 8 çekimser oy dikkat çekiyor.

Teklifin birinci maddesinin oylamasında ise 350 evet, 148 hayır, 5 çekimser, 27 boş ve 1 geçersiz oy kullanıldı. Toplam oy kullanan milletvekili sayısı ise 531 oldu.
İkinci maddede ise 357 evet, 149 ret, 17 boş ve 6 çekimser oy kullanıldı. Toplam kullanılan oy sayısı 529 oldu.

CHP HAYIR DEDİ AK PARTİ FİRE VERDİ

Bu sonuç ilk oylamalarda CHP milletvekillerinin büyük oranda hayır oyu verdiği, AKP Parti'den de bir miktar fire olduğunu işaret ediyor. Oylama öncesi AK Parti, CHP ve MHP yönetimi teklife evet oyu vereceklerini açıklamıştı.

AK Parti ve MHP milletvekillerinin tümü blok halde oylamaya katılsa ve "evet" oyu kullansa bile bu, teklifin direkt kabul edilmesi için gerekli 367 sayısına yetmiyor ve 356'da kalıyor. Yani dokunulmazlıkların kaldırılması için CHP'nin evet oyu vermesi gerekiyor.

Kılıçdaroğlu daha önce yaptığı açıklamada bu teklifin Anayasa'ya aykırı olduğu belirse de, "evet" oyu kullanacaklarını açıklamıştı. (Al Jazeera)