T24 sitesinden Candan Yıldız, Dünya gazetesi bünyesinde yaşanan son gelişmeleri yazdı.
Yıldız'ın "Dünya gazetesinde neler oluyor; Didem Demirkent'in ‘aşırı' bulunan talepleri ne, çekilen gazeteciler ne yapacak?" başlığı altında kurumda yaşanan kritik gelişmeleri yorumladı...
"GAZETECİLERİN YÖNETTİĞİ GAZETE"
Duyumlarıma göre, Didem Demirkent gazetenin sürdürülebilirliğini çok zora sokacak bir ‘isim hakkı kirası' talebiyle gelmiş. İstenen oran enflasyon rakamlarının çok üstündeymiş.
Gazetecilik açısından heyecan veren bir modeldi Dünya gazetesinin son üç yılı… Gazetecilerin yönettiği bir modele geçilmişti. Patron hem vardı hem yoktu.
Nezih Demirkent'in o dönem Hürriyet'in sahibi Erol Simavi'den kıdem tazminatı karşılığı aldığı Dünya gazetesinin isim hakkını, 38 yıl sonra (2019) bu kez gazete çalışanları tazminat haklarından vazgeçerek kiraladılar.
‘Kiracılık' belli ki beklenenden kısa sürdü. Zira Dünya'da bugün (18 Kasım Cuma) yayımlanan “Zorunlu bir veda; yeni bir başlangıç” yazısında denildiği gibi sınırlar çok zorlansa da ev sahibi Nezih Demirkent'in kızı Didem Demirkent'in, “sözleşmenin ruhuyla bağdaşmayan” koşullar dayattığı konuşuluyor. Yoksa neden üç yıllık emekten, birikimden vaz geçilsin?
"İSİM HAKKI KİRASI"
Didem Demirkent, babası Nezih Demirkent'in ilkeleriyle yola çıkan yeni ekiple neden devam etmedi, tabii ki merak ediliyor?
Duyumlarıma göre, Didem Demirkent gazetenin sürdürülebilirliğini çok zora sokacak bir ‘isim hakkı kirası' talebiyle gelmiş. İstenen oran enflasyon rakamlarının çok üstündeymiş.
Didem Demirkent tarafından ‘aşırı' bulunan bazı talepler de geldiği de anlatılıyor; adının ‘imtiyaz sahibi' olarak künyeye yazılması, gazetenin kararları ve bilançolarını görmek gibi... Gazete koridorlarında konuşulduğu üzere, deyim yerindeyse, ev sahibi eve giren çıkanı hep bilmek istemiş.
Tabii ki akıllara şu soru gelmiyor değil, seçimlere giderken son üç yılda marka değeri, itibarı artan Dünya gazetesini satmak istemiş olabilir mi Didem Demirkent. Çünkü bildiğim kadarıyla gazetenin SGK, vergi borçları var.
"DÜNYA'NIN HAVUZA ATILABİLECEĞİ İDDİALARI..."
Türkiye'nin tek ekonomi gazetesi özelliğini taşıyan Dünya'nın bir alıcısı çıkar mı, yoksa Didem Demirkent gazeteyi çıkarmaya devam edebilecek mi göreceğiz. Yine bildiğim kadarını aktarayım, çeşitli kurumsal / sektörel dergiler Didem Demirkent'in yönettiği bir ekip tarafından çıkarılıyor. O ekip gazeteyi sürdürebilir kılabilecek mi, resmi ilan hakkını kaybetmemek için nasıl yola devam edeceği merak konusu… İhtiyatla karşılamakla birlikte, Dünya'nın ‘havuza atılabileceği' iddialarının da öne sürüldüğünü paylaşayım…
YENİ İSİM: "NASIL BİR EKONOMİ?"
Hâl böyle olunca, yani Didem Demirkent'in gazeteyi çıkaran/yöneten gazetecilerin “aşırı” bulduğu talepleri gazetenin sürdürülebilirliğini riske atınca gazeteciler Dünya'dan çekilme ve daha önce kurdukları Nasıl Bir Ekonomi A.Ş bünyesinde çıkarılacak Nasıl Bir Ekonomi? adlı yayında çalışmaya karar verdiler.
Aldığım bilgilere göre, bölge büroları da yeni yapı ile çalışmaya devam edecek. Çalışanlar hak kaybına uğramadan yeni gazeteyle yollarına devam edecekler. Bölge ekleri de çıkmaya devam edecek.
Ekipten aldığım bilgilere göre, gazeteyle ilgili yapılan açıklamadan sonra da okurlardan destek telefonları hiç susmamış, çeşitli iş çevreleri de nitelikli bir ekonomi gazetesinin devamı konusunda cesaretlendirici destek mesajları paylaşmışlar.
Gazete Nasıl Bir Ekonomi adıyla 21 Kasım'da 20 sayfa olarak çıkacak, ekonomim.com adresine taşınan dijital yayın ise sürüyor. Gazete PDF formatında dijital olarak kâğıt baskıyla abonelere ulaştırılacak.