Ege Denizi'nde yasa dışı yollardan Yunan adalarına geçmeye çalışan göçmenlerin umuda yolculukları, Geri Kabul Anlaşması'nın da etkisiyle büyük oranda azalırken, 60 gündür Türk kara sularında boğulma ya da hipotermi olayına rastlanmadı.
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, iç savaş, ekonomik ve siyasi belirsizlikler gibi nedenlerle ülkelerini terk ederek daha iyi yaşam ümidiyle Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerin umuda yolculukları büyük oranda azaldı.
Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığıyla mücadele amacıyla 18 Mart'ta varılan mutabakat öncesinde önemli oranda artış gözlenen yasa dışı geçişler, Geri Kabul Anlaşması'nın 20 Mart'ta yürürlüğe girmesinin ardından hız kesti.
Anlaşma sonrasında kaçak geçişler yüzde 80 azaldı, Ege Denizi'ndeki ölümler de sona erdi.
60 gündür herhangi bir boğulma olayına rastlanmadı
Göçmenlerin bulunduğu deniz araçlarının batması ya da alabora olması sonucu Ege Denizi'nde karşılaşılan ölümler de adeta durdu.
Balıkesir'in Ayvalık ilçesindeki Çıplak Ada'nın güneyinde 19 Mart'ta batan teknedeki 25 Suriye uyruklu göçmenin kurtarılması, bir kişinin cesedine ulaşılmasının ardından geçen 60 günlük sürede Ege Denizi'nin Türk kara sularında herhangi bir boğulma ya da hipotermi olayı kayıtlara geçmedi.