Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Endoskopi ve kolonoskopi orucu bozar mı? Diyanet açıklaması

Ramazan ayında tedavi gören kişiler, ilaçların, tedavi işlemlerinin, damlaların ve daha birçok şeyin oruca etkisini araştırıyor. Bunların başında da 'Endoskopi ve kolonoskopi orucu bozar mı?' sorusu yer alıyor. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu konuyla ilgili açıklamasını yayımladı. İşte kolonoskopi ve endoskopinin oruca etkisi...

9 Ay Önce Güncellendi

2024-03-12 09:31:09

Endoskopi ve kolonoskopi orucu bozar mı? Diyanet açıklaması

Ramazan ayında tedavi gören kişiler, ilaçların, tedavi işlemlerinin, damlaların ve daha birçok şeyin oruca etkisini araştırıyor. Bunların başında da "Endoskopi ve kolonoskopi orucu bozar mı?" sorusu yer alıyor. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu konuyla ilgili açıklamasını yayımladı. İşte kolonoskopi ve endoskopinin oruca etkisi...

Endoskopi ve kolonoskopi orucu bozar mı?

Midedeki hastalığı tespit amacıyla mideyi görüntülemek veya mideden parça almak için yaptırılan endoskopide, ağız yoluyla mideye tıbbî bir cihaz sarkıtılmakta ve işlem bittikten sonra çıkarılmaktadır. Kolonlardaki hastalığı teşhis etmek amacıyla bağırsak içini görüntülemek veya parça almak için yapılan kolonoskopide, makattan bağırsaklara cihaz gönderilmekte ve işlem bittikten sonra çıkarılmaktadır. Kolonoskopide genellikle, endoskopide ise bazen, incelenecek alanın temizliğini sağlamak amacıyla cihaz içinden su verilmektedir.

Endoskopi ve kolonoskopi yaptırmak; yeme, içme anlamına gelmemekle birlikte, cihaz içinden su verildiğinde oruç bozulur. Ancak söz konusu işlemlerde cihazların kullanımı sırasında sindirim sistemine su, yağ ve benzeri gıda özelliği taşıyan bir madde girmemesi durumunda endoskopi ve kolonoskopi yaptırmak, orucu bozmaz. KAYNAK: (DİYANET)

Endoskopi nedir?

"Endoskopi", Gastrointestinal endoskopi adıyla da bilinen yemek borusu, mide, oniki parmak bağırsağı ve kalın bağırsağın incelendiği bir tetkik yöntemine verilen genel addır. Aynı zamanda böbrek taşı düşürmüş kişileri teşhis etmek için kullanılan geçerli bir yöntemdir, mide ile sınırlı değildir.

Oruç için nasıl niyet edilir?

Oruca niyet etmek için önemli olan adı üzerinde 'niyet'tir. Bedenen ve fiziken kişinin kendini oruca hazır etmesi gerekir. Bununla birlikte sözel olarak "Niyet ettim oruç tutmaya" veya "Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya" veya "Allahım oruç tutmak için niyet ediyorum sen zorlaştırma, kolaylaştır." gibi niyetler söylenebilir.

Orucu açarken de bu niyet üzerine dua edilirse çok makbuldür. Örneğin; "Yarabbi senin rızan için niyet ettim, orucumu tuttum. Sen kusurlu da olsa orucumu kabul et." gibi dualar edilebilir.

SON VİDEO HABER

Zenginlerin açık denizlerde 'korsan avı'

Haber Ara