Erdoğan'dan kritik soruya yanıt: Libya'ya asker gönderilecek mi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında düzenlenen 'Her İnsan Bir Dünya' etkinliğinde konuşuyor.

Oluşturma Tarihi: 2019-12-10 15:03:04

Güncelleme Tarihi: 2019-12-10 15:03:04

Dünya İnsan Hakları Günü kapsamında düzenlenen "Her İnsan Bir Dünya" etkinliğinde soruları yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Asker gönderme konusunda biliyorsunuz şu anda Rusya'dan bir güvenlik şirketi söz konusu. Bu şirket, oraya güvenlikçilerini göndermiş vaziyette. Eğer Libya bizden böyle bir talepte bulunursa, o zaman Libya'ya da aynı şekilde elemanlarımızı gönderebiliriz." ifadelerini kullandı.

Daha sonra programa katılan gençlerin sorularına geçildi. Soru-cevap kısmı şöyle:

Cumhurbaşkanı olma yolunda olmazsa olmaz nelerdir? Gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?

Hak, hukuk, adalet... Bizim olmazsa olmazımız kavramlarımızdır. İşin tabii ekonomik boyutu da var. Alınan mesafeler çok açık ortada. İstediğimiz Türkiye'yi dünyada ilk 10'un içine sokmak.

Dünya tarihinde beğendiğiniz liderler kimler? Sizin zihin dünyanızı inşa etmenizde örnek aldığınız düşünürler, mütefekkirler kimlerdir?

Bizim için önder, rehber diye baktığımız zaman geçmişten bugüne dediğimizde tek önderimiz sevgili Peygamberimizdir. Hak, hukuk, adalet dediğimizde hepsi onda var. Ardından adalet dediğimiz zaman Hazreti Ömer çok önemli.

Çağımıza yaklaştıkça: Osmanlı'da, Selçuklu'da örnek liderlerimiz var. Cumhuriyet'in kuruluşunda Gazi'nin öncülüğü var. Bunlar dönemlere damgalarını vurmuşlar. Şu anda yaşayan liderler noktasına baktığımızda; şu andaki liderlere bakıyorum, oturuyoruz konuşuyoruz; bölgesel olarak öyle liderler var ki gerçekten gizli ajandası yok. Ama öyle liderler de var ki, gizli ajandaları var. Mesela Körfez'de, ben genç dinamik olması hasebiyle Şeyh Temimi Bey'i; çünkü özellikle darda olan bir ülke varsa onların yanında. Avrupa'ya girdiğimiz zaman; Avrupa'da şu anda ciddi manada lider boşluğu var. Avrupa'da şu lider örnektir diyebilecek cesareti bulamıyorum. Fakat başbakanlığımın ilk döneminde beğendiğim lider Almanya'nın Şansölyesi'dir.

Mesela İtalya'da Berlusconi benim yine beğendiğim liderlerden birisi olmuştur. Afrika'da da yine işbirliği yapabilme noktasında olduğumuz veya olabileceğimiz liderler var. Fakat Afrika hala bunun farkında da değil.

Son dönemde de seversiniz sevmezsiniz Sayın Trump bu noktada önemli bir isim. Gizli ajandası yok. Ne biliyorsa bunu çok açık net söyler. Saklısı-gizlisi yok. Bana karşı da çok açık net söyler. Ben de kendisine karşı çok açık söylerim. Bir diğer isim de Rusya Devlet Başkanı Putin'dir. O da bu noktada aynı şekilde ikili görüşmelerimizde birbirimize karşı gizli ajandamız yok. Çok net birbirimize karşı adımlarımızı atıyoruz.

LİBYA İLE AKDENİZ MUTABAKATI

Karşımızda birileri bütünleşmiş. Yunanistan, Mısır, İsrail, Güney Kıbrıs. Biz ise Libya ile beraber olduk. Aslında Kaddafi döneminde başlayan bir süreçti bu. Kaddafi döneminde başlayan bu süreç, Kaddafi'nin ölümüyle sekteye uğramıştı. Bundan sonra yolumuzu almaya devam edeceğiz.

Doğu Akdeniz'de Libya ile yapılan anlaşma gibi kıyısı olan diğer ülkelerle anlaşma yapılacak mı? Son günlerde gündeme gelen Libya ile alakalı Türkiye'nin olası adımları nelerdir?

Kazan-kazan esasına dayalı olarak, biz Akdeniz'deki bütün kıyıdaş ülkelerde her türlü adımı beraber atabiliriz. Yoksa hepsi benim olsun, hayır bu mantıklı olmaz. Adil bir şekilde hak, hukuk, adalet. Burada birlikte kazanma noktasında bizim en ufak bir tereddüdümüz yok. Bu noktada biz kıyıdaş ülkelere bunların bilgilerini sürekli veriyoruz.

LİBYA'YA ASKER GÖNDERİLECEK Mİ?

Asker gönderme konusunda biliyorsunuz şu anda Rusya'dan bir güvenlik şirketi söz konusu. Bu şirket, oraya güvenlikçilerini göndermiş vaziyette. Eğer Libya bizden böyle bir talepte bulunursa, o zaman Libya'ya da aynı şekilde elemanlarımızı gönderebiliriz. Bunlar bizimle böyle bir güvenlik anlaşmasını imzaladıktan sonra zaten önümüzde de herhangi bir engel söz konusu değildir.

Avrupa Birliği'ni insan hakları açısından önemli görüyor musunuz?

Bizi Avrupa Birliği'ne almıyorlar. Diyorlar ki sizin nüfusunuz çok fazla. Aslında gerçek sebep bu değil. Gerçek sebep biz Müslümanız. Çünkü Avrupa Birliği üyesi ülkeler içerisinde, halkı Müslüman olan başka bir ülke yok. Fakat buna rağmen, 'biz çekilelim' diyorsanız biz sabrediyoruz. Ama biz kendimiz çekilmeyeceğiz, siz göndereceksiniz. Avrupa Birliği bu. Tabii bundan 17-18 sene önce AB'ye muhtaç bir Türkiye vardı, şimdi yok. Artık biz kendi hesabımızı görüyoruz. Artık değişen bir Türkiye var.

Nobel Edebiyat Ödülü'nün, Sırp kasabı hayranına verilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Nobel, kendini tüketmiştir. Kendini bitirmiştir. Nobel, tamamıyla siyasi, ideolojik davranan bir kuruluş konumundadır. Benim için Nobel'in hiçbir kıymeti yoktur. Türkiye olarak da bu törene kesinlikle katılmayacağımızı, sözümüzün geçtiği bütün dost ülkelerden de törene katılmamalarını özellikle istedik. Nobel, bir zalime ödül vermekle ona ortak olmuştur. Bunu kabul etmemiz zaten mümkün değil. Teröristleri kendi romanına yansıtanları siz Nobel'e layık görürseniz bizim de sizi tanımamız mümkün değildir.

Size bir gün Nobel Barış Ödülü verilirse tavrınız ne olur?

Almam.

Suriyelilerin gitmeleri zorunlu mu olacak, yoksa isteğe mi bağlı olacak?

Şu an itibariyle 110 bin Suriyeliye biz vatandaşlık verdik. 100 binin üzerinde olana da ikame verdik. Bu insanlar benim ülkemde kaçak yaşamasın. Tabii bundan Bay Kemal rahatsız olur. Biz iktidar olursak, olacağı yok ya, Suriye'ye göndeririz diyor. Bombalardan kaçanları Suriye'ye gönderm niyetimiz yok.

"TEK ADAM OLARAK ÜLKEYE DE DÜNYAYA DA YETMEM"

Sayın Cumhurbaşkanımız karar alırken nasıl bir süreç işliyor?

Karar alma sürecim kesinlikle istişare kaynaklıdır. Bu istişarede iki ayak vardır. Birisi partimin kabinesidir. Diğeri ise partimin MKYK'sı, MYK'sıdır. Bunun dışında yeni dönemde ofis ve kurullar oluşturduk. Oralardan da bilgileri alırız. Ona göre de adımlarımızı atarız. İstişare edilmeden bu adımlar atılmaz. 'Tek adam' filan havaları yapıyorlar. Tek adam olarak ben ne ülkeye, ne dünyaya yetmem.

Yapacaklarınızı önceden açıklıyorsunuz. Açık veriyorsunuz. Bu sizi korkutmuyor mu?

40 yıllık siyasi hayatımız var. Yaşadıklarımız, tecrübelerimiz var. Biz siyaset mektebimizde 40 yılımızı geçirdik.

Yaptıklarınız arasında sizi en çok mutlu eden şey ne oldu?

Her ülkenin kendine has özellikleri var.

"KYK İÇİN DÜZENLEME YAPACAĞIZ"

KYK borçlarının silinmesi gündeminizde var mı?

Bilmiyorum, buna nasıl baskı diyelim. Bu şu anda bizim gündemimizde. Değerlendirmesini yapıyoruz. Öğrencilerimizin lehine olacak bir adımı inşallah atacağız. Tabii burada beklentiniz tamamen bu borçların silinmesi olacaktır. O zaman kredi olayı ya kalkacaktır sadece burs verme noktasına gidilecektir. Onun çalışmasını, değerlendirmesini yapıp adımımızı da ona göre atacağız.

Bir insan olarak en büyük hayaliniz nedir? 20 yıl sonra size göre nasıl bir dünya, nasıl bir Türkiye olacak?

İlk hedefimiz inşallah ülkemizi dünyada ilk 10'un içerisinde görmek.

2023 hedefimiz var malum. 2071 hedefimiz var. Bunlara da yürürken, gelecek kuşaklar bizim özellikle dünyada Türkiye'nin belirleyici bir güç olma konusunda aldığı mesafeyi yaşayacaktır. Zulmün egemen olmadığı, barışın egemen olduğu bir dünya hep hayalimizdir. Bunu başarmamız lazım. Özellikle de birçok ülkede hala emperyalizmin hakim ruhunu görüyoruz. Bundan kurtulmamız lazım.