İspanya'nın başkenti Madrid'de geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi'nde bir anlaşma yaparak Finlandiya ve İsveç'in üyeliklerine yeşil ışık yakan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın taleplerine Finlandiya Adalet Bakanı'ndan yanıt geldi.
Madrid'de gerçekleştirilen Liderler Zirvesi'nde üç ülke arasına ortak bir memorandum imzalanmış, iki ülkenin NATO üyeliğinin önü açılmıştı. Karşılığında İsveç ve Finlandiya Türkiye'ye silah ambargosunu kaldırırken, terör örgütleri PKK/YPG/PYD ve FETÖ'ye destek vermeyeceğinin garantisini vermişti. Hemen ardından ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “73 teröristi iade edin” çağrısı yapmıştı.
“TALEPLER İÇİN YASALARIMIZI DEĞİŞTİRMEYİ DÜŞÜNMÜYORUZ”
Erdoğan'ın çağrısına Finlandiya Adalet Bakanı Anna-Maja Henriksson cevap verdi. Fin basınına konuşan Adalet Bakanı, Erdoğan'ın taleplerine yanıt olarak yasalarını değiştirmeyi düşünmediğini söyledi. Henriksson, ülkedeki Kürt vatandaşlarının endişelerini değerlendirirken, muhtıranın, ülkelerin Suçluların İadesine İlişkin Avrupa Sözleşmesi'ne uygun olarak hareket etmeye devam edecekleri ilkesine dayandırıldığını savundu.
Henriksson, Finlandiya'nın yabancı ülkelerden gelen tüm iade taleplerini dikkatli bir inceleme ve yasal değerlendirmeye tabi tutmaya devam edeceğini vurguladı. Adalet Bakanı “Toplam yedi yıl adalet bakanı olarak görev yaptım ve bu süre zarfında iade taleplerini işleyen yetkililerin tarafsız ve yasal olarak adil davrandıklarından bir kez olsun şüphe duymadım” dedi.
“İMZACILAR KENDİ VATANDAŞLARINI İADE ETMEK ZORUNDA DEĞİL”
Henriksson, sözlerine, “Hukuk devleti ilkeleri ve tüm insanlara eşit muamele adalet bakanı olarak benim için en önemli konulardır. Değerlerimiz bu ilkeler üzerine kurulmuştur ve onlardan taviz vermeyeceğiz” ifadeleriyle devam etti.
Henriksson, muhtırada üç imza sahibi olduğunu ve bazı taleplerin Finlandiya'dan daha fazla İsveç'i hedef almış olabileceğini de hatırlattı. Sözcü'nün aktardığına göre Henriksson “Sözleşme, örneğin, talebin siyasi bir suça veya askeriye tarafından tanınan ancak olağan ceza hukuku kapsamında kabul edilmeyen bir suça dayandığı durumlarda iadeye izin verilmemesi gerektiğini belirtmektedir. Sözleşmenin imzacıları da kendi vatandaşlarını iade etmek zorunda değildir” dedi.
Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da daha önce yaptığı açıklamada “Türkiye ile üzerinde mutabık kaldığımız her şey imzalı belgede yazıyor. Türkiye ile Madrid'de bireyler ya da insanların listesi üzerinde görüşme gerçekleşmedi” demişti.