Erdoğan-Karamollaoğlu görüşmesinden ne çıktı?
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Saadet Partisi Lideri Karamollaoğlu'nun görüşmesini değerlendiren Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, 'Gerçekçi olmak lazım. Karamollaoğlu’nun Cumhur İttifakı'nda yer alacağını sanmıyorum. Sadece bu diyaloğun sürdürülmesi sağlanabilir.' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2021-11-11 09:02:23

Güncelleme Tarihi: 2021-11-11 09:02:23

Abdulkadir Selvi'nin bugün Hürriyet Gazetesi'nde yayımlanan, "Erdoğan-Karamollaoğlu görüşmesinden ne çıktı?" başlıklı makalesindeki iki liderin görüşmesiyle ilgili bölüm şöyle:

2 saat 20 dakika süren görüşmeden sonra Karamollaoğlu, “Oldukça olumlu havada geçen bir görüşme oldu” dedi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları da görüşmeyi “olumlu” olarak ifade ettiler.

Erdoğan daha önce Oğuzhan Asiltürk'le, Saadet Partisi'nin Cumhur İttifakı içinde yer alması için bir diyalog sürecini başlatmıştı. Ama Temel Karamollaoğlubuna karşıydı. Oğuzhan Asiltürk'ün vefatıyla birlikte YİK Başkanlığı'nı da üstlendi. Eli güçlendi. Erdoğan'la görüşmeye iki şapkasıyla birlikte girdi.

GÜNDEM

Temel Karamollaoğlu'nun ajandasında ne vardı?

1- Parlamenter sistem önerisi

2- Ekonomik sıkıntılar

3- Toplumdaki adaletsizlik algısı

Karamollaoğlu, daha önce Kılıçdaroğlu,Akşener, Babacan ve Davutoğlu ile görüşerek parlamenter sistem önerisini sunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmeye de parlamenter sistem önerisini götürdü. Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin en çok Erdoğan'a zarar verdiği görüşünde. “Bu sistem en çok sizi yoruyor” dediği ifade ediliyor.

ADALETSİZLİK ALGISI

Adaletsizlik algısıyla ilgili olarak Karamollaoğlu'nun, ”Toplumda adaletsizlik olduğu algısına inanmayabilirsiniz. Ancak Mimar Sinan'ın, minare eğri diyen çocuğu kırmayarak bir ip getirtip minareyi çektirmesi gibi, sizin de adaletsizlik algısını dikkate alıp toplumu rahatlatacak adımlar atmanızda yarar var” dediği söyleniyor.

İTTİFAK KONUSU

Görüşme başladığı andan itibaren ”Saadet Partisi, Millet İttifakı'ndan ayrılır mı? Erdoğan, Karamollaoğlu'nu Cumhur İttifakı'na geçmesi yönünde ikna edebilir mi?” sorularının yanıtı arandı.

Erdoğan, Saadet Partisi'nin yerinin CHP'nin yanı olmadığını savunuyor. Daha önceki görüşmede de Karamollaoğlu'na bunu ifade etmişti. Dünkü görüşmede de Cumhur İttifakı'na davet etmesi sürpriz karşılanmamalı. Ama gerçekçi olmak lazım. Karamollaoğlu'nu hiç o karasularda yüzer gibi görmüyorum. Sadece bu diyaloğun sürdürülmesi sağlanabilir.

ERDOĞAN'IN ARZUSU

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, Saadet Partisi'nin Cumhur İttifakı içinde yer alması konusunda samimi buluyorum. Erdoğan sadece oy hesabıyla değil, Türkiye'nin temel meselelerindeki yaklaşımı ile Saadet Partisi'ni CHP ya da HDP ile aynı kulvarda değil, yanında görmek istiyor. Çünkü Erdoğan, 2023'e giderken, “milli ve yerli ittifakı” genişletmek istiyor. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e de, “HDP ve terör örgütleriyle el ele olmak, milli ve yerli bildiğimiz İYİ Parti'ye hiç uygun düşmeyebilir” diye çağrı yapmıştı. Ama Akşener'e, ”Evine dön” çağrısı sonuçsuz kalmıştı.

ERDOĞAN'IN HEDEFİ

Temel Karamollaoğlu'nu AK Parti ile ittifaka yakın görmüyorum. Erdoğan da bunun farkında. Ama Milli Görüş tabanına, “Sizin yeriniz burası. Ben ittifak için elimden gelen gayreti gösterdim” mesajı veriyor. Erdoğan'ın hedefi hem Saadet Partisi'nin tavanı hem de tabanı...

Kaynak: hurriyet.com.tr