Dolar

34,2400

Euro

37,0821

Altın

3.013,13

Bist

8.853,95

Erdoğan zirvede tek NATO Lideri! Batı'ya gücünü hatırlatan diplomasi hamlesi

Türkiye, BRICS zirvesinde tek NATO üyesi olarak dikkat çekti. Erdoğan ın katılımı, Batı ya verilen güçlü bir mesaj olarak değerlendirildi. 'Türkiye'nin çok yönlü diplomasi hamlesi, jeopolitik dengeleri altüst edebilir.'

3 Saat Önce Güncellendi

2024-10-24 10:45:34

Erdoğan zirvede tek NATO Lideri! Batı'ya gücünü hatırlatan diplomasi hamlesi

Türkiye'nin 'denge politikası' dünya çapında dikkat çekiyor. BRICS zirvesi, Ukrayna savaşı başladığından bu yana Rusya topraklarında düzenlenen en büyük uluslararası etkinlik olarak öne çıktı. Zirveye katılan tek NATO üyesi ülke, Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. Batı medyası, Erdoğan'ın katılımını yıllardır devam eden denge politikasının bir parçası olarak nitelendirdi ve Türkiye'nin BRICS'e katılmasının potansiyel bir 'dönüm noktası' olabileceğini vurguladı.

ZİRVEDE TEK NATO ÜYESİ LİDER: ERDOĞAN

ABD'li New York Times gazetesi, “Putin'in ev sahipliğinde düzenlenen zirvede dikkat çeken bir konuk vardı: Erdoğan” başlıklı haberinde, Erdoğan'ın tek NATO lideri olarak zirvede bulunmasının önemine dikkat çekti. Türkiye'nin uzun süredir dünya sahnesinde kritik bir aktör olarak konumlandığını vurgulayan gazete, “Birçok ülkenin rakip güçler arasında dengeli ilişkiler kurmaya çalıştığı bu dönemde Türkiye'nin varlığı oldukça dikkat çekici” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin yıllardır sürdürdüğü 'denge politikası', Ukrayna savaşı süresince de açıkça görüldü.

JEOPOLİTİK DÖNÜM NOKTASI: BRICS ÜYELİĞİ

Foreign Policy, Türkiye'nin BRICS'e katılım başvurusu yapması durumunda bunun jeopolitik açıdan bir dönüm noktası olacağını belirtti: “Türkiye, BRICS'e tam üye ya da ortak ülke olarak katılırsa, Batı'nın üstünlüğüne meydan okuyan bir yapının parçası olacak ilk NATO üyesi olur.” Türkiye'nin diplomatik hamlesi, aktif tarafsızlık ilkesinin güçlendiğine işaret olarak değerlendiriliyor.

BATI'YA GÜÇLÜ MESAJ: TÜRKİYE'NİN ÇOK YÖNLÜ DİPLOMASİSİ

Financial Times, Erdoğan ve Putin'in zirve kapsamında bir araya geldiğini belirterek Erdoğan'ın Batılı müttefiklerine güçlü bir mesaj verdiğini yazdı. Gazete, “Erdoğan, arabulucu olarak ne kadar güçlü olduğunu Batı'ya bir kez daha hatırlattı” yorumunda bulundu.

TÜRKİYE'NİN BRICS HAMLESİ: YENİ BİR DENGE

BRICS üyeleri arasındaki iş birliği hızla büyürken, Türkiye'nin katılımının her iki taraf için de faydalı olacağı öne sürülüyor. Foreign Policy, Türkiye'nin BRICS'e katılmasının, Ankara'nın Batı ile bağlarını sürdürürken ittifaklarını çeşitlendirmeyi amaçlayan uluslararası dengeleme politikasının bir uzantısı olduğunu belirtti. Türkiye'nin katılımı, NATO üyesi bir ülkenin BRICS içinde yer almasıyla, grubun tarafsızlık statüsünü güçlendirecek bir hamle olarak değerlendiriliyor.

Batı'nın şüphelerini artırsa da, bu hamle Türkiye açısından da büyük stratejik fırsatlar yaratacak.

SON VİDEO HABER

Beyoğlu'nda gece kulübünde sapkın partiye baskın

Haber Ara