Dolar

34,1492

Euro

38,0728

Altın

2.886,19

Bist

9.988,92

“Esad, Suriye’ye dönenlere ev ve iş yeri vaad etti” iddiası

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 'Suriye'ye dönen vatandaşlara nakdi yardım, sıfır ev ve iş yeri vereceği' iddiası sosyal medyada gündeme geldi.

1 Saat Önce Güncellendi

2024-09-24 09:13:16

“Esad, Suriye’ye dönenlere ev ve iş yeri vaad etti” iddiası

Sosyal medya platformu X'te (eski adıyla Twitter) Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın" Türkiye'deki vatandaşlarımız ülkelerine geri dönerse aile başı bin dolar nakdî yardım, sıfır daireler ve iş yerleri hazır" dediği iddia edildi.

1_3

Paylaşım 200 binden fazla kullanıcı tarafından görüntülenirken, yüzlerce yorum aldı. Gönderinin altına yapılan yorumlar incelendiğinde iddianın kullanıcılar arasında tartışmalara yol açtığı görüldü.

2_2

İddianın daha önce de farklı dijital platformlarda dolaşıma sokulduğu tespit edildi.

3_2

AA Teyit Hattı iddiaların arka planını inceledi. İçeriğin doğruluk kontrolü için açık kaynaklarda tarama yapıldı ve konuyla ilgili yerel basında yapılan haberler incelendi. AA Teyit Hattı söz konusu iddiayı daha önce ele almış ve Beşar Esad'ın böyle bir söyleminin olmadığını tespit etmişti.

İddia hakkında Anadolu Ajansı Ortadoğu Haber Müdürlüğü'nden bilgi alınmıştı. AA bölge muhabiri Teyit Hattı'na, Beşar Esad'ın ülkeye dönecek vatandaşlara nakdi ve sosyal yardım yapılacağı yönünde herhangi bir açıklamasının bulunmadığını aktarmıştı.

Açık kaynaklarda, yerel ve uluslararası basında Esad'ın böyle bir söyleminin olmadığı görüldü. Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'da Esad'ın iddiaya konu olan vaadleriyle ilgili herhangi bir açıklamasının olmadığı bulundu.

Esad, 22 Eylül'den önce işlenen suçlar için genel af çıkardı

Beşar Esad 22 Eylül Pazar günü yayınladığı bir kanun hükmünde kararname ile asker kaçaklarını ve basit suçluları kapsayan bir af çıkardı. Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'da yer alan haberde söz konusu kararnamede Askeri Ceza Kanunu'nda açıklanan iç ve dış kaçış suçlarının faillerine verilecek cezanın tamamı için genel af öngörülmekte olduğu bildirildi.

Söz konusu affın, kamu ve devlete güvenliğini etkileyen suçlar, rüşvet, sahtecilik ve genel ahlaka aykırı bazı suçlar haricinde küçük suçlar ve ihlalller için geçerli olacağı açıklandı.

Haberde bu affın, inşaat kontrol yasalarında öngörülen bazı kabahatlari, finansal suçları, elektrik hırsızlığını, iletişim hizmetlerinin hileli kullanımını kapsamadığı ifade edildi.

Haberde ayrıca yurtdışına kaçan asker kaçaklarının dört ay içinde, ülke içindeki kaçakların ise üç ay içinde teslim olmadıkları sürece aftan yararlanamayacakları belirtildi.

SON VİDEO HABER

Kim Milyoner Olmak İster'de verdiği cevap herkesi güldürdü

Haber Ara