Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Etiyopya ve Sudan'a Mısır ile ilişkilerde yaşanan donukluğa son verme çağrısında bulundu.
Mısır ve Etiyopya arasında ilk kez "ikili yüksek komisyon toplantısı" yapıldığını belirten Sisi, "İki taraf da bu önemli komisyonun toplanması için çaba harcadı. Söz konusu toplantı, iki ülke halkları ve bütün dünyaya Mısır ile Etiyopya arasındaki iyi ilişkileri hiçbir engelin bozamayacağını göstermesi bakımından önemlidir." dedi.
Mısır ve Etiyopya halkları arasındaki tarihi ve kültürel ilişkilere dikkati çeken Sisi, Nil Nehri'nin iki ülke arasındaki güçlü bağın ve yardımlaşmanın temelini oluşturduğunu vurguladı.
Etiyopya Başbakanı Desalegn de Nil Nehri'nin iki ülke arasında çatışma değil, "yardımlaşma ve güven kaynağı" olması gerektiğini ifade etti.
"BÜTÜN SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN GÖRÜŞMEYE HAZIRIZ"
Nil Nehri'nin tehdit değil umut olduğunu vurgulayan Desalegn, ülkesinin Mart 2015'te taraflar arasında imzalanan anlaşmaya sadık olduğunu söyledi. Desalegn şunları kaydetti:
"Enerji konusunda yaşadığımız sıkıntıların çoğunu ortadan kaldıracak olan barajdan Mısır da olumsuz etkilenmeyecek. Etiyopya, Mısır'ı herhangi bir tehlike ile karşı karşıya bırakmaz. Baraj konusundaki bütün sorunların çözümü için görüşmeye hazırız.”
Mısır, Sudan ve Etiyopyalı yetkililer geçen kasım ayında Kahire'de Etiyopya tarafından Nil Nehri üzerine yapılmakta olan Hadese (Rönesans) Barajı ile ilgili bir toplantı yapmış, toplantıda Sudan ve Etiyopya, Mısır tarafının önerilerini reddetmişti.
Toplantı sonunda bir açıklama yapan Kahire yönetimi, Sudan ve Etiyopya arasındaki "teknik görüşmelerin" dondurulduğunu ve konunun uluslararası tahkime götürüleceğini duyurmuştu.
Kahire yönetimi Hadese Barajı'nın ülkenin tek su kaynağı durumundaki Nil Nehri'ndeki payına olası olumsuz etkilerinden endişe ediyor.