Dolar

34,2398

Euro

37,6309

Altın

2.920,13

Bist

9.109,34

Euronews den erkekleri ürküten haber

Uluslararası araştırma sonucunda erkeklerin sperm sayısının son 50 yılda yarıdan fazla azalmış olduğu anlaşıldı.

2 Yıl Önce Güncellendi

2022-12-04 18:23:50

Euronews den erkekleri ürküten haber

Uluslararası araştırmacılar sperm sayılarındaki ciddi azalış durumu gelecek nesli etkileyeceğini belirtti.

Euronews'e konuşan raporun yazarları doğurganlığın karmaşık ve çok yönlü bir durum olduğunu ve bu soruların hiçbirinin kesin bir cevabı olmadığını vurguluyor. Yine de erkek doğurganlığı hakkında bilinenler üzerinde konuşulabilir.

Sperm sayısı tek başına bir doğurganlık göstergesi değil ama en önemli etkenlerden biri. Bir erkeğe sperm testi yapıldığında bakılan üç önemli parametre bulunuyor. Bunlar sperm sayısının yanı sıra sperm hareketliliği ve sperm yapısı.

Sperm sayısı takip edilmesi en kolay parametre. Analiz teknikleri gelişse de sperm sayısısı tespitinde kullanılan aletler aynı kaldı.

Uzmanlar sperm sayısının doğurganlıkla doğrudan bir ilişkisi olmasa da sperm sayısı azlığının dölleme ihtimali ile bağlantılı olduğunu belirtiyor.

Araştırmada sperm sayısındaki gerilemenin nedenleri üzerinde durulmamış olsa da araştırmacılar bunun modern çevre ve yaşam tarzı ile alakalı küresel bir krizi yansıttığını belirterek kimyasal maddelerin hormon ve üreme sistemleri üzerindeki negati etkilerine dikkat çekti.

Haber Ara