'Flynn'in şirketi Türkiye adına Gülen belgeseli hazırlıyordu'
ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye adına lobi faaliyetiyle gündeme gelen eski danışmanı Michael Flynn’in, Fethullah Gülen belgeseli hazırladığı ortaya çıktı.

Oluşturma Tarihi: 2017-05-31 12:00:14

Güncelleme Tarihi: 2017-05-31 12:00:14

BBC Türkçe'de yer alan habere göre ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, Flynn'in danışmanlık şirketi Flynn Intel Group'un Türkiye hükümetiyle bağlantılı olduğu iddia edilen işadamı Ekim Alptekin'in şirketi Inovo BV'den aldığı 530 bin dolarlık ödemenin bir kısmını Gülen hakkındaki bir belgesel çekmek için kullandığını yazdı.

Trump'ın ulusal güvenlik danışmanlığına atanmasının ardından şirketini kapatan Flynn'in Inovo ile yaptığı üç aylık sözleşmenin sona ermesinin ardından belgesel projesinin yarım kaldığı belirtildi. Projenin atama teklifinden iki gün önce rafa kaldırıldığı kaydedildi.

Belgesel çalışmalarının, darbe girişiminin ardından başlatıldığını yazan WSJ, belgeselin bir kısmının görüntülerine ulaştığını açıkladı.

'AMAÇ İŞ DÜNYASINA ‘YATIRIM YAPILABİLİR' MESAJI VERMEK'

Habere göre Alptekin'in şirketi Inovo, Flynn Intel Group ile Gülen ve okulları hakkında araştırma yapmasını ve elde ettiği bulguları ABD kamuoyuyla paylaşmasını da içeren üç aylık sözleşme imzaladı. Sözleşmede Flynn Intel Group'un araştırma çalışmaları yapması, bunun sonuçlarını paylaşabilmek için halkla ilişkiler firması ve film ve prodüksiyon ekibi tutması ve müşteriyle haftalık toplantılar yapması öngörülüyordu. Sözleşmenin amacının ise ABD iş dünyasının Türkiye'yi yeniden yatırım yapılabilir ve istikrarlı bir ülke olarak görmesi olduğu belirtildi.

ESKİ VICE VE CNN MUHABİRLERİYLE ANLAŞMIŞLAR

Sözleşme kapsamında 3 bin 400 dolar karşılığında VICE News eski muhabiri David Enders'la ve 1200 dolar karşılığında eski CNN spikeri Rudi Bahtiyar'la anlaşıldığı kaydedildi. WSJ'ye konuşan Enders, Flynn Intel Group'un filmin arkasında kendisinin olduğunu gizlemeye çalıştığını söyledi.

Kendisini şirketin başındaki Bijan Kian'ın tuttuğunu ve belgeseli kimin çektiğini kimsenin öğrenmemesi gerektiğini söylediğini dile getiren Enders, "Bijan (Kian), bu proje ile kendileri arasında hiçbir şekilde ilişki kurulmasını istemediklerini söyledi. Bana, ‘Bu işin arkasında Flynn Intel Group'un olduğunu kimsenin bilmesini istemiyoruz' dedi" diye konuştu.

PEKİN VE ŞENER İLE MÜLAKAT YAPILDI

Amaç konusunda kandırıldığını öne süren Bahtiyar ise belgeseli objektif bir çalışma zannettiğini ancak kısa süre sonra belgeselin ‘Gülen'e saldırmak için hazırlandığını' fark ettiğini söyledi. Buluşma için ofise gelene kadar burasının Flynn Intel Group'un merkezi olduğunu bilmediğini belirten Bahtiyar, "İşin arkasında Flynn Intel Group'un olduğunu anlayana kadar proje beni çok heyecanlandırmıştı" dedi. Bahtiyar'ın, ‘büyük bir gizlilik içinde' gittiği otelde ‘İnternet Andıcı' davası nedeniyle bir süre tutuklu kalan eski Genelkurmay İstihbarat Daire başkanı İsmail Hakkı Pekin ve Odatv davasından dolayı Mart 2011'de tutuklanarak bir yıl Silivri Cezaevi'nde yatan gazeteci Nedim Şener'le mülakatlar gerçekleştirdiği belirtildi.

Belgeselin bir kısmının görüntülerine ulaştığını kaydeden WSJ, Pekin ve Şener'in geçmişte FETÖ'nün kurduğu komplolar sebebiyle hapse girdiklerini ve konunun ABD'li yetkililer nezdinde gündeme gelmesinin önemli olduğunu düşündükleri için bu projede yer almayı kabul ettiklerinini yazdı.

Sorulacak soruları kendisine Kian'ın verdiğini dile getiren Bahtiyar'ın, görüntülerde "Kamerada görünmek istemiyorum" dediği ifade edildi.

530 BİN DOLARLIK ÖDEME

Öte yandan Flynn Intel Group, belgeselin tamamlanmasının ardından dağıtılması ve ulusal kanallarda yayınlanmasını sağlamak amacıyla Washington'ın en etkili danışmanlarından Jim Courtovich'in lobicilik şirketi SGR LLC'yi tuttu. Flynn, bu şirkete ‘halkla ilişkiler' açıklamasıyla 40 bin dolar ödeme yaptı.

Alptekin de Gülen'in yarattığı tehdidin ABD'ye anlatılması amacıyla bu belgeselin gündeme getirildiğini söylerken, "Aklımızda kısa, '60 Minutes' programı tarzında bir şey vardı. Bunun iyi bir etki yaratacağını düşündük" dedi. Flynn Intel Group'un ABD Adalet Bakanlığı'na sunduğu belgelerde, Inovo'dan eylülde 200 bin, ekimde 185 bin, kasımda 145 bin olmak üzere toplam 530 bin dolar ödeme yapıldığı, Flynn Intel Group'tan Inovo'ya da eylül ve ekim aylarında 40'ar bin dolar ödendiği belirtildi. Flynn Intel Group'a yapılan ödemelerin kendi şirketinden yapıldığını ve Türk hükümeti için çalışmadığını savunan Alptekin, Flynn Intel Group'un ise lobi yapma konusunda herhangi bir plan sunmamasından dolayı belli bir miktarı iade aldıklarını söyledi. Bakanlığa sunulan belgelerde şirket yetkililerinin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Enerji Bakanı Berat Albayrak ile New York'ta bir araya geldiği bilgisi de yer alıyor.

TÜRKİYELİ ŞİRKETE LOBİCİLİK FAALİYETİ

İstifasının ardından Flynn'in ilişkileri ABD medyasında mercek altına alınmıştı. Associated Press, Flynn'in emekli olduktan sonra kurduğu şirketi Flynn Intel Group Inc'nin ABD Adalet Bakanlığı'na sunduğu belgelerde, geçmişte Türkiye'nin çıkarına olabilecek lobi faaliyetleri yürüttüğünü kabul ettiğini duyurmuştu. Ajansın aktardığı bakanlığa sunulan belgelerde, Flynn'in ilişki kurduğu şirketin Türk işadamı Ekim Alptekin'in sahibi olduğu Hollanda merkezli Inovo BV olduğu belirtiliyordu. Flynn, Inovo BV için 9 Eylül-14 Kasım 2016 tarihlerinde faaliyet yürütmüş, karşılığında tam olarak 530 bin dolar almıştı. Flynn şirketle bağlantısını ABD Başkanı Donald Trump'ın 8 Kasım'da başkanlığa seçilmesinin ardından kestiğini savunmuştu.

TÜRK İŞADAMI DA KABUL ETTİ

AP Türk işadamı Ekim Alptekin'in de Flynn'le iş anlaşmaları olduğunu kabul ettiğini yazmıştı. Alptekin, Türkiye'deki hükümetle bir bağı olmadığını öne sürerek, "Eğer Türkiye hükümeti için çalışıyor olsaydım, farklı olurdu. Ancak ben hükümetten kimseden talimat almıyorum" demişti. İşadamı, Flynn'nin şirketinin performansından tatmin olmadığı için ödediği paranın bir kısmını geri istediğini de söylemişti. AP'nin haberinde bahsi geçen ABD Adalet Bakanlığı'na sunulan belgeler, BirGün'den Ömür Şahin Keyif'in haberinde anlatılmıştı.