Fransız gazeteci: Fransa, Suriye'de rol kapmaya çalışıyor
Fransız gazeteci Georges Malbrunot, 'Fransa, Suriye'de rol kapmaya çalışıyor' dedi.

Oluşturma Tarihi: 2018-04-02 12:21:24

Güncelleme Tarihi: 2018-04-02 12:21:24

Fransız gazeteci Georges Malbrunot, Ankara-Paris hattında yaşanan Suriye gerilimini Star'a değerlendirdi.

İşte o röportaj:

"MACRON ZOR DURUMA DÜŞÜRÜLDÜ"

- Macron-SDG zirvesi sonrası Fransız basınında Münbiç'e asker gönderileceği yazıldı. Sizin de çalıştığınız Le Figaro gazetesi, internetteki haberini 3 kez değiştirirken, Elysee bu iddiaları yalanladı. Kriz nasıl ortaya çıktı?

Yaşananın Le Figaro ile alakası yok. SDG veya onların iletişimden sorumlu yetkilileri, medya organlarına bir tuzak kurdu. Sözleri manipüle edilen Macron zor duruma düşürüldü. Fakat daha sonra Elysee'den yapılan açıklamayla yanlışlık giderildi.

FRANSIZ ASKERİNİN SAYISI ARTABİLİR

- Sizce neden böyle bir manipülasyon yapıldı?

Ortaya atılan iddia sadece Macron'un laflarının SDG'liler tarafından çarpıtılarak yorumlanmasından ibaret. Bunun Türkiye'nin Münbiç operasyonunu engellemek adına yapıldığını düşünüyorum.

"FRANSA YENİ ASKERİ TAKVİYEYİ IŞİD İLE MÜCADELE İÇİN YAPTI"

- Donald Trump ABD'nin Suriye'den çekileceğini duyurdu. Münbiç'te Fransızlar ile Amerikalılar arasında nöbet değişimi olabilir mi?

Hayır. Böyle bir şey yok. Fransa DEAŞ'la mücadelenin gereği olarak bölgeye özel kuvvetlerini gönderdi. Bu, Suriye'nin kuzey doğusunda bulunan destekleyici bir kuvvet. Geçen Kasım ayında bölgedeydim. Sadece onlarca asker mevcut. En iyi ihtimalle bu küçük grup artırılabilir. Ancak Münbiç'e birlik gönderilmesi söz konusu değil. Elysee'nin açıklaması da bunun teyidi.

"FRANSA SURİYE KONUSUNDA ÇOK KONUŞUR, AZ İŞ YAPAR"

- Yani Fransa, Suriye'deki askeri varlığını artırma yoluna gidebilir öyle mi?

Belki sadece özel kuvvetlere takviye yapılabilir fakat bunun Türkiye ile anlaşarak olabileceği kanaatindeyim çünkü Türkiye bizim müttefikimiz. Biliyorsunuz Suriye konusunda Fransa çok konuşur, az iş yapar. Macron Fransa'nın bu konudaki tutumunu değiştirmeyecektir. Bu noktada kesinlikle Ankara ile arasının açılmasını istemiyor.

"FRANSA, SURİYE'DE ROL KAPMAYA ÇALIŞIYOR"

- Ankara'yı kızdırmamayı düşünen Macron'un Türkiye'nin terörist olarak gördüğü isimleri Elysee'de ağırlaması bir çelişki değil mi?

Fransa Cumhurbaşkanı, Ankara-Washington hattında Münbiç pazarlığı sürerken baskı uygulamaya çalışıyor. Türkiye'ye “Eğer ABD ile anlaşmazsanız biz de bölgede SDG'nin koruyuculuğunu üstlenebiliriz” mesajı veriyor. Fransa, Suriye'de kendine bir rol kapmaya çalışıyor.

ÇÖZÜM KONUSUNDA İŞLEVSİZ KALDIK

- Paris'in Suriye'de çözüm sürecine dahil olabilmesi hala mümkün mü?

Suriye'de çözüm konusunda arka planda kalındığı bir gerçek. Rusya, İran ve Türkiye ciddi inisiyatif aldı. Dolayısıyla Macron, Türkiye'yi kızdırmadan, Suriye'deki denkleme SDG üzerinden dahil olmanın yolunu arıyor. Fakat zor bir ihtimal. Zira kimsenin Suriye'de Fransa'ya ihtiyacı yok.

SAHADA ESAMEMİZ OKUNMUYOR

- Toplantı sonrası Fransa, SDG ile Türkiye arasında arabuluculuk yapabileceğini bildirdi. Sizce bu gerçekçi bir teklif mi?

Macron'un temennisi bu yönde fakat halihazırda arabuluculuk Washington tarafından üstlenilmiş durumda. Türk ve ABD Dışişleri Münbiç için görüşürken Fransa ne sahada ne de masada yer alabilir.

- Bir süredir Paris'in Şam'ı bombalayacağı öne sürülüyor. Bunun bir gerçeklik payı var mı?

Esad'ın kimyasal silah kullanması durumunda, Macron Şam'ı vuracaklarını açıkladı. Ortada kanıt olmadığına göre, bombalama da yok. Bu dönemde ne yazık ki biraz daha askeri bir dil kullanılıyor. Çünkü Suriye sorunu bugün sadece Türkiye, Rusya, İran ve biraz da ABD aracılığıyla çözüme kavuşturulabilir. Suriye geçmişte bizim sömürgemizdi fakat bugün sahada esamemiz okunmuyor. Kaybettiğimizi anlayamıyoruz.

G. MALBRUNOT KİMDİR?

Gazetecilik hayatına Fransız La Croix'da başlayan 55 yaşındaki Georges Malbrunot, Ouest-France, AFP haber ajansı, Europe 1 ve RTL'de çalıştı. Ortadoğu muhabirliğine 1987'deki Birinci İntifada'yı takip ederek adım atan Malbrunot, Filistin ile İsrail arasındaki Oslo Anlaşması sürecini, ABD'nin Irak işgalini ve Suriye iç savaşını sahada yakından izleme fırsatı buldu. 2004 yılında haber yapmak için gittiği Irak'ta bir terör örgütü tarafından Necef'te kaçırılıp 124 gün sonra kurtarılan Malbrunot, 2000 yılından beri Le Figaro gazetesinde Ortadoğu muhabiri olarak görev yapıyor.