Dolar

32,5802

Euro

35,2500

Altın

2.465,96

Bist

10.715,87

Gerilim yaşayan iki ülke Türkiye'nin ev sahipliğinde bir araya geldi

Türkiye'den arabuluculuk talebi sonrası Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, gerilim yaşayan Etiyopya ve Somali'nin Dışişleri Bakanlarını Ankara'da ağırladı.

2 Gün Önce Güncellendi

2024-07-02 08:20:29

Gerilim yaşayan iki ülke Türkiye'nin ev sahipliğinde bir araya geldi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Etiyopya Dışişleri Bakanı Taye Atske Selassie ile Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Ahmed Muallim Fiqi arasındaki görüşmelerde ilerleme kaydedildiğini ve ikinci tur görüşmelerin 2 Eylül'de yapılacağını duyurdu.

Fidan, Ankara'da Türkiye'nin ev sahipliğinde gerçekleşen görüşmelerin ardından Etiyopya ve Somali'den gelen mevkidaşlarıyla birlikte açıklamalarda bulundu. Etiyopya ve Somali'yle köklü ilişkiler ve geniş kapsamlı işbirliği sayesinde Türkiye'nin bu konuda kolaylaştırıcı bir rol üstlendiğini belirtti.

Türkiye'nin barış, diplomasi ve iyi niyete olan taahhüdünün ortak diyalog ve ortak temeller bulma çabalarını desteklediğini vurgulayan Fidan, "Bugün kendimizi çok imtiyazlı bir pozisyonda buluyoruz. Her iki tarafın Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gösterdiği en üst seviyedeki güven, doğru yolda olduğumuza olan inancımızı pekiştiriyor," dedi.

Görüşmeler sırasında mevkidaşlarıyla ve heyetler arasında bütün tartışma konularının ele alındığını belirten Fidan, her iki tarafın da hassasiyetlerini dile getirdiğini ifade etti. Bütün tarafların daha iyi bir anlayışa ulaştığını söyleyen Fidan, "Bu komplike hususlar göz önüne alındığında, başka değerlendirmelerin yapılması gerektiği açıktır. Bugün duyduklarımız ışığında geleceğe dair umudumuz artmıştır. Bakanlar, ikinci tur görüşmeler için 2 Eylül 2024'te Ankara'da tekrar buluşmaya karar verdiler," dedi.

Fidan, görüşmelere ilişkin ortak bir beyan paylaşılacağını ve bugün iyi bir ilerleme kaydedildiğini belirtti. Mevkidaşlarına Ankara'ya geldikleri için teşekkür eden Fidan, ekiplerin birlikte çalışmaya iyi niyetle devam edeceklerini ve Ankara'daki bir sonraki toplantı için hazırlıkların sürdürüleceğini kaydetti. Ayrıca Fidan, Etiyopya ve Somali dışişleri bakanlarıyla birebir görüşmeler de gerçekleştirdi.

Türkiye-Etiyopya-Somali "Ortak Ankara Açıklaması" Yayımlandı

Fidan'ın açıklamasının ardından Dışişleri Bakanlığı, Türkiye, Etiyopya ve Somali arasında düzenlenen görüşmelere ilişkin "Ortak Ankara Açıklaması"nı yayımladı. Açıklamaya göre, Bakan Fidan'ın daveti üzerine Etiyopya Dışişleri Bakanı Selassie ve Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Fiqi, Ankara'da bir araya geldi.

Etiyopya ve Somali Dışişleri Bakanları, Türkiye'nin kolaylaştırıcılığında, farklılıklarına yönelik samimi, dostça ve ileriye dönük görüş alışverişinde bulundu ve bu farklılıkları karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çerçevede ele alma perspektifleri geliştirdi.

İki bakan, farklılıkların barışçıl yöntemlerle çözülmesi konusundaki kararlılıklarını yineleyerek, Türkiye'nin kolaylaştırıcılığı ve yapıcı katkılarından dolayı takdirlerini ifade etti. İhtilafların çözüme kavuşturulması ve bölgesel istikrarın sağlanması amacıyla diyaloğu sürdürme konusunda mutabık kalan bakanlar, 2 Eylül'de Ankara'da ikinci tur görüşmeleri gerçekleştirme kararı aldı. Her iki taraf da bu girişimden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'a şükranlarını sundu.

Etiyopya ile Somaliland Arasında İmzalanan Mutabakat Zaptı

Diplomatik kaynaklara göre, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ve Somaliland Başkanı Musa Bihi Abdi, 1 Ocak'ta Somaliland sınırları içindeki 20 kilometrelik sahil şeridini 50 yıllığına Etiyopya'nın kullanımına sunan ve Berbera Limanı'nda kullanım hakkı sağlayan bir Mutabakat Muhtırası imzaladı. İmza töreninde konuşan Somaliland Başbakanı Abdi, Etiyopya'nın Somaliland'ı ilk tanıyan ülke olacağını açıkladı, bu durum Somali tarafında büyük tepki yarattı. Etiyopya makamları daha sonra tanımanın şimdilik söz konusu olmadığını belirtti.

8 Mayıs'ta Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in Özel Temsilcisi Mulatu Teshome Wirtu ile Etiyopya Dışişleri Bakanı Selassie, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi. Görüşmede, Etiyopya Başbakanı Ahmed'in, muhatap Somali ile Etiyopya arasında Türkiye'nin arabuluculuk yapmasını talep eden mektubu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a elden teslim edildi.

Haber Ara