Dolar

38,0857

Euro

43,5603

Altın

4.073,24

Bist

9.326,94

Dolar

38,0857

Euro

43,5603

Altın

4.073,24

Bist

9.326,94

Dolar

38,0857

Euro

43,5603

Altın

4.073,24

Bist

9.326,94

Google yorumlarına yasak! Reklam Kurulu'ndan tarihi karar

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, Google ve Google Haritalar'daki tesis yorumları ile ilgili kritik bir karar aldı. Artık herhangi bir işletme veya hizmet sunan tesis hakkında yorum yapılamayacak ve puan verilemeyecek. Doğrulama zorunluluğu getirilirken, Google'a idari para cezası kesildi. İşte detaylar...

2 Ay Önce Güncellendi

2025-02-23 19:12:45

Google yorumlarına yasak! Reklam Kurulu'ndan tarihi karar

Google Haritalar, herhangi bir işletmeye ait kullanıcı yorumlarına açık bir platform olarak kullanılıyordu. Ancak Reklam Kurulu'nun yaptığı incelemelerde, bu sistemin manipüle edilmeye açık olduğu ve gerçek hizmet alıcıları tarafından doğrulanmadığı tespit edildi.

  • Hizmet almayan kullanıcıların yorum yapabilmesi, işletmelerin puanlarının gerçeği yansıtmamasına neden oldu.
  • Google, yorum yapan kişilerin gerçekten hizmet aldığını doğrulamadığı için durdurma cezası ve idari para cezası ile karşı karşıya kaldı.
  • Yeni düzenlemeyle, artık tesis, otel, restoran veya herhangi bir işletme için Google'da yorum yapmak ve puan vermek yasaklandı.

HANGİ YORUMLAR YASAK, HANGİLERİ SERBEST?

Reklam Kurulu'nun kararına göre, Google Haritalar'da sadece turistik bölgeler, parklar veya hizmet sunmayan noktalar için yorum yapılabilecek. Restoranlar, oteller, kafeler ve işletmelerin puanlama ve yorum sistemleri tamamen kaldırılacak.

GOOGLE, TÜRKİYE'DEKİ YORUMLARI TAMAMEN KALDIRABİLİR

Google, Türkiye'deki yorum ve derecelendirme sistemini tamamen kaldırma seçeneğini değerlendiriyor. Kararın henüz uygulamaya alınmadığı, ancak Google'ın önümüzdeki süreçte Türkiye'deki yorum ve puanlama özelliğini kapatabileceği öngörülüyor.

REKLAM KURULU'NDAN 30 MİLYON TL CEZA!

Reklam Kurulu, 14 Şubat 2025 tarihinde yaptığı toplantıda 205 dosyayı inceledi. Toplantı sonunda:

  • 183 dosya için toplam 30,2 milyon TL idari para cezası uygulandı.
  • 37 dosyada ise tüketicinin mağduriyetini engellemek için erişim engeli kararı verildi.

KURULUN AÇIKLAMASI

Reklam Kurulu, kararın gerekçesini şu şekilde duyurdu:

“İnternet sitelerinde yer alan yorum ve derecelendirme sistemlerinin manipüle edilmesi, sahte ve aldatıcı yorumların önüne geçilmesi amacıyla, bu tür içeriklerin yalnızca ilgili mal veya hizmeti satın alan tüketiciler tarafından yapılması gerekmektedir” dedi.

Bu kapsamda Google'ın, tesis yorumlarını doğrulama mekanizması olmadan yayınlamasının haksız ticari uygulama olduğuna karar verildi.

Kaynak: Donanımhaber

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haber Ara