Dolar

34,8734

Euro

36,7448

Altın

3.033,86

Bist

10.058,47

Göz göre göre ölen 700 insanı, 5 zenginin keyif dalışı nasıl unutturdu!

Kişi başı 250 bin dolar bedel karşılığı olduğu söylenen turistik Titan denizaltı dalışı kazasına dünya medyasının yoğun ilgisi tepki çekti: Ege denizinde kaybolan 700 göçmen neden bu kadar gündem olmadı?

2 Yıl Önce Güncellendi

2023-06-23 10:13:11

Göz göre göre ölen 700 insanı, 5 zenginin keyif dalışı nasıl unutturdu!

5 kişinin Titanik batığına yaptığı dalış sonrası yaşanan kazaya dünya medyasının ilgisi ve kurtarma faaliyetlerinin yoğunluğu tepki çekti.

Titanik batığına keyif dalışı yapan beş zengin kişi için denizaltından gelen sesleri alabilen bir uçak, iki uçak daha, bir gemi, kalabalık bir kurtarma filosu, denizaltı taraması yapabilen teknolojik aletler ve helikopterler harekete geçirildi.

NBC News'dan Chantal Da Silva ile Fiona Day'in haberinde iki krize kanalize edilen kaynaklar ve medya ilgisindeki bariz eşitsizliğe dikkat çekildi. NBC News'a konuşan İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütünün Avrupa ve Orta Asya Bölümü Müdür Yardımcısı Judith Sunderland, "Bu, korkunç ve iğrenç bir tezat. Belli bazı insanların ölmesine izin verirken diğerlerini kurtarmak için her türlü çabayı göstermek; bu, gerçekten de insanlık üzerine karanlık bir yansıma" değerlendirmesini yaptı.

'İki faciada birbirine zıt muamele neden?'

Dünyanın dört bir yanındaki sığınmacıları destekleyen Britanya merkezli Choose Love isimli STK'nin kurucusu ve CEO'su Josie Naughton, son birkaç gündür gazetelerin başsayfalarını kayıp denizaltı için arama kurtarma çalışmalarının kapladığına dikkat çekti.

Göçmen teknesine kıyasla Titan için binlerce fazla haber yayımlanmış gibi göründüğünü söyleyen Naughton, "Oysa göçmen teknesinde 100 kat daha fazla insanın hayatını kaybettiğinden korkuluyor, üstelik bu insanlar evlerini terk etmek zorunda kalmıştı, güvenlik arıyorlardı" dedi.

Ekran Alıntısı_309

STK yöneticisi "Bu, insanı bir nevi sorgulamaya itiyor: Medyanın nasıl aktardığı ve aynı zamanda hükümetlerin ve hükümet altyapısının nasıl tepki verdiği bakımından aradaki fark nedir? Neden bu kadar farklı" diye sordu.

Titan'ı bulma çabası zamana karşı yarışa dönüştü, zira pazar sabahı dalışa geçtikten 1 saat 45 dakika sonra ana gemisi Polar Prince ile bağlantısı kesilen denizaltıdaki 96 saatlik oksijenin bugün TSİ 14.00 sularında tükeneceği hesaplandı. ABD Sahil Güvenlik liderliğinde ABD, Britanya, Kanada ve Fransa'dan arama-kurtarma ekipleri gemiler, askeri uçaklar ve okyanusun en derinlerine inebilen robotlar eşliğinde seferber edildi.

'Asıl mesele, seferber edilen kaynaklar'

Titan ile 5 yolcusunun aranmasının medyanın ilgisini çekmesine 'şaşırmadığını' söyleyen HRW yetkilisi Sunderland, "Gösterişli bir gezide muhtemelen ölen çok zengin insanlara odaklanmak, hani derler ya, iyi bir hikayedir. Aklımdaki asıl mesele, seferber edilen kaynaklar" dedi.

AB'nin sınır bekçisi yaptığı Yunanistan başından atmaya çalışırken

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Göç Örgütü'nün (IOM) Yunanistan şubesi başkanı Gianluca Rocco'nun "Akdeniz'deki en büyük trajedilerden biri" olarak nitelediği olayda Yunan makamlarının sorumluluğu da ortaya çıktı. Avrupa Birliği'nin (AB) sınır koruma kurumu Frontex, göçmen taşıyan tekneyi tespit ettiklerini ve Yunan yerel makamlarına bildirdiklerini açıkladı. Yunan sahil güvenliği göçmen teknesine saatlerce eşlik etti. Kurtulan göçmenler, Yunan sahil güvenlik ekiplerinin İtalyan sularına itmeye çalışması yüzünden teknenin alabora olup battığını anlattı. Savcıya verdikleri ifadelerde, teknenin Yunan Sahil Güvenlik ekiplerinin halatlarla çekildiği sırada battığını söyleyen göçmenler, "Yunan Sahil Güvenlik botu tekneye bir halat bağladı ve tekneyi çekerken aşırı sürat nedeniyle tekne sağa sola sallanmaya başladı ve alabora oldu" dedi.

Uluslararası deniz hukuku ise yerel yetkililerin aleni yardım talebi olsun olmasın acil kurtarma operasyonları yürütmekle yükümlü olduğunu belirtiyor.

Meseleye el atan news.com.au isimli Avustralya haber sitesi de "Dolu göçmen teknesinin arkasındaki hikaye, kayıp denizaltı krizindeki çirkin gerçeği ortaya koyuyor" değerlendirmesini yaptı.

'Benzer müdahale neden göçmenler için etkinleştirilmedi?'

"Yetkililer, Titanik enkazına giden turist denizaltısındaki 5 kişiyi kurtarmak için yarışırken, bir balıkçı teknesi Akdeniz'e battığında denize düşen yaklaşık 750 sığınmacıya yardım etmek için benzer bir müdahalenin neden etkinleştirilmediğine dair sorular gündeme geldi" denilen analizde, "Yetkililerin, bu teknenin karşı karşıya olduğu tehlike konusunda defalarca uyarıldığı, ancak önlem almadığı ve bunun sonucunda teknenin saatler sonra battığı anlaşıldı. Yunan Sahil Güvenliği, durumu nasıl ele aldığı konusunda eleştiri ateşi altında kaldı" vurgusu yapıldı.

Titanik enkazına sefere çıkan zenginlerin kişi başına yüz binlerce dolar ödediği hatırlatılan, "Derin deniz robotları ve arama kurtarma uçakları tarafından desteklenen uzman gemiler, 40 bin kilometrekare genişliğinde bir alanı 4 km derinliğe kadar taradı" bilgisi verilen analizde, Daily Mirror yardımcı editörü Kevin Maguire'ın "Titan denizaltısındaki 5 zengin insanı arama çabası dramla dolu, ama aynı zamanda neden Akdeniz'de yaklaşık 750 yoksul göçmen taşıyan teknenin batmasından daha fazla önem kazandığına dair soruları da gündeme getiriyor" tweetine dikkat çekildi.

İnsanların denizde yaşanan iki krize müdahaledeki tezatla ilgili hayal kırıklıklarını Twitter'da dile getirdikleri belirtildi.

Göçmen teknesi felaketini ayrıntılarıyla aktaran bir kullanıcı, "Öfke nerede" diye sordu.

'En çok ilgiyi kim çekiyor?'

"İki trajedinin hikayesi" diyen bir diğeri, "Titanik macerasına çıkmayı seçtikleri için denizde kaybolan 3 milyarder ile savaştan ve zulümden kaçmak zorunda kaldıkları için denizde kaybolan yüzlerce sığınmacı. En çok ilgiyi kim çekiyor" sorusunu yöneltti.

Bir başkası, "Titanik'i görmek için 250 bin dolar ödeyen milyarderleri bulmaya yaönelik kurtarma çabaları ile savaş, kıtlık ve açlıktan kaçan sığınmacıları kurtarmak için telaş edilmemesini uzlaştırmak zor" saptamasını yaptı.

'Aradaki fark hayrete şayan'

Bir diğer paylaşımda "Yunanistan açıklarında bir teknede boğulan yüzlerce sığınmacıyla ilgili haberlerle ile bir denizaltındaki milyarderle ilgili yayınları kıyasladığınızda aradaki fark hayrete şayan" denildi.

ACIYA ORTAK OLMAK

Gazeteci Melih Altınok, konuyla ilgili medyanın tutumunu eleştirdi.

Tüm dünya günlerdir Titanik'in enkazını ziyaret etmek isteyen milyarderleri taşıyan ancak Atlas Okyanusu'nda kaybolan deniz aracı Titan'ı konuşuyor.

Küresel medyanın, gazetelerin, TV'lerin tek gündemi bu. Sosyal medya ünlüleri bol bol emojili mesajlar paylaşıyorlar.
Gazeteler dün de aramalarda umutların tamamen tükendiğini duyuruyorlardı:

"Titan'ın içindeki 5 kişinin ailelerinin çaresiz bekleyişi dün okyanusun altından gelen çarpma sesleri ile umuda dönüşse de deniz aracının 96 saatlik yaşam desteğinin sona ermesiyle artık kritik saatlere girildi. Titan'a oksijen desteği saat 14.08 itibari ile tamamen tükendi. Dünyanın günlerdir bir mucize için dua ettiği deniz aracının yeri hâlâ tespit edilmedi." (Hürriyet)

Ne güzel dayanışıyor, acıya ortak oluyor değil mi "insanlık"?

100'Ü ÇOCUK 700 KİŞİDEN HABER YOK

Titan kaybolmadan saatler önce, kazayla değil AB üyesi Yunanistan tarafından Akdeniz'de batırılan bir teknedeki 100'ü çocuk 700 kişidense haber bile yok.

Bırakın nefeslerin tutulmasını ve mucize için dua edilmesini, cesetlerini arayan bile yok.

700 can dünyada da Türkiye'de de medyanın umurunda bile olmadı. İçlerinden birinin bile yaşam öyküsü anlatılmadı. Ota çiçeğe duyar kasanlar bir Instagram hikâyesinde olsun onlardan bahsetmedi.

Sputnik, Sabah

SON VİDEO HABER

Kassam, İsrail askerlerini araçlarıyla birlikte imha etti

Haber Ara