Güneydoğulu kadına ‘iş’te modacı desteği
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Güneydoğulu kadınların el emeği ile yaparak 100 liraya sattıkları ürünlerin 2 - 3 bin lira etmesi için yeni bir proje uygulayacaklarını açıkladı.

Oluşturma Tarihi: 2017-11-13 14:27:33

Güncelleme Tarihi: 2017-11-13 14:27:33

El işi yapan kadınlara, modacı ve stilist desteği vererek yüksek katma değerli üretim sağlayacaklarını anlatan Elvan, “Bir kadınımız el emeği göz nuruyla 1 hafta çalışıyor, ürününü 100 liraya satıyor. Niye bunu 2 - 3 bin liraya satmayalım” dedi. Milliyet'i sorularını yanıtlayan Elvan sorularımıza şu yanıtları verdi:

"ÜRETİMİ TEŞVİK EDİCİ TEDBİRLER ALINIYOR"

Ülkemizin ithalata olan bağımlılığını azaltmaya yönelik çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye'de üretimi teşvik edici tedbirlere yönelik çalışıyoruz. Petrokimya ve ilaç yatırımları, tıbbi cihaz ve aletlerin Türkiye'de üretimi, savunma sanayinde yerlileştirmeyi daha çok artırmaya yönelik önemli çalışmalar yürütüyoruz.

11. Kalkınma Planı çalışmalarına başladık. Çok sayıda özel ihtisas komisyonu ve çalışma grupları oluşturduk. Yüksek teknolojili ürünlerinin üretimi, bilgi ve iletişim teknolojileri, enerji, sağlık, savunma ekipmanları, ileri malzeme teknolojileri gibi bir çok alanda Türkiye'de üretimi teşvik edici bir takım çalışmalarımız bu plan çerçevesinde olacak.

YERLİ OTO HAREKET GETİRİR Mİ

Elbette. Sayın Cumhurbaşkanımız, Tesla CEO'su ile bir görüşme gerçekleştirdi. Önemli olan şu ana kadar yapılan çalışmalardan da yararlanılması. Yerli otomobil ülkemizin gelişmesine, kalkınmasına, ihracatımıza ciddi katkı sağlayacak.

TÜRKİYE EN HIZLI BÜYÜYEN 3 ÜLKE

2017'nin ilk yarısında Çin ve Hindistan'dan sonra Türkiye en hızlı büyüyen 3. ülke. 15 Temmuz hain FETÖ darbe girişiminden sonra tedbirler aldık. Ekonomimizdeki canlılığı artırarak devam ettik.

Türkiye aleyhine içeride ve dışarda ciddi kampanyalar yürütülmesine rağmen, ekonominin oldukça iyi gittiğini görüyoruz. Yıllık yüzde 5.5'in üzerinde büyüme gerçekleşecek. Türkiye'yi rahat bıraksalar daha da yüksek büyürdük.

800 BİN KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ

Ülkemizde son yıllarda 800 bin kişiye girişimcilik eğitimi verildi. Bunların çoğu kendi işini kurma becerisi kazandı. Girişimciliğin geliştirilmesi, yenilikçilik ve yüksek teknoloji alanında 1027 projeye kalkınma ajanslarımız destek verdi ve 425 milyon liralık destek sağladı. Girişimci destekleme merkezleri kuracağız.

Üniversite öğrencilerimiz kendi işini kurmak isteyen gençlerimiz, kadınlarımız bu merkezlerden yararlanacaklar. İhtiyaçları olan malzemeleri karşılayacağız. Şirket kurmak istiyorlarsa yardımcı olacağız. Tüm hizmetleri tek elden girişimcilere sunacağız. Kadınların ekonomiye katkısına da çok önem veriyoruz.

Şu anda 44 tane ÇATOM var. Bugüne kadar ÇATOM'larda 373 bin 309 kadın faaliyetlere katılmış, 752 bin 849 kadın hizmetlerden yararlanmış. Bu merkezlerde kadınlarımız beceri kazandıktan sonra değişik el işleri ve giyime yönelik ürünler üretiyor. Ürünlerin katma değerinin daha yüksek olmasını arzu ediyoruz. Bunu daha profesyonel bir anlayışla yönetme kararı aldık. Stilistler istihdam edeceğiz bu merkezlerde. Modacılardan yararlanacağız. Katma değeri yüksek ürünler üretmelerini sağlayacağız. Bir kadınımız el emeği göz nuruyla 1 hafta çalışıyor, ürününü 100 liraya satıyor. Niye bunu 2 - 3 bin liraya satmayalım. Kadınlarımızın refahına, ekonomik hayatlarına daha çok katkı vermeyi planlıyoruz.

İŞŞİZLİK TEK HANE OLCAK

Aslında istihdam oluşturmada Türkiye başarılı bir ülke. Son 7 - 8 yılda, yılda ortalama 950 bine yakın ilave istihdam söz konusu. Peki bu kadar başarılı bir ülkede işsizlik oranı niye yüksek? Bunun farklı sebebleri var. İlk olarak genç ve dinamik bir nüfusumuz var. İkincisi ise iş gücüne katılım oranının oldukça yüksek olması. Her yıl ortalama yüzde 1 işgücüne katılım söz konusu. Bu da işsizlik oranını 1.8 puan artırıyor. Tabii işgücüne katılım artışı kötü bir şey değil.

Bu bir anlamda ekonomiye olan güvenin, canlanmanın önemli bir göstergesi. İşsizliği daha da aşağıya çekmeye yönelik aldığımız ve alacağımız bazı tedbirler var. 2019 yılında tek haneli işsizlik oranına düşeceğimize inanıyoruz. Yüksek ve istikrarlı büyüme istihdama pozitif katkı sağlayacak. Kadınların iş gücüne katılımında ciddi bir artış var.

Son 10 yılda yüzde 23'lerden yüzde 34'lere ulaştı. Gençlerin ve kadınların istihdamını teşvik edici tedbirlerimiz olacak. İşgücünün niteliğini artırmaya yönelik çalışmalarımız olacak.

Döviz kurundaki gelişmeler, petrol fiyatlarındaki artış yukarı yönlü bir baskı oluşturdu. Tek haneli enflasyonla bu yılı sonuçlandıracağız. Enflasyondaki artışın nedenlerine baktığımızda, Türkiye'deki kur geçişkenliğinin oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Üretim ve ihracatımızın önemli ölçüde ara malı ithalatına bağlı olması, kur geçişkenliğinin yüksekliğinde önemli bir etken. Aramalı ithalatımızın toplam ithalatımız içindeki payı yüzde 74.

İthal ettiğimiz ürünlerin Türkiye'de üretilmesi bu döviz kuru geçişkenliğini önemli ölçüde aşağı çekecektir. Gıda fiyatlarında da bir miktar yükselme söz konusu. Bunun da etkisi var. Gıda Komitesi olarak bu alanda çalışmalar yürütüyoruz. Ayrıca yüksek teknolojili ürünlerin Türkiye'de daha fazla üretilmesi Türkiye'nin rekabet gücünü de yükseltecektir. Bunun da enflasyonu düşürmeye etkisi olacaktır.