HAARP tartışması: Doğru soru, 'deprem tetiklenebilir mi'dir
Uluslararası ilişkiler yazarı Nedret Ersanel, her depremde ortaya atılan HAARP teknolojisi iddialarına ilişkin Prof. Naci Görür'ün görüşünü paylaştı

Oluşturma Tarihi: 2023-02-16 01:07:28

Güncelleme Tarihi: 2023-02-16 01:07:28

Ersanel ayrıca, yaşanan büyük yıkımı Türkiye'nin iç ve dış politik şartlarıyla birlikte düşünmeye davet etti.

Yeni Şafak yazarı Ersanel'in "Deprem doğal mı, suni mi: HAARP tartışmaları…" başlıklı yazısından ilgili bölüm:

"DOĞRU SORU, "DEPREM TETİKELENEBİLİR Mİ"DİR"

Depremlerin suni olarak üretilip üretilemeyeceği konusu popüler tartışma konularından biridir. Depremlerin ardından ve HAARP mimarisi üzerinden tekrar tekrar gündeme geliyor…

Depremden önce ve sonra yapılmış iki ayrı röportajdan alıntı yapıp öyle yürüyelim.. Dikkat buyurunuz…

Bir, “Doygunluk noktasına gelmiş, yani deprem üretmeye yaklaşmış bir fayı tetiklemek için gerekli ek/gerekli stres transferi sadece bir araba lastiğinin içindeki havanın sekizde biri kadardır”… (Prof. Dr. Naci Görür, Teke Tek, 08/02, HaberTürk.)

İki, “HAARP uyduruk bir şey değil. Proje gereği çok küçük frekanslı dalgaları özellikle İyonosfer'e göndererek, İyonosfer'den de bu ultra/en küçük mikro dalgaları arz kabuğunda belirli yerlere reflekte ederek kayalar içinde rezonansa/titreşime neden olduğu/olabileceği düşünülüyor. Bu titreşim de yeterince stres biriktirmiş faylarda depremi tetiklemeye neden olabilir. Yer bilimciler buna ‘hadi canım sen de” diyor. Bize inandırıcı gelmiyor. Bilmiyoruz yani, o konuda bir şey söyleyemem”. (Prof. Dr. Naci Görür, Sert Sorular, 11/01, TvNet.)

HAARP ve suni deprem hakkında kamyon dolusu materyal üretilmiş durumda. Ancak “kanıtlanmıştır” demek imkânsız. Bilim insanları da bu konuda katı. Gelgelelim, bir düzeltme artık yapılmak zorunda; doğru soru, “suni deprem üretilebilir mi” değil, “deprem tetiklenebilir mi”dir! Cevabı da artık rahat yazabiliriz; Evet. Deprem suni olarak tetiklenebilir!

“Şüphe”ye ulaştığımız nokta budur. Bu alıntılar, “depremin suni olarak gerçekleşebileceğine” kapı açıyor. Hatta zaman-şiddet ayarının hesaplanabileceğini de işaretliyor. Dahası, ahım-şahım ilk enerjiye, nihayetinde HAARP gibi büyük yapılara bile ihtiyaç olmadığını düşündürüyor. Kaya gazı/petrolü çıkarmak için fay hatlarına basınçlı su basılması türünden insan yapımı uygulamalar dahi buna neden olabiliyor.

Bu da bir harita sonuçta. Üzerine, fay hatlarına gerçekleşmiş depremleri nokta nokta işaretlemek gibi, Türkiye'nin iç ve dış politik şartlarını yerleştirebilir miyiz?

Tehlikeli sorudur ama mümkündür.