“Halep’in idaresi Türkiye’ye verilebilir” diyen Yasin Aktay: Sözlerim şahsi fikrim!

AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Yasin Aktay, Suriye ile normalleşme görüşmelerinde mesafe katetmek için Halep’in idaresinin Türkiye’ye verilebileceği şeklindeki sözlerinin, şahsî fikri olduğunu, hükümetin görüşleriyle alakası olmadığını belirtti.

2023-01-12 17:32:04

TIMETURK | HABER MERKEZİ

AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Yasin Aktay'ın Suriye ile normalleşme görüşmelerinde mesafe katetmek için Halep'in idaresinin Türkiye'ye verilebileceği şeklindeki sözlerinin yankısı sürüyor. Türkiye'de tartışılan konu, Arap medyasında da gündeme getirilince Aktay, Lübnan merkezli el-Meyadin kanalına açıklamalarda bulundu.

Aktay, yaptığı açıklamada, sözlerinin şahsî fikri olduğunu, hükümetin görüşleriyle alakası olmadığını belirtti.

Sözlerini Moritanyalı siyaset bilimci Prof. Dr. Muhtar eş-Şankıti'nin makalesine atıfla söylediğini kaydeden Aktay, “Suriyeli mültecilerin dönüşü için Halep kentinin Türkiye'ye teslim edilmesi şart değil ama Suriyeli mülteciler için güvenli ve istikrarlı bir ortam için Halep'teki meseleleri Birleşmiş Milletler üstlenebilir” ifadelerini kullandı.

‘HALEP'İN TÜRKİYE'NİN KONTROLÜNE VERİLMESİ…'

Aktay, 7 Ocak'ta Ülke Tv'de katıldığı Görüş programında Türkiye-Suriye görüşmelerine ilişkin dikkat çeken bir değerlendirme yapmıştı. Aktay, şunları söylemişti:

Halep'in Türkiye'nin kontrolüne verilmesi… Daha doğrusu, Özgür Suriye'nin kontrolüne verilmesi. Halep çünkü, dikkat edin, İstanbul'dan sonra Osmanlı döneminde en büyük metropol şehirlerden bir tanesidir. Göçün önemli bir kaynağı da Halep'tir ve Halep biliyorsunuz eskiden ilk zamanlarda ÖSO'nun ve devrimcilerin, muhaliflerin elindeydi. Fakat Rusya'nın yardımıyla, İran'ın yardımıyla Esad rejimi geldiler oraya çullandılar. Büyük katliamlar yaptılar. Türkiye devreye girmeseydi çok feci katliamlar olacaktı orada. O katliamlardan maalesef önemli bir kısmı Türkiye'ye mülteci olarak gelmek durumunda kaldı.”

Söz konusu talebin kabul edilmesi halinde Suriyeli göçmenlerin ülkesine döneceğini iddia eden Aktay, “Şimdi Halep'te durum düzeltilirse ve Halep'te Türkiye ile Suriye rejimi anlaşırsa, ki bence Türkiye'nin talep etmesi gereken ve muhtemelen de masada talep ettiği, etmesi gereken şey budur. Halep'in Türkiye'nin kontrolüne verilmesi… Geçici bir süre tabii ki… Çünkü bütün görüşmelerde şey söylendi, şu teminat Suriye tarafına verildi: Yani bizim talep ettiğimiz şey, ‘Suriye'nin bölünmesi ve bizim, bir kısmının bize, Türkiye'ye ilhak edilmesi' değil. Bizim bugün kontrol ettiğimiz alanların önemli bir kısmı geçici olarak kontrol ediliyor. Halep'in de yine bu geçici statü içerisinde Türkiye'nin kontrolü altına girmesi. Ve bu kontrol sayesinde en azından 1.5-2 milyon Suriyeli, rahatlıkla gönüllü olarak gider. Bakın zorla değil.”

Sakaryaspor Başkanı Gökhan İn'e tokat!

'Türkiye, İsrail'le ticaret yapmaya devam ediyor' iddiası

Çömez'in 'buğday mezarlığı' iddiasına TMO'dan cevap

Selçuk Bayraktar'dan Lübnan açıklaması

İhbara giden polisler asansörde mahsur kaldı

Erkekleri Koruma Derneği'nden açıklama