TIMETURK | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA
Bağdat tarafından desteklenen Şii milis gücü Haşdi Şabi de Şengal sınırları içerisinde yer alan bazı köylerde konuşlanmıştı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) , sayıları gittikçe artan milis gücünün tıpkı PKK gibi bölgedne çıkmasını istiyor.
MİLİS GÜCÜN TEK TARAFLI OPERASYONLARI TEPKİ ÇEKİYOR
Haşdi Şabi güçlerinin, Şengal ilçesi sınırlarındaki Keyrawan kasabasını IŞİD'ten temizlemek amacıyla tek taraflı operasyon düzenlemesi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) tarafından tepkiyle karşılanıyor. Irak merkezi hükümetiyle Kürt yönetimi arasında daha önce imzalanan anlaşmalara göre, Kürt bölgesinde IŞİD'e yönelik operasyonda Peşmerge ile Irak ordusunun ortaklaşa yapacağı yönünde karar alınmıştı.
İMTİYAZLI GÜÇ: HAŞDİ ŞABİ
Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye Kasım 2016'da Irak parlamentosundan geçirilen yasayla kolluk gücü yetkisi verilerek, resmi ordu ve polis güçleriyle aynı haklardan yararlanma ayrıcalığı tanınmıştı.
'IKBY TOPRAKLARININ TACİZİ ANLAMINA GELİYOR'
Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Musul Sözcüsü Said Mamuziny, Şengal'de Haşdi Şabi nedeniyle bir kriz yaşandığını belirterek şunları söyledi:
"Şengal'e bağlı birkaç köyü Peşmerge güçlerinin IŞİD'den özgürleştirmesi gerekirken Haşdi Şabi Güçleri özgürleştirmiş. Haşdi Şabi 7 köyü özgürleştirmiş. Bu sorun oldu. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bu durum Kürdistan topraklarının tacizi anlamına geliyor. Haşdi Şabi güçleri şimdi Şengal'e bağlı bazı köylerde bulunuyorlar. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Kürdistan topraklarında Peşmerge güçleri dışında hiçbir güç bulunmamalı. Şengal'e bağlı yerleri Peşmerge güçleri özgürleştirmeli."
ORTADA BİR 'Şİİ' PROJESİ VAR
Haşdi Şabi güçlerinin Şengal'e bağlı Keyrewan bölgesinden Suriye'deki Hizbullah güçlerine ulaşmak istediğine dikkat çeken Mamuziny, şöyle devam etti:
"Suriye'deki Şiiler ile arasında bir geçiş yolu açmak için bu köylerin alındığını düşünüyoruz." Mamuziny, Şengal'de bulunan Haşdi Şabi güçlerinin kendi yerlerine dönme ihtimalinin olduğunu da sözlerine ekledi.
NELER YAŞANDI?
Şengal, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin elinde bulunuyor ve kent ile köylerinin çoğununda Peşmerge Güçleri; Xanesor kasabası ile Şengal merkez ve birçok köyde ise PKK bulunuyor. IŞİD, 3 Ağustos 2014'te Ezidilerin yoğun yaşadığı 450 bin nüfuslu Şengal'e ağır silahlarla saldırarak kenti ele geçirmişti. Bunun üzerine buraya kaydırılan PKK güçleri IŞİD ile savaş sonrası blgeden çıkmak istemedi.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Nisan tarihinde PKK'ya saldırı düzenlemişti. Türkiye, hava harekatı öncesinde ABD, Rusya, IKBY olmak üzere ilgili ülkeleri bilgilendirdi. Fakat ABD bilgilendirme yapıldığını kabul etmedi. PYD lideri Salih Müslim ise 'Beklenmedik bir saldırı' açıklamasında bulunmuştu. Saldırıda bölgede bulunun Peşmergeler de hayatını kaybetti. IKBY Yönetimi yaşananların PKK'nın suçu olduğunu belirterek, örgütten bir kez daha bölgeden çıkmasını istedi.
HAŞDİ ŞABİ ve IRAK'TAKİ SORUN
İran destekli Şii milis gücü Haşdi Şabi, Türkiye ile Irak arasındaki önemli gerilimlerden biri. Musul operasyonuna - Türkiye'nin tüm tepkisine rağmen - Irak 'ordu unsuru' olarak katılan Haşdi Şabi, operasyon sırasında Hz. Ali bayrakları ve Hz. Zeynep sloganlarıyla hafızalara kazınmıştı. Musul operasyonundaki en önemli sorun da mezhep güdüsü ile hareket eden örgütün şehirdeki Sünni halk tarafından istenmemesiydi. Türkiye bu konuda sıklıkla "halkı Şii milis gücü ve IŞŞİD arasında tercih yapmaya zorlamayın" uyarılarında bulunmuştu.
Türk askerinin Başika'dan çıkmamasının en önemli sebeplerinden biri de Şii milis gücünün de etkisi ile bölgede yaşanan demografik değişimdi. Demografi, Suriye iç savaşının başından beri Türkmenler ve Iraklı Sünnilerin aleyhine şekilleniyor.
IKBY'nin de 'en doğru zaman' şeklinde nitelediği bir dönemde 'bağımsızlık referandumuna' hız vermesi haritaların değişmesi açısından önemli bulunuyor. Zira Türkmen şehri olan Kerkük, kısa süre önce kamu binalarına IKBY bayrağı asılması ile gündeme gelmişti. Türkiye'nin tepkiyle karşıladığı bu konuda IKBY'ye yakın Kerkük yönetiminden ısrarla 'bağımsızlık referandumuna katılacağız' açıklamaları gelmişti.
Ankara - Erbil hattında henüz 'kriz' kategorisine girmeyen konu ile ilgili gelişmeler dikkatle takip ediliyor