Hayvanlara karşı suçlara karşı 'hayvan polisi' uygulaması geliyor
AK Parti'nin, hayvan haklarını korumaya ilişkin hazırladığı yeni 'Hayvan Haklarını Koruma Kanunu' teklifinde hayvanlara eziyet eden, işkence yapan ve öldürenlere ağır hapis cezası yaptırımı öngörülürken hayvanlarla ilgili olaylara müdahale edecek yeni bir polis birimi kurulması da kaydedildi.

Oluşturma Tarihi: 2020-01-21 13:29:12

Güncelleme Tarihi: 2020-01-21 13:29:12

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla hazırlanan hayvan haklarını korumaya ilişkin yasa teklifinin ocak ayı içinde Meclis Başkanlığı'na sunulması bekleniyor.

Mevcut düzenlemede hayvan hakları, 'Kabahatler Kanunu' kapsamında korunuyor. Ancak, ağır cezai yaptırım olmadığından adli bir ceza uygulanmıyor. Yeni teklif ile hayvanlara eziyet eden, işkence uygulayan ve hayvanları öldürenlere ağır hapis cezası yaptırımı uygulanacak.

SAHİPLİ ve SAHİPSİZ HAYVANLARIN DURUMU

Buna göre hayvanlara karşı işlenen suçlar, Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre işlem görecek. Sahipli hayvana karşı işlenen suçlar sahibinin şikayetine, sahipsiz hayvanlara karşı işlenen suçlar ise Tarım ve Orman Bakanlığı'nın savcılığa yazılı başvurusuna bağlanacak. Bakanlık bu görevi bölge müdürlükleri ile il ve ilçelerdeki taşra teşkilatları aracılığıyla yerine getirecek.

HAYVAN POLİSİ

Yeni yasal düzenlemede hayvan polisi kurulması, bu şekilde hayvanlara eziyet edenlerin zaman kaybetmeden yakalanması ve hayvanlara karşı işlenen suçlara hızlı bir şekilde müdahale edilmesi amaçlanıyor.

SAHİPSİZ SOKAK HAYVANLARI İÇİN BELEDİYELER GÖREVLENDİRİLECEK

Sahipsiz ve sokak hayvanları için belediyelere yetki ve sorumluluk verilecek. Bunun için de bir fon oluşturulacak. Düzenli olarak belediyelere o fondan ödenek aktarılacak.

BELEDİYE BÜTÇELERİNN YÜZDE 1'İ HAYVANLARA

Belediyeler ayrıca bütçelerinin yüzde 1'ini hayvanlar için kullanacak. Emlak ve çevre vergisinin bir kısmının bu fona aktarılması da öngörülüyor. Belediyeler bu fonla, kısırlaştırma ve barınak sayılarını artırma gibi faaliyetlerini gerçekleştirecek.

Belediyelerin barınak, kısırlaştırma ve rehabilitasyon merkezi kurması kanunla zorunlu hale getirilecek. Personel mutlaka eğitimden geçecek. Barınaklar video kamerayla 24 saat izlenecek ve belediyenin resmi web sitesinden de isteyenler görecek.

AĞIZLIĞIN ÖNEMİNE VURGU YAPILDI

Öte yandan kat mülkiyeti çerçevesinde hayvan beslenemeyeceği hususu ortadan kaldırılacak.

Apartmanlarda beslenen evcil hayvanların rahatsızlık vermemeleri için çok havlıyorsa gece yatarken ağızlık takılacak. Hayvan dövüştürenlere, TCK'ya göre hapis cezası veya daha ağırlaştırılmış para cezası verilerek caydırılacak. Hayvanlara karşı suç işlendiği zaman gerekli kovuşturma için özel bir birim kurulacak. Bu da hayvan kolluğu bürosu olacak.