HDP'de kimlere siyaset yasağı isteniyor? Siyaset yasağı istenen isimler hangileri?
HDP'nin kapatılmasına ilişkin Anayasa Mahkemesi'nde dava açıldı. Dava ile birlikte HDP'lı 687 kişiye de siyaset yasağı isteniyor. Peki HDP'de kimlere siyaset yasağı isteniyor? Siyaset yasağı istenen isimler hangileri? HDP'de siyaset yasağı kimlere verilecek?

Oluşturma Tarihi: 2021-03-18 12:07:08

Güncelleme Tarihi: 2021-03-18 12:07:08

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin HDP'nin kapatılması istemiyle  Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. İddianamede, "Aslında HDP ile PKK/KCK arasında bir fark yoktur. HDP silahlı terör örgütü PKK/KCK'nın siyasi görünümlü bir uzantısıdır" ifadeleri yer aldı. HDP iddianemesinde 687 kişi için 5 yıl süreyle siyaset yasağı talep edildi. Dava ile birlikte yüzlerce HDP'li isme de siyaset yasağı isteniyor. Peki HDP'de siyaset yasağı istenen isimler kimler? HDP'de kimlere siyaset yasağı isteniyor? Siyaset yasağı istenen isimler hangileri? 

687 HDP'LİNİN SİYASET YASAĞI İSTENDİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin'in, HDP'nin kapatılması istemiyle açtığı davanın iddianamesinde, 600'ün üzerinde HDP'li hakkında siyasi yasak istendi. Anayasa Mahkemesi'nin, siyasi yasak istenen kurucuları dahil partililerin, beyan ve eylemleriyle partinin temelli kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde, bu kişiler Anayasa Mahkemesinin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararının Resmi Gazetede gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak, 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamıyor.

HDP'DE SİYASET YASAĞİ İSTENENLER KİMLER?

HDP'nin kapatılması için girişimlere başladıtıldı. Kapatılma başvurusu ile birlikte yüzlerce HDP'li isme siyaset yasağı da istendi. Peki siyaset yasağı istenenenler kimler? Demirtaş'a siyaset yasağı sitendi mi? HDP'de kimlere siyaset yasağı isteniyor? Siyaset yasağı istenen isimler hangileri?

5 yıl süreyle siyaset yasağı istenen 687 kişinin içinde Selahattin Demirtaş, Pervin Buldan, Mithat Sancar, Sezai Temelli, Sırrı Süreyya Önder de bulunuyor.

HDP KAPATILIYOR MU?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açtı. İddianame Yüksek Mahkeme'ye gönderildi. İddianamede, HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, ortadan kaldırmayı amaçladıkları belirtildi.

10 ÜYENİN OYU GEREKİYOR

Raporun ardından, AYM Başkanı Zühtü Arslan kapatma isteminin görüşülmesi için bir toplantı tarihi belirleyecek. Bu tarihte toplanacak olan 15 kişilik AYM heyeti, dosyayı karara bağlayacak. Heyet, toplantıya katılan üyelerin üçte iki oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verecek. AYM, HDP'nin Anayasa'da sayılan hallerden ötürü kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre hazine yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına da karar verebilecek. AYM'nin kararı hem HDP hem de Yargıtay Başsavcılığına gönderilecek. Karar Resmi Gazete'de de ilan edilecek.