Dolar

34,5424

Euro

36,0063

Altın

3.006,41

Bist

9.549,89

Her yarasa 2,7 koronavirüs taşıyıcısı

'Küresel ısınma, virüsün kaynağı olduğundan şüphelenilen yarasalar için yeni habitatlar sunarak Covid-19'dan sorumlu koronavirüsün insanlara geçişinde rol oynamış olabilir'

4 Yıl Önce Güncellendi

2021-02-13 21:01:47

Her yarasa 2,7 koronavirüs taşıyıcısı

Yapılan bir araştırmaya göre koronavirüsü taşıyan 40 civarında yarasa türü, doğal yaşam alanlarının değiştirilmesi nedeniyle güney Çin, Burma ve Laos'a doğru bir alanda çoğaldı.
SARS-CoV-2'nin kesin bulaşma zinciri belirlenmeye devam ediyor, ancak iklim değişikliği ve ekosistem tahribatı, insanları ve hayvanları daha sık temasa getiriyor.
Cambridge Üniversitesi'nden araştırmacılar Science of the Total Environment dergisinde yayınlanan bu çalışma için, yaşam alanlarını oluşturan bitki türünün yerini belirlemek için sıcaklık ve yağış verilerini kullanarak farklı yarasa türlerinin popülasyonlarının varlığını modelledi.

Her yarasa 2,7 koronavirüs taşıyıcısı

Son 100 yılda 40 yarasa türü, Güney Çin, Burma ve Laos arasındaki bir alanda yaşam sahası edinirken, elverişli koşulların yayılımı da bu türlerin gelişmesine neden oldu.
Her yarasa türü ortalama olarak 2,7 koronavirüs taşıyıcısı. Bu nedenle SARS-CoV-2'nin kaynaklandığının tahmin edildiği bu bölgede potansiyel olarak dolaşımda olabilecek bu farklı virüslerin varlığı araştırma konusu.

Le Matin'de görüşlerini dile getiren araştırmacılar, “Salgının küresel ısınma olmadan gerçekleşmeyeceğini söylemekten uzağız. Ancak yarasa sayısındaki bu artışın ve taşıdıkları koronavirüslerin bunu daha az olası kıldığını söylemek zor görünüyor ” şeklinde yorumlarda bulunuyor.

Karmaşık mekanizmalar

Araştırmacılar, SARS-CoV-2'nin kesin bulaşma zincirinin belirlenmeye devam ettiğini, ancak iklim değişikliği ve ekosistem tahribatının, insanları ve hayvanları daha sık temasa getirdiğini hatırlatıyor. "Bunlar aynı madalyonun iki yüzü, yaşam alanlarına daha derinden giriyoruz ve aynı zamanda iklim değişikliği patojenleri bize doğru itebilir." görüşü hakim.

Habitatların bozulması tetikleyebilir

Çalışmayı takip etmekle birlikte farklı düşünen birkaç bilim adamı, pandeminin ortaya çıkışının birden fazla kaynağı olduğu fikrinde. "Geçiş (hayvanlardan insanlara) karmaşık mekanizmaların sonucu. İklim değişikliğinin türlerin yerini değiştirmede kesinlikle bir rolü vardır. Ancak, University College London'da ekoloji ve biyoçeşitlilik profesörü Kate Jones, "insan popülasyonundaki artış ve tarım yoluyla habitatların bozulması daha önemli bir rol oynayabilir ” görüşünde.

Bristol Üniversitesi'nde çevre coğrafyası profesörü Paul Valdes ise "İklim değişikliğinin Yunnan'daki türler üzerinde etkisi olabileceğini gösteriyorlar, ancak salgının Çin'de ortaya çıktığı Wuhan'dan 2.000 kilometreden fazla uzakta" değerlendirmesini yapıyor.

SON VİDEO HABER

İzmir'de ev sahibi ile kiracı kavgası

Haber Ara