Hıdırellez Bahar Şenlikleri Festivalinin Merkezi Töreni Çalıklı’da yapıldı
Bu yıl 28.’si düzenlenen Hıdırellez Baha Şenlikleri Festivalinin merkezi töreni Valandova’ya bağlı Çalıklı köyünde gerçekleştirildi.

Oluşturma Tarihi: 2019-05-04 22:09:33

Güncelleme Tarihi: 2019-05-04 22:09:33

Törene T.C. Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Dr. Mahmut Çevik, Kuzey M.C. Dış Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Elvin Hasan, Kuzey Makedonya milletvekilleri Yusuf Hasani ve Meri Lazarova, TDP Genel Başkanı Beycan İlyas, TMBH Genel Başkanı Erdoğan Saraç, TBMM Milletvekili Saffet Sancaklı ve Deniz Depboylu, Halkbank AŞ Üsküp İcra Kurulu Başkanı Dr. Bilal Sucubaşı, Anayasa Mahkemesi Üyesi Salih Murat, Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadıl Hoca, Valandova Belediye Başkanı Pero Kostadinov, festival Başkanı Şenol Tahir ve çok sayıda davetli katıldı.

İstiklal marşlarının okunmasıyla başlayan festivalde konuşan Büyükelçi Tülin Erkal Kara, Kuzey Makedonya'daki Türk soydaşlarla yaptığı görüşmelerde gördüğü Türkiye sevdasından dolayı teşekkürlerini sundu.

Birlik ve beraberliğin önemine değinen Büyükelçi Kara, “Birlik ve beraberliğimizi koruyacağız. Bizler dünya coğrafyasında kalabalık ve güçlü bir topluluğuz. Birlikte hareket edelim ve hiçkimseyi düşman görmeyelim” dedi.

Terör örgütlerinin ayıklanması gerektiğini vurgulayan Büyükelçi Kara, “Bunların içinde FETÖ var, PKK var, DAEŞ var. Bütün dünyada tehlikeli olan terör örgütlerine bizler kesinlikle kapılarımızı kapatıp onlarla savaşmamız gerekiyor. Türkiye'de 15 Temmuz davası yaşandı. 251 canımız gitti. Yüreğimiz yandı. Bu olayların burada yaşanmasına izin vermemiz gerekiyor. Nerede saklandıklarını kim olduklarını çok net biliyoruz. Onlara karşı hep birlikte mücadelemizi sürdürmemiz gerekiyor” dedi.

Festivalin 28 yıldır sürdürülmesinin büyük bir başarı olduğunun altını çizen Büyükelçi Kara, Makedonya göçmeni olan TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un selamlarını da katılımcılara iletti.

Büyükelçi Kara, TİKA BADA Başkanı Dr. Mahmut Çevik'ten şenliklerde sahne alan folklor ekiplerine yeni giysiler sağlanması talebinde bulundu.

“Sizler Rumeli Havzasını Barış ve Esenlik Havzası Haline Getirdiniz”

TİKA BADA Başkanı Dr. Mahmut Çevik, binlerce yıllık Türk kültürünün bu topraklarda yaşatılması ve bölgedeki Türk toplumunun bir medeniyete sahip çıktığını vurguladı.

Çevik, “Üsküp'te hangi ruhla Hıdırellez bahar senliği yapılıyorsa Bakü'de de aynı ruhla yapılıyor. Radoviş, Gostivar, Resne, Pirlepe, Mavrova Rostuse'de hangi ruhla yapılıyorsa Kırımda, Prizren'de, Podgoritsa'da, Novipazar'da, Kırcaalide, Filibe, Burgaz, İskeçe, Gümilcine'de aynı ruhla yapılıyor. Siz dilinizi kültürünüzü Türkçe ile buluşturdunuz Rumeli'de.

Merkez Jupalı Yörük Türkü Hafız Ahmet'in torunu Gazi Mustafa Kemalin "Milli benliğini koruyamayan milletler, başka milletlerin boyundurluğuna girer" sözünden hareketle siz milli benliğinizi korudunuz.

Rumeli'de var olan Osmanlı'nın size hediye etmiş olduğu yaklaşık 16 bin soyut ve somut kültürel mirasa sahip çıktınız 12 milyonluk soydaş ve akraba topluluklar olarak. Sizler Rumeli havzasını barış ve esenlik havzası haline getirdiniz. Sizler aslında ırkınıza çekerek adam gibi sözü ve özü bir olan bir toplum olarak bu bölgede yaşadınız” ifadelerini kullandı.

 

TİKA'nın Kuzey Makedonya'da bine yakın proje yaptığına dikkat çeken Çevik, “Kültüre yönelik yaptığımız yatırımlarla milleti ayakta tutmaya çalıştık. Millete yaptığımız yatırımlarla devletleri ayakta tutmaya çalıştık. İnsana yatırım yaptık. Son 17 yıldır Makedonya'da bine yakın projeyi hayata geçirirken, dünyada 30 bin projeyi gerçekleştirerek insanlığa hizmet ettik. Balkanlarda 11 TİKA ofisiyle, dünyada 60 TİKA ofisiyle insanlığa hizmet ettik. Bundan sonra da destek olacağız inşallah” dedi.

Konuşmasına “Kıymetli Fatih'in Torunları” diyerek başlayan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İhsan Şener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını katılımcılara iletti.

Toplumların birbiriyle kaynaşma ve dayanışma içerisinde olduğu bir döneme girildiğini kaydeden Şener, “Yeni kültürel birikimleri çoğaltmak üzere her türlü resmi ve sivil örgütlerin çoğalması, güçlenmesi için hem Kuzey Makedonya hem de Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak biz hep yanınızda olduk, yanınızda olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

“En Büyük Destekçimiz TİKA”

Festivalin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sunan HID BAH ŞEN FEST Başkanı Şenol Tahir, Kuzey Makedonya hükümetinden daha fazla destek beklediklerini söyledi.

TİKA'nın desteğinin önemine vurgu yapan Tahir, “Bu uzun yolculuğa küçük bir panayır olarak başladık ve bugün UNECO'nun listesine girme şansımız oldu. Tabi bu yolculukta maddi ve manevi en büyük destek TİKA Başkanından geldi” dedi.

Tahir, “Bizden sonraki nesiller umarım bu festivali daha ilerilere taşır” ifadelerini kullandı.

Festivalin Onursal Başkanı Prof. Dr. İrfan Nasrettinoğlu ve MATÜSİTEB Başkanı Hüsrev Emin de katılımcılara hitap etti.

Yurtiçi ve Yurtdışından Katılan Folklor Ekipleri Alkış Topladı

Merkezi tören kapsamında Kuzey Makedonya ve bölge ülkelerinden katılan çok sayıda folklor ekipleri de sahne aldı. Folklor ekiplerinin gösterisi büyük beğeni topladı.

Kuzey Makedonya'dan Bahar KGSD Çalıklı, KUD Mladost Yosifovo, Yeni Yol Üsküp, Kardeşlik Birlik Resne, KUD Lilyan Üsküp, Mustafa Kemal Atatürk İlkokulu Aşağı Koliçan, Kardeşlik Ustrumca, Yeni Hayat Radoviş ve Yeni Hayat Kalkandelen folklor ekipleri katılırken, yurtdışından Ömer Lütfü (Kırcaali-Bulgaristan), Filizler (Prizren-Kosova), Gümülcine Gençler Birliği (Batı Trakya-Yunanistan) ve KUD Mladih (Yeni Pazar-Sırbistan) katıldı.

Namık Kemal ilkokulunda açılan serginin yanı sıra güreş müsabakaları da yapıldı.

Festival, Kuzey Makedonya Hükümeti ve Kültür Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TİKA tarafından desteklendi.