Dolar

38,2804

Euro

43,4936

Altın

4.052,47

Bist

9.312,13

Dolar

38,2804

Euro

43,4936

Altın

4.052,47

Bist

9.312,13

Dolar

38,2804

Euro

43,4936

Altın

4.052,47

Bist

9.312,13

Hukuk fakültelerinde zorunlu dersler değişiyor: Türkçe'ye vurgu

Hukuk fakültelerinde yazılı sınav ve Türkçe müfredatı geliyor! Bakan Tunç'tan net mesaj: 'Hukuk dilinde berraklık şart, adaletin dili milletin anladığı dil olmalı.'

5 Ay Önce Güncellendi

2024-12-16 13:47:47

Hukuk fakültelerinde zorunlu dersler değişiyor: Türkçe'ye vurgu

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türk Dil Kurumu'nda düzenlenen ‘Türkçe Şurası-2 Hukuk Dili Programı'nda, Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin hazırlandığını duyurdu. Tunç, hukuk fakültelerinde hukuk Türkçesi, metodoloji ve argümantasyon gibi derslerin zorunlu kılınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hukuk dilinin berraklığını artırmak amacıyla test sınavları yerine yazılı sınav sistemine geçilmesi önerildi.

DİL, MİLLETİN ZİHİNSEL HARİTASIDIR

Bakan Tunç, Türkçe'nin bir milletin kültürü ve düşünce sistemi açısından temel taşı olduğunu belirtti. Tunç, şunları ifade etti:
“Dil, bir milletin aynası ve hafızasıdır. Kelimelerin içindeki tarih, birer belge niteliğindedir. Dilin yozlaşması, sadece dili değil, toplumun kimliğini ve değerlerini de olumsuz etkiler.”

HUKUK DİLİ ANLAŞILIR OLMALI

Hukuk dilinin erişilebilirliği konusuna vurgu yapan Tunç, karmaşık ifadelerden arınmış, sade bir dilin önemine dikkat çekti:
“Yabancı terimlerin arkasına gizlenmiş bir hukuk anlayışı, milletten kopuk bir adalet sisteminin zeminini hazırlar. Hukukun dili net olmalı ki vatandaş güven duysun.”

Adalet Akademisi'nde yapılan eğitimlerle hukuk diline ilişkin ciddi adımlar atıldığını ifade eden Tunç, şu verileri paylaştı:

  • 3.564 hakim-savcı adayı ile yardımcısına ‘Kararların Dili' eğitimi,
  • 887 adaya ‘Mesleki Yazışma Uygulamaları' eğitimi,
  • 2.956 adaya ‘Gerekçeli Karar Yazımı' dersi verildi.

Tunç, bu derslerin saatlerinin artırılacağını belirtti.

YAZILI SINAV UYGULAMASI GELİYOR MU?

Hukuk fakültelerinde yapılacak müfredat değişikliğinin detaylarını paylaşan Tunç, şu ifadeleri kullandı:
“Hukuk Türkçesi, metodoloji ve hukuk antropolojisi gibi derslerin zorunlu olması gerekiyor. Ayrıca, yazılı sınav uygulamasını yeniden gündeme getirmek lazım.”

Tunç, bu öneriyi Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile paylaşacaklarını söyledi. Ayrıca, ‘Hukuk Araştırmaları Merkezi'nin kurulacağını ve burada hukuk diline yönelik çalışmaların sürdürüleceğini açıkladı.

TÜRKİYE YÜZYILI YARGI REFORMU YAKINDA AÇIKLANACAK

Adalet Bakanı, Türkiye Yüzyılı Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılacağını belirterek, şunları söyledi:
“Hukukun üstünlüğünü esas alan, öngörülebilir ve hızlı bir adalet sistemi için çalışıyoruz. Dilin, hukuk sisteminin güvenilirliği üzerindeki etkisi yadsınamaz.”

DHA

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Haber Ara