CHP ve MHP, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifine ‘Evet' diyeceklerini açıklamıştı. HDP ise nasıl bir tutum alacağına dair henüz resmi bir açıklama yapmadı.
Fakat resmi açıklama olmasa da HDP kanadından konu ile ilgili bir çok tepki geldi. Bu tepkilerden çoğu da HDP'nin CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun konu ile ilgili belirleyeceği "teklife evet diyeceğiz" açıklamasını onaylamamasından kaynaklandı.
HDP'DEN GELEN TEPKİLER
Kılıçdaroğlu'nu önce Sırrı Süreyya Önder, ardından Demirtaş tepki göstermiş; Önder CHP'nin darmadağınık olacağını, Demirtaş ise bu tavrın basit ve ucuz olduğunu söylemişti.
İDRİS BALUKEN'DNE DE TEPKİ GELDİ
Teklifin Anayasa'ya ve İç Tüzük'e aykırı olduğunu savunan Baluken, “Saray ve AKP cenahı daha çok HDP'li vekillerin dokunulmazlığı üzerinden konuyu gündemleştirmek istiyorlar. Mevcut öneriyi bağlamından kopararak topluma sunmaya çalışıyorlar. Ama bizim açımızdan tablo son derece nettir. Saray, AKP hükümetine yaptırdığı bu hamleyle birlikte Türkiye'de demokrasinin dokunulmazlığını ortadan kaldırmak istiyor. Bu 7 Haziran seçimlerinden sonra devreye konan bir darbe sürecinin Meclis'e uzanmasıdır” dedi.