İHH, Balkanlar’da uyuşturucu ile mücadele programı başlattı
İHH İnsani Yardım Vakfı, büyük bir toplumsal sorun haline gelen uyuşturucu kullanımı konusunda Balkanlar’da 6 ülkede uyuşturucu ile mücadele programı başlattı.

Oluşturma Tarihi: 2016-11-25 13:24:00

Güncelleme Tarihi: 2016-11-25 13:24:00

İHH İnsani Yardım Vakfı ve Yeşilay işbirliğiyle organize edilen “Uyuşturucu: Özgürlüğün Sonu” başlıklı uyuşturucu ile mücadele tanıtım organizasyonu Saraybosna Avrupa Otel'de yapılan panelle birlikte başladı. Programda ayrıca Boşnakça dilinde basılan uyuşturucu ile mücadele kitabı da tanıtıldı.

Saraybosna'da düzenlenen seminere Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, İHH Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay, Yeşilay Dış İlişkiler Koordinatörü Ahmet Zeki Olaş, Bosna Hersek'teki Zenica Rehabilitasyon Merkezi Başkanı MirnesTelalovic ve çok sayıda davetli katıldı.

Balkanlar'da 6 ülkede çalışma yürütülecek

Uyuşturucu bağımlılığına karşı bilinçlendirme programları Bosna Hersek, Karadağ, Sırbistan(Sancak), Arnavutluk, Kosova ve Makedonya'da gerçekleştirilecek. Bu kapsamda ilk tanıtım toplantısı Bosna Hersek'in en büyük şehri ve aynı zamanda başkenti olan Saraybosna'da gerçekleştirildi.

Seminerin açılışında konuşan Büyükelçi Koç, uyuşturucunun sınırları olmayan, uluslararası bir iş birliği gerektiren bir problem olduğuna işaret ederek “İş birliğinin her alanda yapılabileceğini gösteren bu somut projenin gerçekleşmesinde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Osman Atalay da uyuşturucu madde ve alkol bağımlılığının günümüzde milyonlarca insanın ölümüne neden olan küresel bir halk sağlığı sorunu haline geldiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin 2016 Dünya Uyuşturucu Raporu'na göre yetişkin nüfusun yaklaşık  yüzde 5'inin (250 milyon) 2014 yılında en az bir uyuşturucu madde kullandığına dikkat çeken Atalay, "Madde kullanım bozukluğu olan her 6 kişiden 1'i tedavi oluyor" dedi.

Birleşmiş Milletlere göre dünya genelinde uyuşturucuya bağlı ölüm oranının 2014 yılında 207 bin olarak kaydedildiğini belirten Atalay, "Uyuşturucuya bağlı olarak Asya'da, 85 bin 900, Amerika'da, 52 bin 500 ve Afrika'da 39 bin 200 kişinin öldüğü tahmin ediliyor" diye konuştu.

Balkanlar uyuşturucu rotası oldu

Uyuşturucu kaçakçılığı rotalarına dikkat çeken Atalay şunları kaydetti:
"Güney Doğu Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Türkiye'yi de içine alan ve Balkan rotası olarak kabul edilen hattın merkezinde Balkan ülkelerinin bulunuyor. Avrupa ve gelişmiş batı ülkelerine giden uyuşturucu trafiği nedeniyle Balkanlar'da uyuşturucuya ulaşmak çok kolay. Uyuşturucu ve alkol bağımlılığıyla mücadelenin çok yönlü politikalar ve süreçleri içine alacak şekilde yürütülmesi gerek. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelenin, önleme, müdahale, tedavi, rehabilitasyon ve sosyal entegrasyon süreçlerini içine alan bütüncül bir politikayla yürütülmesi gerek."

Olaş ise Yeşilay'ın Bosna Hersek'te de bir temsilciliği olduğunu anımsatarak “Balkanlar bizim için öncelikli bir bölge. Biz genel anlamda dünyada yürüttüğümüz teşkilatlanma çalışmaları çerçevesinde 34 ülkede Yeşilay kuruluşuna öncülük ediyoruz. Uyuşturucu ile mücadele konusunda Türkiye ile birlikte dünya genelinde bilinçlendirme ve eğitim çalışmaları yürütüyoruz” dedi.

25 bin adet kitap dağıtılacak

Uyuşturucu ile mücadele kapsamında 10 bin adet Boşnakça ve 15 bin adet Arnavutça kitap basımı yapıldı. İlgili kitaplar farklı ülkelerde yapılacak organizasyonlarla dağıtımları tamamlanacak.

Konferanslar, atölye çalışmaları ve araştırma çalışmalarından oluşacak programlar yerel STK'lar ile birlikte ülkelerde yer alan Milli Eğitim Bakanlıklarıyla birlikte gerçekleştiriliyor. Program aynı zamanda Saraybosna İstanbul Eğitim ve Kültür Merkezi,  T.C. Saraybosna Basın Müşavirliği, Yunus Emre Enstitüsü, Ziraat Bankası, Türk Hava Yolları tarafından da desteklenmekte.

Uyuşturucu ile mücadelede hedefler

1.     Öncelikli hedef gençleri ve aileleri bilgilendirmek.

2.     Gençlerin uyuşturucuya ulaşmalarını engellemek.

3.     Uyuşturucu kullanmaya başlayanların ve bağımlı insanların tedavilerine yardımcı olmak.

4.     Medya dünyası, sanat dünyası ve sporcuların bu mücadeleye destek vermesinin önemine dikkat çekmek.

5.     Mücadelenin daha sağlıklı bir şekilde sürdürülebilmesi için devlet ve sivil toplum işbirliğinin sağlanması.