Dolar

34,4112

Euro

36,2827

Altın

2.840,46

Bist

9.420,42

İHH Yetim Çalıştayı düzenledi

56 ülkede 70 binden fazla yetime her ay düzenli olarak yardım ulaştıran İHH İnsani Yardım Vakfı, 25 ülkeden 73 kurum ve 110 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen Yetim Çalıştayı'na imza attı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-12-13 13:20:25

İHH Yetim Çalıştayı düzenledi

İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından İslam dünyasının yetimlerine karşı daha profesyonel çalışmaların neler olabileceği, bu alanda çalışan kurumlar arasındaki işbirliğinin nasıl arttırılabileceğini tartışmak üzere “Yetim Çocukların Problemleri Çözüm Ve Stratejiler Çalıştayı” tertip edildi. 12 Aralık Cumartesi günü Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in konuşmalarıyla başlayan prorgrama, 25 ülkeden 73 kurum ve 110 kişilik katılım gerçekleşti.

yetimlerin-hamisiyiz-h1449954781-8c3cf6

İHH 80 BİN YETİME EL UZATTI

İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Genel Başkanı Bülent Yıldırım, İHH olarak 80 bin yetime ulaştıklarını, bunu 5 milyona çıkarmanın planlarını yapmak zorunda olduklarını söyledi.

İHH tarafından düzenlenen “Yetimler, Problemleri, Çözüm ve Stratejiler Uluslararası Çalıştayı”nın açılışında konuşan Yıldırım, Müslümanların dünyadaki tüm yetimlerden sorumlu olduğunu belirtti.

"5 MİLYON YETİME ULAŞMAYI HEDEFLİYORUZ"

Bülent Yıldırım İHH olarak 80 bin yetime ulaştıklarını, bunu 5 milyona çıkarmanın planlarını yapmak zorunda olduklarını söyledi. İHH tarafından düzenlenen "Yetimler, Problemleri, Çözüm ve Stratejiler Uluslararası Çalıştayı"nın açılışında konuşan Yıldırım, Müslümanların dünyadaki tüm yetimlerden sorumlu olduğunu belirtti.

Kimsesiz tüm çocukların tehlike altında olduğunu, başta devlet olmak üzere dernek, vakıf ve sivil toplum kuruluşlarının yetim ve öksüzlere bakması gerektiğini ifade eden Yıldırım, "Haiti'de deprem olduğu zaman buradan gittik. İlk yardımları başlattığımızda, organ mafyasının veya başka çetelerin de en az bizim kadar hızlı bir şekilde oraya intikal ettiklerini gördük. Bir yerde doğal felaket olduğunda siz uçağa binip gittiğinizde, o uçakta büyük bir ihtimalle suç örgütlerinin temsilcileri de var çünkü felaketlerin yaşandığı yerlerde kimsesiz çocuk ve kadınlar olacaktır. Bunlardan menfaat elde etmek isteyenler mutlaka olacaktır" diye konuştu.

"İNSANİ YARDIMDA İLK 3'TEYİZ"

Çalıştayda söz alan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye'nin birçok konuda dünyada ilk sıralarda yer almasa da insani yardımda ilk üçe girdiğini belirterek, "Bizim petrol kuyularımız, doğalgaz rezervlerimiz, altınımız, yer altı zenginliklerimiz yok ama dünyada birinci olabiliyorsak insani yardımda, bizim vicdanımız var ve vicdanımızın sesini dinleyerek hareket ediyoruz" dedi.

Akdoğan, "Yetimler, Problemleri, Çözüm ve Stratejiler Uluslararası Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışlara, mazlumlara sahip çıkmak konusunda emeği geçen sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederek, her zaman onların yanında yer alıp destek olacaklarını ifade etti.

"SURİYELİLERE MİLYARLARCA DOLAR YARDIM YAPTIK"

Misyoner kuruluşların Afrika'ya giderek hastane, kilise, eğitim kurumları açtığını, bir misyonerlik faaliyeti veya yer altı zenginliklerini almanın amaçlandığını, bir menfaat üzerine dönen bir yardım faaliyeti yürütüldüğünü anlatan Akdoğan, Türkiye'den kuruluşların, devletin, vakıfların ve derneklerin Afrika'ya gidip, okul, su kuyusu, hastane yaptığında bir beklentisi bulunmadığını belirtti. Suriye'den gelen sığınmacıların yetimleri ve öksüzleri bulunduğunu, yüz binlerce çocuğun eğitim almayı beklediğini ifade eden Akdoğan, bugüne kadar 350 bin çocuğun eğitim aldığını, bu eğitim yılında sayının 460 bine ulaşmasının beklendiğini kaydetti. Akdoğan, "Suriye konusunda çok eleştiriler oldu. Biz de dedik ki 'Bakın Avrupa ülkeleri almak için korkuyorlar ama hepsi küçülüyor'. Biz milyarlarca dolar yardım yaptık. Milyonlarca insana sahip çıktık. Bu kadar sıkıntılı bir bölgede Türkiye büyümeye devam ediyor. Çünkü Cenab-ı Hak, bu işin bereketini veriyor. Evet hep birlikte, yetimlere, öksüzlere, mazlumlara, mağdurlara sahip çıkamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

ihhnin-yetim-calistayi_1960112_340_226

YALÇIN AKDOĞAN: YETİMLERE HER ZAMAN DESTEK OLACAĞIZ

İHH'nın Yetim Çalıştayı'nda konuşan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Türkiye'nin birçok konuda dünyada ilk sıralarda yer almasa da insani yardımda ilk üçe girdiğini belirterek, “Bizim petrol kuyularımız, doğalgaz rezervlerimiz, altınımız, yeraltı zenginliklerimiz yok ama dünyada birinci olabiliyorsak insani yardımda, bizim vicdanımız var ve vicdanımızın sesini dinleyerek hareket ediyoruz.Çocuklara daha iyi bir dünya inşa etmek için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini dile getiren Akdoğan, “Ama bu çocuklar içerisinde belki de öksüz ve yetim dediğimiz zaman, daha bir ayrı kucaklamak, şefkat ve ilgi gerekiyor. Bu ilgiyi hep birlikte ve bütün dünya çocukları için göstermemiz gerekiyor” diye konuştu.

Yetime ve öksüze sahip çıkmayı, “insan olmanın gereği” şeklinde tanımlayan Akdoğan, Kur'an-ı Kerim'in birçok suresinde, ayetinde yetimlere, öksüzlere sahip çıkılmasının emredildiğine değinerek, Bakara ve Nisa surelerini örnek verdi.

Bir devletin yetimlere, öksüzlere kol kanat germemesinin, vazifesini yapmadığı anlamına geldiğini vurgulayan Akdoğan, “AK Parti iktidarları 13 yılda bu konuda çok önemli vazifeler ifa etti, çok önemli gelişmeler yaşandı. Devlet olarak bütün mağdurlara, mazlumlara, yetimlere sahip çıkmak için gerçekten adeta bir seferberlik başlatıldı. Sivil toplum örgütleri de bu seferberliğe katıldı. İHH, bugün dünyanın dört bir yanında birçok ülkede faaliyet gösteriyor, yetimlere barınma yerleri, okullar açıyor” dedi.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün 20 binin üzerinde aileye kuru gıda yardımı yaparak sahip çıktığını kaydeden Akdoğan, şu bilgileri paylaştı:

“Hükümetimiz, yetimlere maaş bağladı. Yetim çocuklara 520 lira aylık ödüyoruz. 5 bin kişiye muhtaç aylığı veriliyor. 15 bin ortaöğrenim öğrencimiz burs alıyor yine vakıflar tarafından. Yükseköğretimde 5 bin öğrenciye yine burs veriliyor. Onun ötesinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın çocuk evleri, sevgi yuvaları, sevgi evleri var, yetiştirme yurtları var. Devlet olarak bu alanda ne yapılması gerekiyorsa, bunun kurumları oluşturulmuş durumda, gereken adımlar atılıyor. Yoksul ailelerin, yoksulluktan dolayı çocuklarını bırakmaması için onlara destek sağlıyoruz.”

Ülke imkanlarının başka ülkelerin insanları için harcanmasının tartışma konusu olduğunu hatırlatan Akdoğan, şöyle devam etti:

“Avrupa'ya birkaç yüz kişi iltica için yürümeye başlayınca Avrupa ülkelerinin kimyası bozuldu, adeta panik atak geçirdiler ‘Biz şimdi ne yapacağız' diye. 

Türkiye, birçok konuda belki dünyada ilk sıralarda değildir ama bir konuda dünyada ilk üçe giriyor. O da insani yardımdır. Bizim petrol kuyularımız, doğalgaz rezervlerimiz, altınımız, yeraltı zenginliklerimiz yok ama dünyada birinci olabiliyorsak insani yardımda, bizim vicdanımız var ve vicdanımızın sesini dinleyerek hareket ediyoruz. Bundan sonra da aynı şekilde bu insanları hiçbir zaman yük, sorun olarak görmeyecek, bizim bir parçamız, kardeşimiz olarak göreceğiz. Hiçbir zaman mazlumun kimliğini sormadık, nasıl zalimin kimliğine göre muamele etmediysek.”

Akdoğan, “Suriye konusunda çok eleştiriler oldu. Biz de dedik ki ‘Bakın Avrupa ülkeleri almak için korkuyorlar ama hepsi küçülüyor'. Biz milyarlarca dolar yardım yaptık. Milyonlarca insana sahip çıktık. Bu kadar sıkıntılı bir bölgede Türkiye büyümeye devam ediyor. Çünkü Cenab-ı Hak, bu işin bereketini veriyor. Evet hep birlikte, yetimlere, öksüzlere, mazlumlara, mağdurlara sahip çıkamaya devam edeceğiz” diye konuştu.  

thumbs_b_c_11dd330e391ba5717bf887d264f0abe6

'SURİYELİ ÇOCUĞUN FERYADINI BM'YE İTHAF EDİYORUM'

Telekonferansla katıldığı programda bir konuşma gerçekleştiren Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, son günlerde sosyal medyada yer alan, Halep yakınlarından bir kız çocuğunun mesajını hatırlatıp, “Ölüm meleğini davet eden Suriyeli kız çocuğunun bu mesajını, son yıllarda ülkelerinin stratejik hesaplarını yapan bütün devlet ricaline ithaf ediyorum. Bu yetim çocuğunun feryadını Birleşmiş Milletlere, birleşememiş milletlere ve onların topyekun uluslararası bütün kuruluşlarına ithaf ediyorum, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın üyesi olan bütün devletlere ithaf ediyorum” dedi.

'ÜMMETİN KENDİSİ YETİM KALDI'

Görmez, “Bugün ümmetin bütün ocaklarına ateş düştü. Dünyanın bütün yetimlerine sahip çıkacak olan ümmetin kendisi yetim kaldı” ifadesini kullandı.

Mehmet Görmez, insanlığın vicdanını kaybettiği, merhametin azaldığı, kalplerin katılaştığı, taşlaştığı bir dönem yaşandığını kaydederek, kalpleri yumuşatmanın, kalplere şefkat yerleştirmenin yollarından birinin yetimlere şefkat ve bakmak olduğunu anlattı. Bir araştırmaya göre son 30 yılda İslam coğrafyasında 11 milyon Müslümanın katledildiğini, 150 milyon çocuğun yetim kaldığını aktaran Görmez, şunları söyledi: “Yeryüzündeki her yetim Müslümandır çünkü her çocuk, her doğan İslam fıtratı üzerine doğar. Marifet, sadece yetimhaneler açıp yetimleri oraya doldurmak değil, marifet yetimleri kimsesizlikten kurtarmak, korumak, evlatlarımız, çocuklarımız, kardeşlerimiz olarak bağrımıza basmaktır.”

"150 MİLYON ÇOCUK YETİM KALDI"

Bir araştırmaya göre son 30 yılda İslam coğrafyasında 11 milyon Müslümanın katledildiğini, 150 milyon çocuğun yetim kaldığını aktaran Görmez, şunları söyledi: "Yeryüzündeki her yetim Müslümandır çünkü her çocuk, her doğan İslam fıtratı üzerine doğar. Bütün bu yetimlere bugünkü seküler dünyanın sosyal devlet fikriyle sahip çıkmak oldukça zordur, hatta imkansızdır. Bu sebeple diyorum ki 'Devlet yetimhane kurar fakat yetim başı okşayamaz.' Marifet, sadece yetimhaneler açıp yetimleri oraya doldurmak değil, marifet yetimleri kimsesizlikten kurtarmak, korumak, evlatlarımız, çocuklarımız, kardeşlerimiz olarak bağrımıza basmaktır."

 

SON VİDEO HABER

Galatasaray'dan Mauro Icardi iddialarına cevap

Haber Ara