Dolar

34,5256

Euro

36,1980

Altın

2.956,31

Bist

9.367,77

'İhtiyacımız olan gerçek anlamda düşünce üreten think-tankler'

'Gerçek anlamda düşünce üreten, gerçek anlamda habercilik yapan, gerçek anlamda inceleyen, anlayan ve yorumlayan kuruluşlar, haberciler, gazeteciler, düşünürler, aktivistler vb. yetiştirmeliyiz...'

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-02-01 17:29:15

'İhtiyacımız olan gerçek anlamda düşünce üreten think-tankler'

TİMETURK | HABER MERKEZİ

Yeni Şafak Yazarı Taha Kılınç, bugünkü yazısında Güney Afrika'ya yaptığı bir ziyareti ve orada katıldığı bir sempozyumu köşesinden aktardı.

MANDELA'NIN "HATALARI"

Johannesburg'da bulunan Apartheid Müzesi ve müze içindeki özel Nelson Mandela bölümünü anlatan Kılınç, şunları yazdı:

"Efsanevi liderin başarılarının ve ırkçılığa karşı mücadelesinin anlatıldığı bölümlerin ardından, hataları ve başarısızlıklarına dair bir başlık da açılmış. Bu coğrafyada, benzer bir müze kurulsa hiç göremeyeceğimiz bir detay."

"ANAYASA" ÇALIŞMALARI

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin anayasa çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Kılınç, şunları söyledi:

"Anayasa çalışmaları, artık sözü halkın söyleyeceğini vurgulayan geniş kapsamlı bir reklam kampanyasıyla başlatılmış. Vurucu sloganlarla insanlar sürece katılmaya çağrılmış. Anayasa metni üzerindeki çalışmalar hakkında halkın bilgilendirilmesi için, kurucu meclis üyelerinin katıldığı toplantılar tertip edilmiş. Okuma-yazma oranının düşük olduğu kesimler başta olmak üzere, halk katmanları, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri tarafından eğitim seminerlerine alınmış. Halktan, anayasa komisyonuna teklif dilekçeleri yazmaları istenmiş; bunun sonucunda gelen 2 milyon dilekçe içinden 10 bin öneri, anayasa metninin rötuşları sırasında kullanılmış. Radyo ve televizyon programlarında anayasa metni tartışılarak, şikâyetler ve eleştiriler dinlenmiş. Vatandaşların soruları için 'anayasa telefon hattı' oluşturulmuş, halkın direkt yorumu alınmış. Tüm bu ayrıntılı ve kapsamlı katılım sürecinin sonucunda oluşturulan yeni anayasa, şu anda ülkenin yönetiminde hâlâ geçerli temel metin konumunda."

Al SHARQ FORUM NEDİR?

Katıldığı sepozyuma Al Sharq Forum'un davetlisi olarak gittiğini söyleyen Kılınç, yazısının sonunda Al Sharq Forum'un nasıl bir organizasyon olduğunu anlattı.

Kılınç'ın, Batı'da yaygın olarak kullanılan "think-tank" ifadesiyle tanımladığı bir düşünce kuruluşu olan Al Sharq Forum, Ortadoğu ve İslâm dünyasının temel meselelerini yayın, analiz, rapor ve toplantılarla gündeme taşımayı hedefliyor.

Kılınç şöyle devam etti:

TÜRKİYE'DE THİNK-TANK

Bizde “think-tank” deyince iki tür yapı akla geliyor: Ya göbeğinden siyasi iktidara bağlı, siyasilerin sözlerini tevilden başka hikmeti bulunmayan, gündem belirlemek söyle dursun belirlenmiş gündemlerin arkasından yetişmekte bile zorlanan, bağımsız düşünceli insanlar yerine belli kalıpları tekrarlayacak kişileri istihdam eden, vakit ve kaynak israfı, naylon kuruluşlar. Ya da toplumun değerlerine tamamen yabancı, halkın yaşamına ve inancına karşı ön yargılı yapılanmalar.

"İHTİYACIMIZ OLAN"

Oysa ihtiyacımız olan şey, bizi ve bu toprakları ilgilendiren meseleleri, herhangi bir siyasi etki altında kalmadan, sabit değerlerimizin rehberliğinde tartışabilen, yaptığı yayınlarla gündemi belirleyen, siyasilerin söylemleriyle oradan oraya yalpalamak yerine siyasilere yol gösteren, kamu kaynaklarının çarçur edilmesiyle değil tamamen özgür ve sivil sermayeyle finanse edilen think-tank'ler.

Gerçek anlamda düşünce üreten, gerçek anlamda habercilik yapan, gerçek anlamda inceleyen, anlayan ve yorumlayan kuruluşlar, haberciler, gazeteciler, düşünürler, aktivistler vb. yetiştirmeden ne kendi gündemimizi belirleyebiliriz, ne de o çok şikâyet ettiğimiz “algı oyunları”nın kurbanı olmaktan kurtulabiliriz.

SON VİDEO HABER

Otobüs durağına dalan otomobil, 3 öğrenciyi yaraladı

Haber Ara