Bildiride aralarında DAEŞ, Boko Haram, El Kaide ve PKK-PYD'nin de bulunduğu örgütlerle mücadele edilmesi kararı alındı.
TERÖR ÖRGÜTLERİYLE ORTAK MÜCADELE VURGUSU
Bildiride, adı verilen örgütlerle mücadele edilmesi ve bunların bölge kazanmasını engellemek için çalışılması konusunda da İslam ülkelerinin ellerinden geleni yapması gerektiği vurgulandı.
MÜLTECİLER ELE ALINDI
Bildiride ayrıca, başta Suriyeliler olmak üzere savaş sonucu evlerinden edilen milyonlarca mültecinin yaşadığı acılara da dikkat çekildi.
İRAN'A KINAMA
Teşkilatın 13. zirvesinin sonuç bildirgesinde, İran'ın bölge ülkelerinin içişlerine müdahil olması kınandı.
İran dört maddede hedef alındı. Buna göre "Yemen, Bahreyn, Somali ve Suriye'nin içişlerine karışmakla suçlanan İran, buralarda terörist faaliyetleri desteklemekle" itham edildi.
Al Jazeera'nin ulaştığı, krize sebep olan taslak metin, zirvenin sonunda "İran'ın itirazına rağmen, ev sahibi Türkiye'nin ağırlığıyla" kabul edildi.
15 Nisan günü kabul edilen sonuç bildirgesinde öne çıkan maddeler şunlar:
- Müslüman ülkelerin İran ile ilişkilerinin iyi komşuluk ilkelerine dayalı olması ihtiyacına, ülkelerin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde içişlerine karışılmaması gerektiğine, aradaki husumetlerin İİT, BM ve uluslararası kurallara göre barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini, şiddet veya tehdide başvurulmaması gerektiğine dikkat çekmektedir.
- İİT, İran'ın Tahran ve Meşhed kentlerinde, diplomatların korunmasına yönelik uluslararası kanunlara, Diplomatik İlişkiler ve Konsolsoluk ilişkilerini düzenleyen Viyana Sözleşmesi'ne açıkça aykırı olan Suudi Arabistan diplomatik temsilciliklerinin saldırıya uğramasını kınamaktadır.
- İİT, Suudi Arabistan'da terör suçu işleyen kişilere yönelik verilen yargı hükümleriyle ilgili İran'ın tahrik edici açıklamalarını reddeder. Çünkü bu açıklamalar Suudi Arabistan'ın içişlerine açık bir karışma sayılır. Bu da BM'nin ve İİT'nin kurallarıyla ve uluslararası kanunlarla örtüşmemektedir.
- İİT, üye ülkelere ve uluslararası topluma yıkıcı etkileri ve çok ciddi sonuçları doğurabileceğinden dolayı, mezhepçi ve zümreci gündemlerin benimsenmemesi gerektiğini vurgulamaktadır.
(Yemen'de iç savaşın taraflarını destekledikleri bilinen iki ülke Suudi Arabistan ve İran liderleri zirvede böyle yan yana gelmiş ve Ruhani'nin bu bakışı arşiv niteliğinde bir fotoğraf karesi ortaya çıkarmıştı.)